spot_img

Nova možnost za zaposlitev mladih

Pred nedavnim so na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje odprli prijave za projekt »Zaposlimo mlade«, v sklopu katerega se lahko zaposlijo tudi mladi z Laškega in okolice. Program se izvaja v sklopu ukrepov aktivne politike zaposlovanja in je namenjen mladim brezposelnim osebam, ki so mlajše od 29 let.

Zavod jih najprej vključi v največ dvomesečno usposabljanje v okviru inovativnih projektov za zaposlovanje, po uspešno zaključenem usposabljanju pa mlade zaposlijo izbrani delodajalci na javnem povabilu, ki za ta namen pridobijo subvencijo za zaposlitev.

Predvidena je vključitev 225 brezposelnih mladih po vsej Sloveniji, z namenom, da ohranijo zaposlitev tudi po izteku subvencije. Višina subvencije sicer znaša 5.000€ za zaposlitev za 40 ur na teden. Delovno razmerje mora biti sklenjeno za najmanj 12 mesecev neprekinjeno.

V vzhodni Sloveniji je na voljo inovativni projekt Aktivium  

V program »Trajno zaposlovanje mladih« so lani vključili 21 oseb z območja Urada za delo Laško. (Foto: Maja Horvat)

V Sloveniji sicer delujeta dva inovativna projekta za zaposlovanje. Na našem področju poteka projekt »Aktivno Izobraževanje in Usposabljanje Mladih – Aktivium«, ki ga izvaja Študentska organizacija Univerze v Mariboru. Vanj se sicer lahko vključijo mladi od 15. do 28. leta starosti, s stalnim prebivališčem v vzhodni Sloveniji, vendar le, če so prijavljeni med brezposelnimi.

Projekt omogoča inovativno, kratko in praktično usmerjeno izobraževanje, razvoj veščin za samostojno vključevanje na trg dela in izboljševanje zaposlitvenih možnosti mladih. Preko projekta mladi lažje vzpostavijo stik z delodajalci, spoznavajo delovno okolje in delovne postopke.

Mladim, ki so vključeni v program, izvajalec povrne potne stroške in izplačuje dodatek za aktivnost. »Na Območni službi Celje imamo v projekt Aktivium, ki izvaja usposabljanje v vzhodni Sloveniji,  do danes vključenih 7 oseb. 1 oseba je usposabljanje uspešno zaključila,« je za TV Laško povedala mag. Alenka Rumbak, vodja območne službe II na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ) iz Območne službe Celje.

Lani v tovrstne projekte vključenih več kot 2.000 mladih

V lanskem letu je ZRSZ izvajal program »Trajno zaposlovanje mladih«, ki bi moral ostati odprt tudi letos, vendar so ga, zaradi porabe sredstev, za kohezijsko regijo vzhodne Slovenije morali

Skozi zadnji razpis za zaposlovanje mladih jih je veliko dobilo zaposlitev na preprostih delih v proizvodnji. (foto: Pixabay)

zapreti že januarja letos. Možnost za zaposlitev mladih s stalnim prebivališčem v kohezijski regiji zahodna Slovenija in pridobitev subvencije v višini 5.000€ in s sklenitvijo delovnega razmerja za nedoločen čas,  pa je še vedno odprta.

Sicer so v program »Trajno zaposlovanje mladih« lani v Sloveniji vključili 2.385 oseb, od tega na  Območni službi Celje 274 oseb, na  območju Urada za delo Laško pa 21 oseb.

 

Kot nam je pojasnila Rumbakova, so največ mladih zaposlili na delovnih mestih prodajalec in komercialist na terenu. Veliko mladih so zaposlili na preprostih delih v proizvodnji hrane, predelovalni dejavnosti, proizvodnji kovin, preprostih gradbenih delih… Zaposlovali pa so se tudi kot natakarji, monterji, programerji, vozniki tovornjaka, grafični oblikovalci, poslovni sekretarji, serviserji, administratorji, frizerji, skladiščniki, računovodje in obdelovalci kovin. (Maja Horvat)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik