spot_img

Prostovoljcem v Laškem podelili najvišja priznanja

Kdo je prostovoljec? V Slovarju slovenskega knjižnega jezika ob tej besedi zapišejo:

prostovóljec -jca m (ọ̑)
kdor se prostovoljno odloči, prijavi za določeno delo, dejanje oziroma kdor se prostovoljno odloči, prijavi za določeno delo, dejanje.”

Med 13. in 19. majem po celi Sloveniji poteka Nacionalni teden prostovoljstva in nič drugače ni bilo v Laškem, kjer smo v petek organizirali dan prostovoljstva.

Namen dogodka, kot so poudarili na Občini Laško, je predstavitev delovanja prostovoljnih organizacij v občini Laško obiskovalcem, ob enem pa pridobivanje novih prostovoljcev, povezovanje in zahvala prostovoljcem za njihovo delovanje.

Četudi je dogodek potekal v dopoldanskem času, zaradi česar marsikateri od prostovoljcev prireditve ni utegnil obiskati, se je prireditve udeležilo veliko število obiskovalcev.

Občina Laško je v sklopu prostovoljstva objavila Javni natečaj »naj prostovoljec/prostovoljka Občine Laško 2018«. Predlagatelji so lahko predlagali prostovoljce, ki so v letu 2018 delovali na področju prostovoljstva na območju občine Laško. Prijavljeni prostovoljci so se potegovali za naziv »naj prostovoljec/prostovoljka« v štirih starostnih kategorijah .

V prvi kategoriji do 18 let si je naziv naj prostovoljec prislužil Matjaž Pinter, ki ga je predlagalo društvo za pomoč osebam z motnjami v razvoju »Vesele nogice«.

V kategoriji od 19 do 29 let je naziv osvojil Jonas Lesjak, ki ga je predlagalo društvo ŠMOCL, za prostovoljsko delo na področju organiziranja alternativnih koncertov ter aktivnega dela z mladimi.

V kategoriji od 30 do 60 let v letošnjem letu ni bilo predlogov, zaradi tega pa je v kategoriji nad 60 let naziv osvojila Marija Zemljič, ki so jo predlagale kar tri prostovoljske organizacije, Hiša generacij Laško, Medgeneracijsko društvo za kakovostno starost Laško in Župnijski Karitas Laško za prostovoljsko delo na področju na področju socialne in humanitarne dejavnosti.

Naziv je prejela tudi Metka Kovačič, ki jo je predlagala Knjižnica Laško, za prostovoljsko delo na področju vseživljenjskega izobraževanja ter Marija Mlakar, ki sta jo predlagala RKS – Območno združenje Laško –Radeče in KO RK Marija Gradec, za prostovoljsko delo na področju socialne in humanitarne dejavnosti.

Po končanem programu, za katerega je poskrbela tudi glasbena šola Laško, je sledila še predstavitev posameznih prostovoljnih društev, kjer so si mimoidoči, predvsem pa sodelujoči ogledali delo sorodnih organizacij.

Prostovoljstvo je dejavnost, ki po svetu izumira. Ravno zaradi tega je potrebno ljudi, ki v tej pozabljeni dobrodelnosti še vztrajajo, ne samo pohvaliti in nagraditi, temveč njihove vrednote vzeti za svoje.

Špela Juhart

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik