Prostovoljcem v Laškem podelili najvišja priznanja

Kdo je prostovoljec? V Slovarju slovenskega knjižnega jezika ob tej besedi zapišejo:

prostovóljec -jca m (ọ̑)
kdor se prostovoljno odloči, prijavi za določeno delo, dejanje oziroma kdor se prostovoljno odloči, prijavi za določeno delo, dejanje.”

Med 13. in 19. majem po celi Sloveniji poteka Nacionalni teden prostovoljstva in nič drugače ni bilo v Laškem, kjer smo v petek organizirali dan prostovoljstva.

Namen dogodka, kot so poudarili na Občini Laško, je predstavitev delovanja prostovoljnih organizacij v občini Laško obiskovalcem, ob enem pa pridobivanje novih prostovoljcev, povezovanje in zahvala prostovoljcem za njihovo delovanje.

Četudi je dogodek potekal v dopoldanskem času, zaradi česar marsikateri od prostovoljcev prireditve ni utegnil obiskati, se je prireditve udeležilo veliko število obiskovalcev.

Občina Laško je v sklopu prostovoljstva objavila Javni natečaj »naj prostovoljec/prostovoljka Občine Laško 2018«. Predlagatelji so lahko predlagali prostovoljce, ki so v letu 2018 delovali na področju prostovoljstva na območju občine Laško. Prijavljeni prostovoljci so se potegovali za naziv »naj prostovoljec/prostovoljka« v štirih starostnih kategorijah .

V prvi kategoriji do 18 let si je naziv naj prostovoljec prislužil Matjaž Pinter, ki ga je predlagalo društvo za pomoč osebam z motnjami v razvoju »Vesele nogice«.

V kategoriji od 19 do 29 let je naziv osvojil Jonas Lesjak, ki ga je predlagalo društvo ŠMOCL, za prostovoljsko delo na področju organiziranja alternativnih koncertov ter aktivnega dela z mladimi.

V kategoriji od 30 do 60 let v letošnjem letu ni bilo predlogov, zaradi tega pa je v kategoriji nad 60 let naziv osvojila Marija Zemljič, ki so jo predlagale kar tri prostovoljske organizacije, Hiša generacij Laško, Medgeneracijsko društvo za kakovostno starost Laško in Župnijski Karitas Laško za prostovoljsko delo na področju na področju socialne in humanitarne dejavnosti.

Naziv je prejela tudi Metka Kovačič, ki jo je predlagala Knjižnica Laško, za prostovoljsko delo na področju vseživljenjskega izobraževanja ter Marija Mlakar, ki sta jo predlagala RKS – Območno združenje Laško –Radeče in KO RK Marija Gradec, za prostovoljsko delo na področju socialne in humanitarne dejavnosti.

Po končanem programu, za katerega je poskrbela tudi glasbena šola Laško, je sledila še predstavitev posameznih prostovoljnih društev, kjer so si mimoidoči, predvsem pa sodelujoči ogledali delo sorodnih organizacij.

Prostovoljstvo je dejavnost, ki po svetu izumira. Ravno zaradi tega je potrebno ljudi, ki v tej pozabljeni dobrodelnosti še vztrajajo, ne samo pohvaliti in nagraditi, temveč njihove vrednote vzeti za svoje.

Špela Juhart

Sorodni prispevki

Pomisliti je potrebno tudi na starostnike

Vse več zadnje čase govorimo o šolanju na daljavo in problemih otrok in mladostnikov, a pozabili smo na tiste, ki nekako tudi...

Občinska seja v znamenju financ

Kljub razmeram v katerih so tovrstna srečanja sicer omejena so se včeraj že dvanajstič sestali svetniki in zaposleni na Občini in v...

Martinovo tokrat v krogu družine

Danes po Sloveniji pa tudi drugod po Evropi praznujemo praznik, za katerega smo lahko zahvalni Martinu Tourskemu...

Tifernusov dnevnik

Kako je kulturni molk udaril občino Laško

Z besedo predaja človek človeku svoje misli, z umetnostjo pa ljudje drug drugemu predajajo svoja čustva, je dejal Plehanov. A kaj se zgodi, ko kultura...

Festivalnost s Cvetjem in pivom splavala po vodi, STIK ohranil simbolično obeležitev

Korona kriza je Laščanom letos odnesla nekaj neprecenljivega, Festival Pivo in Cvetje, ki bi potekal drugi vikend v juliju in bi ponovno postregel z...

PRAZNIK DELA V SENCI DVIGA BREZPOSELNOSTI IN KRŠENJU DELAVSKIH PRAVIC

PREBUJALI SE BOMO TUDI V LAŠKEM Bliža se prvi maj, praznik dela in delavskih pravic, ki so, vsaj v zadnjih dneh, ko se spopadamo z...

Zgodba o Božičku in o tem kako je “nastal” božič

Nisem Grinch, ki bi uničil božič in to ni samo še eden izmed božičnih člankov, ki ste jih neštetokrat prežvečili. Ste postavili smreko, zakurili v...

Mednarodni dan piva

Danes, na prvi petek v avgustu obeležujemo mednarodni dan piva. To je praznik vseh ustvarjalcev piva, pivovarjev, ki pivo varijo, hmeljarjev, lastnikov pivnic, barov,...

Ostanimo povezani

955OboževalciVšečkaj
621SledilciSledite
439NaročnikovNaročite se