spot_img

Zelen’ga Jur’ja v Laškem vodimo že 30 let

Letos v Laškem mineva že 30 let, od kar je ponovno oživela šega Jurjevanja. V ta namen so poleg tradicionalnega Jurjevanja po ulicah Laškega v Muzeju Laško otvorili tudi razstavo o zelenem Juriju.

Na odprtju razstave so nas s svojim nastopom razveseljevali otroci iz OŠ Primoža Trubarja Laško, ki so se dan prej, v sicer nekoliko večjem številu, udeležili tudi Jurijevega sprevoda.

Skozi zgodovino Jurjevanja v Laškem nas je preko prispevka popeljal Vlado Marot, ki je ob jubileju skupaj s preostalimi člani odbora, ob 30. obletnici Jurjevanja izdal tudi brošuro z naslovom Jurjevanje v Laškem.

Gospod Marot pa nas ni popeljal zgolj po zgodovini. Zaupal nam je, kaj je razlog za vmesno prekinitev Jurjevanja, ki je v Laškem potekalo že pred letom 1881, kar v svojih kronikah piše tudi Ignacij Orožen.

Ob koncu sta se vodji Jurijeve odprave po ulicah Laškega ter organizatorki razstave, Petra Velikonja in Irena Plevnik zahvalili vsem, ki so sodelovali pri letošnjem jubileju in pozvali k nadaljevanju tradicije.

Prvi del letošnjega jubileja smo vam strnili preko prispevka o razstavi, ob 30. Jubileju ponovne oživitve Jurjevanja v Laškem. Če se želite z nami resnično poglobiti v priprave na čas zelenega Jurija, pa boste na to še malo počakali. Ekipa TV Laškega za vas namreč pripravlja dokumentarni film o Jurjevanju v Laškem, zelenem mestu z eno izmed najdaljših tradicij ohranjanja šege zelenega Jurija!

(Špela Juhart)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik