spot_img

Za turizem je bilo leto 2018 rekordno

»V turističnih nastanitvenih obratih je bilo v letu 2018 zabeleženih največ prihodov in prenočitev turistov doslej,« poročajo na Statističnem uradu Republike Slovenije – SURS-u. Rezultati slovenskega turizma so bili tako v letu 2018 znatno boljši kot leto pred tem. Še posebej veliko rast je turizem zabeležil pri številu nočitev tujih turistov, med tem ko je število nočitev domačih turistov ostalo bolj ali manj enako.

Rast obiska in nočitev so v letu 2018 beležile tudi terme na področju Laškega. Letošnji rezultati Thermane Laško in Rimskih term pa so za enkrat prav tako dobri.

V Laškem lani skoraj 100.000 turistov

Nastanitveni obrati v Sloveniji so lani zabeležili kar 8% več tujih turistov kot leto pred tem in kar za 10% večje število nočitev tujih turistov kot leta 2017. Obisk domačih turistov v nastanitvenih obratih pa je bil v letu 2018 približno tak kot leto pred tem. Posledično smo imeli v Sloveniji leta 2018 skoraj 15,7 milijonov turističnih prenočitev, našo deželo pa je raziskovalo skoraj 7,5 milijonov domačih in tujih turistov. Od tega je v občino Laško po podatkih SURS-a prišlo lani skupaj 93.057 turistov, ki so ustvarili 289.797 nočitev.

Večji del teh nočitev je bilo opravljenih v naših termah, saj so v Rimskih termah lani dosegli skoraj 80.000 prenočitev, v Thermani Laško in Zdravilišču Laško pa kar 187.210 nočitev domačih in tujih turistov.

V Sloveniji občutno več tujih gostov

»Delež prenočitev tujih turistov v skupnem številu prenočitev turistov se od leta 2010 stalno povečuje,« pišejo na SURS-u. Tako so denimo leta 2010 tuji turisti opravili 56% vseh turističnih prenočitev, lani pa že 71%.

Kljub temu, da slovensko povprečje kaže na veliko prevlado tujih turistov v Sloveniji, pa je na našem območju nekoliko drugače. V Rimskih termah so sicer vseeno zabeležili večje število nočitev tujih turistov, teh je bilo 63%. V Thermani Laško pa po drugi strani beležijo več nočitev slovenskih turistov. »V letu 2018 je bilo skupno zabeleženih 187.210 nočitev, od tega 102.547 domačih in 84.663 tujih nočitev,« je za TV Laško povedala Nina Pader Topole, predstavnica za stike z javnostmi v podjetju Thermana.

V Thermani so sicer največjo rast nočitev – kar 77%, lani zabeležili na nemškem trgu, visoko rast je bilo zaznati tudi na hrvaškem trgu, v državah Beneluxa in Srbije. Največji upad pa so žal zaznali na italijanskem in ruskem trgu, nam je zaupala Pader Topoletova. Razlike se pojavljajo tudi med obema hoteloma, Thermana Park Laško in Zdravilišču Laško. »V Zdravilišču Laško smo v primerjavi s preteklim letom ustvarili največ nočitev na hrvaškem trgu. V Hotelu Thermana Park Laško pa največjo rast beležimo na Beneluxu in nemškem trgu,« je še dodala Pader Topoletova.

Rimske terme so lani dosegle več kot 300% rast na izraelskem trgu. (Foto: družba Terme Resort, Rimske terme)

Po besedah Evelin Krajnc, vodje trženja in prodaje v Rimskih termah, pa so lani v le-te najpogosteje prihajali gostje iz Avstrije, Italije, Hrvaške, Srbije, Nemčije, Rusije in Izraela. Če primerjamo obojne terme, tako lahko opazimo, da je sestava gostov v njih precej različna.

Med tem, ko so v Thermani zaznali rahel upad italijanskih gostov, so v Rimskih termah zaznali rahlo rast na italijanskem tržišču. Tudi pri ruskem trgu je bilo podobno, saj je v Thermano lani prišlo manj rusko govorečih gostov, v Rimskih termah pa so na drugi strani opazili občutno rast tovrstnih gostov. Rast na rusko govrečem trgu je bila namreč kar 26%. Daleč največjo rast in to kar več kot 300% pa so v Rimskih termah zabeležili na izraelskem trgu. Po drugi strani so v Laškem zaznali visoko rast gostov iz držav Beneluxa, ki pa v Rimske terme niso prihajala v največji meri.

»Zdravstveni« gostje v hotelih bivajo najdlje

V zadnjem času smo večkrat slišali, da si Laško in STIK želita več obiska turistov iz severnih držav, ki bi v občini oz. destinaciji Laško pustili več denarja že zato, ker bi tukaj bivali dlje.

Kranjčeva iz Rimskih term nam je povedala, da je povprečna doba bivanja pri njih 2,67 dni. Najdlje pa bivajo turisti, ki v Rimskih termah koristijo storitve medicine. Ti tam bivajo povprečno od 14 do 21 noči.

V Thermani pa se povprečen čas bivanja razlikuje glede na posamezni hotel. Lani so tako v Hotelu Zdravilišče Laško beležili rahel dvig  povprečne dobe bivanja. Ta je v letu 2018 znašala 6,50 dni. V hotelu Thermana Park Laško pa so zabeležili rahel upad dolžine povprečne dobe bivanja in je tako lani znašal 2,64 dni.

Zdraviliški kraji na drugem mestu

V hotelih Thermana Park Laško in Zdravilišče Laško so imeli lani skoraj 190.000 nočitev. (Foto: Thermana)

Kot minula leta, so tudi leta 2018 največ nočitev in turistov beležili gorski kraji, zdraviliški kraji so na drugem mestu. Šele za obojnimi so obmorski kraji.

Zanimalo nas je, zakaj se zdraviliški kraji (še) niso prebili na vrh. Nina Pader Topole je prepričana, da turiste, ki obiskujejo gorske občine, zanimajo  gore kot takšne, adrenalinska doživetja, kampiranje, pohodništvo ipd., zdraviliški kraji pa ponujajo popolnoma drugačno ponudbo, ki jo je nemogoče primerjati z gorskimi občinami.  »Po našem mnenju ni tako bistveno, da se zdraviliški kraji prebijejo na vrh. Bolj je pomembna celostna in kakovostna ponudba zdraviliškega turizma, ki nas razlikuje od konkurence in dela edinstvene v Evropi,« je še dodala.

Kaj pa leto 2019?

Kljub temu, da smo se posvetili predvsem podatkom iz leta 2018, pa je dejstvo, da smo že krepko zakorakali v leto 2019. Za nami so tudi že prvi prazniki in prve počitnice. Z dosedanjimi rezultati so obojne terme v občini Laško relativno zadovoljne.

»Sledimo zastavljenim ciljem in se trudimo doseči in preseči lanske rezultate,« nam je na kratko povedala Nina Pader Topole iz Thermane Laško. Evelin Krajnc iz Rimskih term pa je povedala: »V letu 2019 želimo preseči število nočitev iz leta 2018, vendar je naš poglavitni cilj dvig skupnih prihodkov družbe in dvig povprečne dnevne cene nočitve in povišanje dnevne potrošnje.« (Maja Horvat)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik