spot_img

Ob tednu ljubiteljske kulture v Laškem organizirali kulturni dan za mlade

“Kultura je stičišče ljudi in življenja samega. Je to, kako upravljamo z življenjem, ljubeznijo, smrtjo, rojstvom, razočaranji … vse to se izraža v kulturi.” je zapisal Wendell Pierce.

Ta teden po celotni državi obeležujemo teden ljubiteljske kulture, ki ga že šestič zapored organizirata Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Zveza kulturnih društev Slovenije.

Kaj teden kulture predstavlja za manjša mesta, kot je Laško, smo povprašali tudi direktorja Javnega sklada republike Slovenije za kulturne dejavnosti, gospoda Marka Repnika.

Teden ljubiteljske kulture pa je vseprisoten tudi v Laškem, kaj vse pripravljajo nam je zaupal vodja območne izpostave Laško, Gašper Salobir.

Včeraj pa je v Kulturnem centru Laško potekal prav poseben dan posvečen kulturi mladih. V Laškem smo namreč gostili učence in dijake šol celjske regije, ki so se v svojem okolju v letošnjem šolskem letu najbolj izkazali na kulturnem področju. V ta namen so osnovnošolci iz Laškega za obiskovalce pripravili tudi ogled muzikala Čarovnija.

Center za šport, turizem, informiranje in kulturo Laško je mladim pripravil tudi pustolovsko igro, preko katere so na igriv in zabaven način spoznavali Laško, ob enem pa ustvarjali slikovite podobe našega kraja, ki so jih kasneje razstavili v Kulturnem centru.

Kaj pa kultura in mladi, zakaj je pomembno, da se mladi ukvarjajo s kulturo, kakšno je njihovo zanimanje zanjo, za katero vejo kulture se mladi odločajo ter kaj je tisto s čimer bi jih za kulturo še vzpodbudili. Vse to in še več smo povprašali naše gostitelje in organizatorje.

Kultura je tista vrednota, ki naredi neskončnost zanimivo, ki nas oblikuje kot narod in individuum. Brez nje preprosto ne obstajamo. Zaradi tega je pomembno, da kulturno osveščamo mlade, kajti oni bodo tisti, ki bodo krojili našo usodo.

Špela Juhart

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik