spot_img

Kolesarska brv med Laškim in Celjem predana svojemu namenu

Preteklo soboto je bil dan, ko smo zopet medsebojno povezali mesti Laško in Celje. Tokrat z otvoritvijo brvi za kolesarje in pešce na odseku Tremarje, dolge 92 metrov in težke kar 1,2 milijona evrov.

Naj spomnimo, da brv služi kot povezava kolesarske steze med obema občinama, ki so jo pričeli graditi septembra 2017. Projekt izgradnje bo prispeval k uresničevanju ciljev celostne prometne strategije Občine Laško in Mestne občine Celje, kasneje pa tudi kot kolesarska povezava D1, ki bo kot odsek služila tudi za daljinsko kolesarjenje.

Otvoritev nove brvi so na »pot« pospremili Laška pihalna godba in Celjski pihalni orkester, na sami prireditvi pa so se poleg predstavnikov obeh občin zbrali tudi vsi zaslužni za izgradnjo brvi. Glavni nosilec izgradnje brvi je bila vsekakor Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo.

Sredstva za projekt so zagotovile občine Osrednjega celjskega območja iz kvote Dogovora za razvoj regij oziroma Evropskega sklada za regionalni razvoj ter Direkcija RS za infrastrukturo. Občina Laško je poskrbela za obsežen del pred samo gradnjo – od projektov, gradbenega dovoljenja pa tudi zemljišča za brv.

Z otvoritvijo brvi smo namreč pridobili le delček celostne podobe, saj se ob izgradnji kolesarske trase med drugim srečujejo s kar nekaj težavami. Kaj je tisto, kar »pesti« obe strani, sta nam zaupala župana Občine Laško in Mestne občine Celje.

Smisel celotnega sobotnega dne, kot so poudarili na Občini Laško, je torej nadaljevanje povezovanja turističnih nosilcev ter privabiti čim več gostov v naše kraje. Veliko je bilo govora o povezovanju, zaradi česar smo oba župana povprašali tudi ali bosta občini stremeli k skupni promociji kolesarske trase ter brvi, kot nekakšne celovite zaokrožene turistične zgodbe, ki bo vključevala turistično ponudbo obeh občin. Oboji namreč spodbujajo trajnosten način prevoza, s katerim bodo v letu 2023 pokrili več kot 1000 kilometrov kolesarskega omrežja, ki prinaša nešteto pozitivnih lastnosti.

Del kolesarske steze smo preizkusili tudi v našem uredništvu. Kolesarjenje ponuja ogromno priložnosti tako za turistične ponudnike, kot za tiste, ki si želijo aktivno preživljati prosti čas v naravi. Primeren je tako za tiste, ki so željni profesionalnega kolesarjenja, kot za družine z majhnimi otroci, za katere so namenjeni krajši odseki poti. Veliko priložnosti ponuja tudi projekt Kolesce, saj so po vseh občinah nameščene tudi izposojevalnice koles, s katerimi se brez večjih težav prevažate do želene točke.

Oddih v naravi ne prinaša samo dobrega počutja za vas in vaše telo, s tem boste pripomogli tudi k varovanju narave in ohranjanju našega okolja za boljši jutri.

(Špela Juhart)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik