spot_img

Oblast v Laškem prevzel šegavi Pust

V soboto je bil čas, ko vse resno zamenjajo šeme, čas ko oblast prevzame šegavi pust in tiste, ki jim realnost ni tuja postavi na stran. Tako je bilo tudi v Laškem, kjer so se male in velike maske postavile na ulice ter s svojimi norčijami preganjale zimo, četudi je ta že zdavnaj odšla.

2. marca je v Laškem potekala pustna povorka. Laške ulice so preplavile čarovnice, pingvini, čebelice, avtomobili, Egipčani, mumije, nogometaši, navijačice, gobani ter Kitajci in Kitajke, pustovanje pa sta dodatno začinila še sol in poper.

Pustne maske so se ob spremljavi Vaške godbe Vrh nad Laškim in Laške pihalne godbe sprehodile po Trubarjevi ulici do Občinskega dvorišča, kjer so predstavile svoje norčije. V povorki je sodelovalo 14 skupinskih mask. Pustna strokovna žirija je pri izbiri štirih najboljših imela tako zelo zahtevno nalogo. Prvo mesto so zasedli Kitajci in Kitajke iz KD Laška pihalna godba, drugo mesto je pripadlo Kremenčkovim iz Jurkloštra, na tretje mesto je pridrvel prometni direndaj iz OŠ Laško, četrto mesto pa je zasedla Evstahijeva čebelja družina iz vrtca Laško.

Zime maskam tako ni bilo potrebno pregnati. Morda smo Laščani sami po sebi norčavi skozi leto in se nam ledena starka tako umakne kar sama. Danes je čas, ko se umaknemo resnobnosti in se prelevimo v tisto, kar si skozi leto resnično želimo postati. V Laškem nimamo Butal, smo pa vsaj v pustnem času blizu tega, da bi Butale lahko postali. Najejte se krofov in se ponorčujte, v sredo je namreč dan, ko bodo maske padle in se s pokopom pusta zopet vrnemo v staro dobro realnost. (Špela Juhart, Nina Tovornik Jurgelj)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik