spot_img

V Laškem že od leta 2015 na voljo brezplačno pravno svetovanje

V Laškem, v prostorih Občine Laško, že vse od konca leta 2015 deluje pisarna, kjer nudijo brezplačno pravno svetovanje. »Brezplačno pravno svetovanje v občini Laško je namenjeno vsem občanom občine Laško,« je za TV Laško pojasnil Enej Kirn.

Naš sogovornik je še dodal, da je pomembno poudariti, da svetovalci brezplačnega pravnega svetovanja ne nadomeščajo dela sodnikov in odvetnikov in posledično niso razsodniki v določenih primerih, niti ne zastopajo oseb v sodnih in drugih uradnih postopkih oziroma pri njihovih pravnih problemih ter ne pišejo vlog, pritožb in drugih pravnih aktov. »Namen brezplačnega pravnega svetovanja je predstavitev osnovnih institutov prava, pomoč z nasveti in napotitev na pristojne institucije,« je še pojasnil.

Prostori, kjer svetovalci brezplačno pravno svetujejo, se nahajajo v prostorih Občine Laško. (Foto: Maja Horvat)

Svetovanje poteka na različne načine

Občani lahko dostopajo do prezplačnega pravnega svetovanja po telefonu, po e-mailu ali osebno. Kot pojasnjuje Kirn je praksa takšna, da občani svoj problem najprej predstavijo po telefonu. V primeru, ko tega ni mogoče rešiti ali razvozlati tako, pa nastopijo druge oblike komunikacije. »Največkrat je to v primeru, ko je potreben vpogled v kakšno pisno dokumentacijo,« je povedal naš sogovornik. Takrat tisti, ki potrebujejo pomoč, dokumentacijo navadno pošljejo po mailu ali pridejo osebno.

»Če občan res želi osebno srečanje, dobi termin. Srečanja potekajo po dogovoru, in sicer določimo datum srečanja potem, ko se najavi dovolj zainteresiranih oseb,« zaključuje z opisom postopka Kirn.

Na spletni strani Občine Laško lahko sicer najdete vse podatke, kako priti do brezplačnega pravnega svetovanja, tam pa je na voljo tudi vloga za brezplačno pravno svetovanje.

Pomagali so že več kot stokrat

Od decembra 2015, ko so v Laškem začeli izvajati brezplačno pravno svetovanje, so svetovalci obravnavali že okrog sto problemov oziroma vprašanj. V povprečju se tako občani obrnejo na brezplačno pravno svetovanje skoraj trikrat na mesec.

Pravna vprašanja oziroma problemi, ki zanimajo občane, pa so zelo različni. Najpogosteje se dotikajo področij dedovanja, delovnih razmerij, socialne varnosti in pravic socialnega zavarovanja ter odškodninskega prava, je zaključil Enej Kirn. (Maja Horvat)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik