spot_img

Prvih 40 plesnih korakov KD Antona Tanca

Kdo jih ne pozna, folkloristov, ki popestrijo marsikatero prireditev v našem malem mestu ob Savinji. Tisti, ki s svojim plesom in prireditvami ohranjajo tradicijo in običaje starih ljudskih šeg ter s tem opominjajo na kulturno dediščino. Folklorna skupina Anton Tanc je pretekli vikend namreč praznovala že 40. obletnico svojega obstoja.

Tanci so svoje plesne korake pričeli 3. decembra 1978, ko se je sestal ustanovni občni zbor društva, na katerem je bilo več kot  100 krajanov Marija Gradca in okolice.

To leto je društvo uradno tudi pričelo s svojo folklorno skupino, ki je nastopila v poletnih mesecih omenjenega leta.

Skozi štirideset let delovanja se je v društvu zamenjalo kar nekaj predsednikov. Darij Arsenjug, Božo Šola, Irena Mulej ter sedanji  predsednik, Matjaž Guček.

Na samem koncertu so se Tanci spomnili vseh članov, ki so v preteklosti delovali v njihovih vrstah. Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti ob takšni priložnosti podeljuje Martoltove značke, za aktivno delovanje na področju ljubiteljske folklorne dejavnosti.

Priznanja je Tancem podelil vodja območne izpostave  JSKD Laško, Gašper Salobir, ki je folkloristom tudi čestital za ohranjanje ljubiteljske kulture.

Tanci ob jubilejih na oder povabijo tudi vse bivše člane. Letos sta skupaj z njimi ponovno zaplesala Matjaž Turnšek in Marina Pokleka, ki je za Tance pripravljala tudi različne splete plesov, med drugim tudi današnjega.

Društvu ni treba skrbeti za podmladek, saj se vrste mladih folkloristov polnijo z vsakim nastopom. Zanje skrbi Brigita Kovač, otroci pa s starejšimi člani redno nastopajo na prireditvah in revijah.

Folklorizem je nadčasovni pojav, ki mu je treba priznati vlogo pomembnega dejavnika v oblikovanju tradicije. Dediščina ni nespremenljiva. Če ne živi, razpada. Pomembno je ohranjanje te tradicije in veseli smo, da pri nas za to več kot uspešno skrbi skupina Antona Tanca.

 

(Špela Juhart)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik