spot_img

Možnosti za študente je na območju Laškega veliko

»Zdi se mi, da je v Laškem dovolj možnosti za aktivnosti, če jih znamo le ponuditi med študente in dijake,« je povedala Katarina Rajh, predsednica Laškega akademskega kluba (LAK) in zdi se, da je to tudi res, saj se poleg LAK-a za mlade v Laškem trudimo tudi v Študentskem, mladinskem in otroškem centru Laško (ŠMOCL), tako so jim na voljo različni dogodki, koncerti, ugodnosti…

V LAK je sicer trenutno včlanjenih več kot 130 študentov in več kot 40 dijakov. Od tega je aktivnih 10 študentov, ki vsako leto pripravljajo različne dogodke. Prav tako pa v organizacijo dogodkov uvajajo tudi dijake, ki sami organizirajo dogodke s pomočjo mentorstva s strani študentov, je pojasnila Katarina. Vse več članov dobiva tudi ŠMOCL.

V LAK-u se trudijo študentom ponujat različne izlete in potovanja. (Foto: LAK)

Ugodnosti, ki jih študenti imajo

LAK ponuja svojim članom številne ugodnosti. Med drugim cenejše kino vstopnice, bone za Špico, brezplačno članarino v Knjižnici Laško, cenejše smučarske karte, celo cepljenje proti virusu klopnega meningitisa in povračilo stroškov vezave za diplomsko ali magistrsko delo do vrednosti 30€. »Zdi se mi, da so študenti v Laškem premalo informirani o tem, katere ugodnosti imajo. Drug fenomen, ki ga v LAK-u opažamo pa je, da si tudi člani zapomnijo samo nekatere ugodnosti, na druge pa pozabijo,« je dodala Katarina.

Poleg vseh ugodnosti, v LAK-u za študente in dijake vsako leto prirejajo različne izlete v tujino in po Sloveniji po subvencionirani ceni, vsako leto pa imajo tudi razpis za štipendije za dijake in študente iz socialno šibkejših družin, kjer sodelujejo s Centrom za socialno delo (CSD) Laško. Svojim članom ponujajo cenejše koncerte in prireditve, druženja na piknikih, večere družabnih iger in še mnogo drugih projektov. Na leto jih imajo več kot 30. Na tovrstnih dogodkih se študentje in dijaki med sabo lahko  družijo in spoznavajo. »Vsem aktivnejšim študentom, ki sodelujejo pri organizaciji dogodkov oz. projektov, članstvo v LAK-u prinese ogromno novih znanj, poznanstev, veščin, kreativno mišljenje, soočenje z “birokracijo”… in je odlična priložnost za vse mlade, ki si poleg študija želijo dodatnih izkušenj, ki pridejo prav na vseh področjih,« je opozorila Katarina.

Prav na slednjih področjih pa smo izredno aktivni tudi v ŠMOCL-u. Pri nas mladi – tudi študentje – lahko kreirajo in izvajajo svoje ideje in projekte, s čimer pridobijo veliko novih kompetenc in izkušenj. Učijo se lahko multimedijskega ustvarjanja, mladi glasbeniki pa lahko posnamejo svoje prve izdelke. Lani smo denimo na željo nekaterih naših članov ustvarili fotografsko sekcijo v društvu, v sklopu katere lahko mladi sedaj ustvarjajo v fotografskem smislu. Ukvarjajo se predvsem z analogno fotografijo. Prav tako pa se tako študenti kot drugi mladi in starejši lahko družijo na naših koncertih in drugih dogodkih.

Kaj pa študentsko delo?

Zanimalo nas je tudi, kako je s študentskim delom v Laškem, zato smo informacije poiskali na E- študentskem servisu.

Sara Praček, tamkajšnja predstavnica za stike z javnostmi nam je povedala, da je v njihov študentski servis včlanjenih 650 članov, v letu 2018 jih je delalo 298. Največ delodajalcev na področju Laškega išče kandidate, ki bi pomagali v strežbi, zaradi zdraviliškega turizma je povpraševanje zaznati tudi po poklicih na tem področju. Tako obstaja povpraševanje po maserjih, receptorjih in drugih turističnih poklicih. Vseeno pa delodajalci iščejo pomoč tudi v prodaji, prav tako iščejo hostese ter kandidate za delo v proizvodnji, je pojasnila naša sogovornica.

Sicer se študentje s področja Laškega največkrat odločajo za strežbo in delo v proizvodnji, prodaji in za delo hostes, pravi. »Glede na to, da na tem področju ponudba del ni tako številčna kot drugje, zaenkrat nimamo težav z zagotavljanjem ustreznih kandidatov. Če se že pokaže deficit kandidatov, je le ta največkrat na področju strežbe,« je povedala Sara Praček.

Po besedah naše sogovornice je bilo v tem tednu na njihovih straneh na področju Laškega objavljenih 6 del. Nekaj jih je s področja strežbe, na področju Rimskih Toplic pa zaradi turistične dejavnosti iščejo tudi kandidate, ki opravljajo dela animatorjev in maserjev.

Študentsko delo ima svoje »zakonitosti«

Vsakemu študentu sicer svetujejo, da se pred začetkom dela z delodajalcem zelo natančno dogovori o vseh pogojih dela. O plačilu – najnižja zajamčena urna postavka je trenutno 4,73€ bruto (4,0€ neto). Pomembno je, da se dogovori tudi o plačilu za uvajanje ter o obračunavanju stimulativnega dela, dodaja Pračkova. Prav tako se je potrebno dogovoriti o trajanju dela, zahtevah, dodatnih pogojih, internih pravilih v podjetju ter o roku, v katerem študent lahko pričakuje plačilo. »V primeru, da za podjetje zaslužke zalagamo, bo študent dobil nakazilo takoj, ko podjetje odda obračun njegovih ur . 90 % zaslužkov še vedno založimo,« je pojasnila predstavnica študentskega servisa in dodala: »Jasen in natančen dogovor pred začetkom dela je namreč nujno potreben, da med samim delom ali po njegovem zaključku ne pride do nesoglasij in nesporazumov.«

Seveda pa obstajajo tudi obveznosti študentov. Na E- študentskem servisu svetujejo, da študent pristopi k delu vestno in odgovorno, pokaže zainteresiranost, pride na delo pravočasno, saj delodajalec računa na njegovo pomoč ter v primeru, če na delo ne more priti, o tem delodajalca tudi čim prej obvesti.

Mladi morajo priložnosti iskati tudi sami

V ŠMOCL-u so mladi lani dobili foto kotiček, ki so si ga uredili in pripravili kar sami. (Foto: ŠMOCL)

Kako je torej biti študent v Laškem? »Mislim, da je v Laškem lepo število aktivnosti za mlade, prav tako pa se mi zdi, da je še ogromno stvari, ki jih lahko ponudimo študentom in dijakom, ampak se mi zdi da je večji problem to, da so le-ti mogoče premalo angažirani in informirani o dogodkih. Eden izmed problemov je mogoče tudi ostajanje v študijskih mestih čez vikend, kar se odraža v tem, da se dogodkov, ki se organizirajo v naši občini, udeleži le peščica mladih,« je opozorila Katarina.

Tudi mi verjamemo, da je aktivnosti in možnosti za mlade in študente na območju Laškega veliko, dejstvo pa je, da morajo v prvi vrsti biti aktivni prav mladi sami, tako pri iskanju priložnosti zase kot pri izkoriščanju možnosti, ki jih imajo. Mi lahko pomagamo samo tako, da jim o vsem tem ponujamo informacije. »V LAK-u poskušamo informirati mlade preko različnih medijev. Imamo spletno stran, facebook stran, snapchat ter instagram, prav tako pa aktualne dogodke promoviramo z letaki in plakati, radijskimi oglasi ter objavami v Laškem biltenu,« je o tem povedala Katarina. Podobno delujemo tudi v ŠMOCL-u, le da poleg naštetega upravljamo še s spletno televizijo TV Laško in aktivno sodelujemo na portalu mlad.si. Mladi imajo torej veliko možnosti, da dobijo informacije, ki jim bodo pomagale, da bodo njihova študentska leta bolj zabavna, aktivnejša in lagodnejša. (Maja Horvat)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik