spot_img

ŠMOCL v letu 2018

Leto 2018 je za nami in odločno smo že zakorakali v novo leto, leto 2019. Prvi meseci leta pa so zagotovo najboljši čas, da opravimo »inventuro«. Tudi v Študentskem, mladinskem in otroškem centru Laško – ŠMOCL smo se lotili le-te. Kakšno je torej bilo leto 2018 za nas? Preverite sami.

Leto 2018 je bilo za nas precej pestro. Pridno smo snemali in pisali prispevke za TV Laško,  organizirali številne dogodke v ŠMOCL-u, v Otročjem centru Kino ter izven. Ogromno pa smo tudi pomagali društvom in organizacijam iz naše občine pri ozvočenju, snemanju, vodenju dogodkov…

Prispevkov za skoraj 30% več

Leto 2018 je na TV Laško prineslo kar nekaj sprememb. Namesto Nike Teraž, ki je nekaj let skrbela, da so bile objave na TV Laško zanimive, aktualne in profesionalne, leta 2018 pa je zapustila to delovno mesto, sva njeno delo tik pred pomladjo prevzeli novinarki Špela Juhart in Maja Horvat, s Futsalom nam je včasih pomagal še Andraž Žibret. Tv Laško pa se je obogatila še za enega sodelavca, ki ga sicer v ŠMOCL-u že dobro poznamo in skrbi predvsem za montažo posnetkov celotnih prireditev, sicer pa pomaga tudi pri drugih tehničnih in oblikovalskih zadevah, Boštjana Klemenčiča. S kamero v roki še vedno daleč največ dela Jurij Šuhel, urednik TV Laškega in programski vodja ŠMOCL-a, v letu 2018 pa so mu med drugimi pomagali tudi Andraž Žibret, Boris Savković ter Jonas Lesjak.

V letu 2018 smo tako število vseh prispevkov povečali za skoraj 30%, še večji porast pa smo zabeležili pri pripravi prispevkov v besedi. Teh je bilo leta 2018 kar za rekordnih 520% več. Med tem, ko je bila pri ustvarjanju in montiranju video prispevkov najbolj (ne pa izključno) pridna naša sodelavka Špela Juhart, ki je bila prisotna na večini dogodkov, ki so se dogajali v občini Laško, pa sem se tekstovnim prispevkom posvetila predvsem Maja Horvat, ki sem z njimi skušala odpirati tudi druge aktualne teme, ki niso bile nujno vezane na dogodke v Laškem, so pa kljub temu tako ali drugače vključevali podatke, ljudi in informacije iz občine Laško.

In katere prispevke ste v letu 2018 najbolj spremljali? Med video prispevki so imeli največ ogledov na naši spletni strani Prevzem novega gasilskega vozila GVC 16/25, Na Strmci se je spisala nova »Medena pravljica« ter V Laškem se obetajo številne novosti. Na našem youtube kanalu pa je na prvem mestu prav tako pristal prispevek Prevzem novega gasilskega vozila GVC 16/25, kateremu sta sledila še Občinska liga futsal, 18. 5. 2018 ter Pustna povorka v Laškem 2018. Med prispevki v besedi pa ste najbolj klikali na prispevke KK Zlatorog s prenovljenim vodstvom v novo sezono, Laške mažorete v Ohrid po vrhunske rezultate ter Živahno poletje za mlade.

Vsekakor pa se lahko pohvalimo, da ste v letu 2018 na naše novice na naši spletni strani kliknili več kot 18.000-krat. Proti koncu leta pa smo še izvedeli, da smo, glede na izsledke iz ankete, ki jo je pripravila Občina Laško, najbolj spremljan in najbolj verodostojen lokalni medij na območju Laškega.

Najbolj gledani in brani prispevki v letu 2018. (Pripravila: Maja Horvat)

Volitve na TV Laško

Soočenja županskih kandidatov se je udeležilo okrog 150 ljudi.

Na TV Laško smo se lani podrobno lotili volitev v sklopu katerih smo pripravili številne prispevke. Med drugim smo spremljali in pripravili prispevke o vsaki od novinarskih konferenc županskih kandidatov ter predstavitveni video z nekaj ključnimi vprašanji za vsakega od kandidatov. Za konec smo budno spremljali, kaj se je dejansko dogajalo na dan volitev z rezultati in jih v polurnih intervalih objavljali na naši FB strani. Celotnega projekta smo se skupaj lotili Špela Juhart, Maja Horvat in Jurij Šuhel.

Ti prispevki so imeli resnično velik domet, saj si je vsakega od omenjenih prispevkov na naši spletni strani TV Laško in našem youtube kanalu ogledalo tudi do 500 in več posameznikov.

Tik pred volitvami smo pripravili celo profesionalno soočenje v prostorih Kina Laško, katerega so se udeležili vsi trije županski kandidati: Enej Kirn, Bojan Špiler in Franc Zdolšek. Soočenje sem povezovala Maja Horvat, dogajanje v publiki pa je koordinirala Špela Juhart. Udeležilo se ga je okrog 150 obiskovalcev.

Koncertno dogajanje

Tudi na področju koncertnega dogajanja smo v ŠMOCL-u letos naredili marsikaj. V prvi vrsti lahko zagotovo izpostavimo Metaljot Raspaljot, ki je bil prvič open air festival in je pritegnil več kot 400 obiskovalcev, na njem pa je sodelovalo osem znanih imen iz metal glasbe.

Pripravili smo tudi dva Warm up Punk Rock koncerta, dve Migetalnici in vpeljali nov projekt, DJuskanje, ki smo ga izvedli z namenom poizkusa združiti mlade iz različnih krajevnih skupnosti Laškega.

Metaljot raspaljot je bil prvič open air festival.

Veliko dogodkov za mlade

Tako kot vsako leto, smo tudi leta 2018 organizirali številne dogodke za mlade. Naš paradni konj Pisani balon je tudi tokrat pripeljal številne obiskovalce. Pripravili smo okroglo mizo Mladi in prosti čas, na kateri so sodelovali mladi debaterji z občine Laško. V Kinu smo za osnovnošolce z Luksuz produkcijo s Krškega izvedli 3-dnevne video delavnice. Tudi letos pa smo sodelovali pri pripravi Mavrične dežele v sklopu Piva in cvetja 2018.

Pravljično drsališče je izredno priljubljeno.

Pomemben del naših aktivnosti zajema tudi drsališče, ki smo ga leta 2018 odprli že drugič in še vedno ostaja odprto tudi letos, vse do 24. februarja. Drsališče je množično obiskano in z njim smo resnično razveselili otroke in njihove starše, še posebej zato, ker smo ponudili še tečaj drsanja za otroke in odrasle.

Nenazadnje moramo omeniti še naš dnevni center, v Otročjem centru Kino Laško, kjer lahko osnovnošolci vsak dan po pouku kar do 16. ure preživljajo svoj prosti čas, pod nadzorom odrasle osebe. V letu 2018 so tako lahko pri nas preživeli kar 885 ur. Pri tem pa sta nam pomagala tudi nova prostovoljca, ki sta v ŠMOCL prišla proti koncu leta in ostajata še skoraj do konca tega leta, Sabahudin in Almir.

Leto 2019

Verjamemo, da bo tudi letošnje leto za nas precej pestro, v načrtu imamo namreč kar nekaj projektov. Tudi letos bomo organizirali številne koncerte, med drugim že tradicionalne Warm up punk rock koncerte in Migetalnice. Osnovnošolce tudi letos pričakuje Otročji center Kino, tiste malo starejše mlade pa prostori ŠMOCL-a. Načrtujemo vsaj še eno okroglo mizo z mladimi, že marca pa denimo pripravljamo pustovanje.  Verjamemo, da bomo proti koncu leta lahko prav tako ponovno odprli drsališče.

Tudi TV Laško že dela s polno paro in tako se bo najbrž nadaljevalo do konca tega leta. Čaka nas torej še eno aktivno, pestro in zanimivo leto. (Maja Horvat)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik