spot_img

Tudi letos bodo okronali carje neskončnega branja

Knjižnica Laško je lani prvič in edina v Sloveniji organizirala tekmovanje v glasnem branju. (Foto: Knjižnica Laško)

Lani se je Knjižnica Laško na pobudo svojih mladih uporabnikov lotila tekmovanja v glasnem branju – edinstvenega tovrstnega tekmovanja v slovenskem prostoru. Tekmovanje, ki ga vodita Jerica Horjak in Martina Ajdnik, so poimenovali Branje = neskončno potovanje in po lanskoletni uspešni izvedbi bralnega tekmovanja ga bodo izvedli tudi letos.

Tokrat bodo k tekmovanju povabili učence četrtih, petih in šestih razredov iz OŠ Primoža Trubarja Laško in OŠ Antona Aškerca Rimske Toplice. Zmagovalci tekmovanja pa bodo dobili laskavi naziv »carji in carice neskončnega branja«.

Tekmovanje v glasnem branju je namenjeno spodbujanju branja med mladimi, nam je zaupala Horjakova. Tekmovalci bodo sicer tekmovali znotraj posameznega letnika (četrtošolci med sabo, petošolci med sabo in šestošolci med sabo). Pred komisijo, ki jo bodo sestavljale knjižničarke in učiteljice, bodo glasno prebrali vsak dva odlomka in odgovorili na vprašanja o vsebini prebranega. Komisija bo izbrala finaliste, ki se bodo 16. aprila, ob 17. uri predstavili v Knjižnici Laško na zaključni prireditvi tekmovanja. Vsi finalist bodo tudi tokrat dobili knjižne nagrade, 3 carji pa še dodatne, ki naj za enkrat ostanejo še skrivnost, pravijo v knjižnici.

Tekmovanje je že v teku

Takole so tekmovanje letos predstavili v Rimskih Toplicah. (Foto: Knjižnica Laško)

Prva faza tekmovanja je že za nami. Minulo sredo so namreč začeli s prvim nivojem tekmovanja – izborom finalistov – v OŠ Rimske Toplice. Naslednjo sredo pa bo enako predtekmovanje potekalo še v Laškem. Izbrali bodo 12 finalistov, ki se bodo predstavili na zaključni prireditvi.

Tekmovanje poteka tako, da tekmovalci prebirajo vsak dva ista odlomka – en leposlovni in en strokovni, komisija pa ocenjuje tekoče branje, interpretacijo z upoštevanjem ločil in razumevanje prebranega. Na koncu namreč finalistom postavijo še 3 vprašanja o prebranem. Po opravljenem delu in izboru zmagovalcev, pa dobimo carje in carice neskončnega branja.

Hkrati s tekmovanjem v Knjižnici Laško odpirajo tudi možnost prijave na bralne urice »Z branjem do znanja«. Učenci, ki imajo z branjem še nekaj težav, se lahko tako ob predhodni prijavi v knjižnici udeležijo individualnih bralnih uric s knjižničarko. (Maja Horvat)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik