spot_img

Plesalci plesnega oddelka Glasbene šole Laško-Radeče odplesali svoje želje

Ameriška plesalka in koreografinja Agnes de Mille je zapisala: »Najbolj iskren izraz ljudi je v njihovem plesu in glasbi. Telesa nikoli ne lažejo«. Med plesom s svojimi gibi in izrazi pokažemo kdo smo, pokažemo koliko si upamo in koliko ne. Preko plesa lahko izrazimo svoje veselje, neugodje, strah in bolečino. Ples nas razgali.

Preteklo soboto so plesalke in plesalci Glasbene šole Laško-Radeče pod mentorstvom Špele Medved in Lucije Boruta odplesali letno plesno predstavo Želim si. Špela Medved je ob tem zapisala: »Predstavljate si, da imate samo en kovanec, ki ga lahko vržete v vodnjak želja in uresniči se vam nekaj posebnega. Nekaj, kar presega meje materialnega in otipljivega. Nekaj, kar bo dalo poseben čar vašemu življenju. Nekaj, kar vas osreči.«

Popotovanje po naših željah

Na predstavi so se predstavile vse skupine plesnega oddelka Laško. Predstava se je, kot vsaka prava plesna produkcija pričela s skupinsko plesno točko »flash mob« na glasbo Poletje v školjki, s katero so plesalci obiskovalce povabili v dvorano.

Otvoritev plesne produkcije so kot majhni »cekinčki sreče« odplesali najmlajši s predšolske plesne ustvarjalnice, ki so s svojimi prvimi plesnimi koraki šele pričeli. Tematsko obarvano produkcijo je namreč navdihnila risanka, ki je govorila o željah, ki naj bi, po besedah mentorice Špele Medved, ostale pri tistih pristnih, čutnih in nematerialnih vrednotah.

Preko »prahu čarobnosti« so nam »prinesli željo« učenci plesnih pripravnic 3a in 3b skupine, ki so v nas prebudili vprašanje, kaj je tisto, v kar danes sploh še verjamemo. Otroške želje so navadno tiste iskrene in pristne, da bi si recimo želeli leteti, ali pa preprosto odjadrali v sladkorno deželo, kar so nam s pisanimi dežniki in oblačili predstavili otroci plesne pripravnice 1 in 2. Opomnili so nas, da je pomembno, da se vračamo nazaj k naravi, kar so mojstrsko prikazali fantje z oddelka gibalnice za fante, med tem ko so nas dekleta sodobnega plesa 3. razreda opomnila na vse večjo odvisnost od elektronskih naprav.

Spoznali smo tudi coprnice in odkrili, da je pravi zaklad pravzaprav ljubezen. Spoznali smo, da ples odstira in odganja vse naše strahove ter preko nevidnosti spoznali, da je »lajf« največje darilo.

Kaj vse pa so plesalci ustvarjali v preteklih mesecih

Plesalci so se v preteklih mesecih pripravljali na kar nekaj projektov. Udeležili so se Mednarodnega plesnega festivala v Zadru in sodelovali na KORPUS festivalu v Celju hkrati pa se udeležili Regijske pesne revije v Velenju na kateri se je predstavilo kar 8 skupin.

Letošnja produkcija je kot ena izmed zadnjih prireditev v preteklem tednu potekala v sklopu tedna ljubiteljske kulture, ki je v letošnjem letu posvečena plesni umetnosti.

Metodološko izražanje preko plesa, ki ga z otroci in mladimi poustvarjata mentorici Špela Medved in Lucija Boruta je tista vrednota, ki tako na nastopajočih pusti določen vpliv. Veliko vloženega truda ter preklapljanja med raznovrstnimi skupinami, nadzorovanje vsakega plesalca od njegovih prvih korakov, do zadnjega razvoja, vse to in še več smo lahko obiskovalci plesne produkcije občutili na sobotnem nastopu.

»Res sem ponosna na vse naše plesalce in skupaj z učiteljico Lucijo Boruta se trudiva, da jim dava čim več širine – poleg razvoja motoričnih in ustvarjalnih sposobnosti tudi priložnost izgradnje pozitivne samopodobe in potrditve na nastopih in prireditvah kot je bila sobotna.« je še povedala Medvedova.

Kaj pa vi, kaj bi si zaželeli za cekinček sreče? Mi si zagotovo želimo vrsto podobnih predstav, kjer se mladi in njihovi mentorji preko sporočilnosti poistovetijo s svojimi vrednotami. Ples je pomemben za svet, pri plesu ne potrebuješ odvečnega govorjenja, saj naša telesa z gibi sporočajo dovolj.

Špela Juhart in Nina Tovornik Jurgelj

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik