spot_img

Kartuzija Jurklošter v kulinarično zeliščnem popotovanju skozi čas

Včeraj se je v nekdanji kartuziji Jurklošter odvijal dogodek v okviru prireditve Kulinarično zeliščno popotovanje skozi čas. Na prireditvi je bila ob Svetovnem dnevu čebel poudarjena vloga in pomen opraševalcev za človeka.

O glavnem namenu dogodka je spregovoril tudi predsednik Čebelarskega društva Laško, Franci Šolar.

Partnerji projekta Integralni turistični produkt zeliščarske dediščine so predstavili zeliščne vrtove in zeliščne turistične produkte, ki so bili izdelali v sklopu projekta. Slednje so predstavili tudi na stojnicah. Prav tako je bila zbranim prestavljena vloga čebel in ostalih opraševalcev za človeka ter delo čebelarjev. Pobližje si je bilo mogoče ogledati čebele v panju in pripomočke, ki jih čebelarji uporabljajo ob svojem delu.

O pomenu opraševalcev je potrebno učiti že otroke. Tako so najmlajši pod vodstvom Jelke Kapun postali zeliščni detektivi, ki so skozi glasbo spoznavali zelišča in njihove zdravilne učinke.

Za kulinaričen del so pod vodstvom Branka Podmenika poskrbele pridne roke, ki so pripravile dva sklopa jedi. S prvim menijem je bilo prikazano kako lahko jemo danes, ko opraševalci še vedno oprašujejo, z drugim menijem pa je bilo prikazano kakšni bi bili naši jedilniki, če ne bi bilo opraševalcev. Tako bi imeli na razpolago le zelišča, ki se lahko oprašujejo tudi drugače.

Pri osveščenosti ljudi o pomenu čebel in ostalih opraševalcev je viden velik napredek. O tem je spregovoril tudi Franci Šolar.

V naši občini čebelam posvečamo velik del pozornosti. V občini Laško namreč deluje kar nekaj čebelarjev, hkrati pa velik del medenih izdelkov uporabljamo tudi kot promocijo našega turizma.  Viden je ogromen napredek v razmišljanju ljudi, vendar nas čaka še veliko dela. Ne smemo pozabiti, da je vsaka četrta žlica odvisna od opraševalcev.

Nina Tovornik Jurgelj

Foto: Nina Tovornik Jurgelj.

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik