spot_img

Pogovor z Borisom A. Novakom

Boris A. Novak, pesnik, pisatelj, profesor, humanitarec, dramatik, esejist, prevajalec, literarni teoretik, Prešernov nagrajenec in še bi lahko naštevali.

V uredništvu TV Laškega smo se z njim pogovarjali na literarno izobraževalni delavnici, ki je potekala v Rimskih Toplicah. Zavod Burja je skupaj z društvom Antona Aškerca Rimske Toplice, v okviru projekta Sedma dimenzija organiziral prijeten večer, kjer so z mojstrom pesništva spregovorili o kulturi in jeziku, pesnik pa nam je na ravni lastne poezije, v kateri pogosto upesnjuje izkušnjo tujca ter na ravni literarne zgodovine predstavil kulturne, jezikovne in druge razlike med narodi nekdanje Jugoslavije.  Z njim je za vas pred našo kamero spregovorila Nina Tovornik Jurgelj.

Mojster svoje stroke, ki nas je popeljal preko svoje zgodovine, svojih literarnih del in celo po prvinah pesništva, samega sebe označuje za tujca, razpetega med dva jezika, ki jih do potankosti obvladuje, hkrati pa iz njiju dela čudeže lepote besede, se igra z njihovim zvenom in pomenom.

Za konec naj vas popeljemo po njegovi kratki pesmi z naslovom Tujec:

Hodil sem po stezi sredi gozda
ko srečal sem človeka, ki mi je dejal:
“Pozdravljen tujec, vas lahko prosim
da skupaj z menoj dočakate najlepši
trenutek v mojem življenju.”
Sedel sem poleg njega in čakal,
nepomično je sedel in zaprl oči.
Nikoli več jih ni odprl…

 

 

Špela Juhart

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik