spot_img

Prihaja najdaljša noč v letu

 

Še nekaj dni in pozdravili bomo novo leto, pred tem pa mu še nazdravili na Silvestrovo. »Najdaljšo noč« v letu bomo lahko pričakali doma, na zasebni zabavi, lahko pa se udeležimo tudi kakšnega organiziranega Silvestrovanja v Laškem in okolici.

Kratka zgodovina »Silvestrovanja«

Silvestrovo je sicer dobila ime po papežu Silvestru I., ki goduje na 31. 12., vendar ima proslavljanje novega leta mnogo globlje korenine. Izhaja namreč že iz Mezopotamije, 2000 let pred našim štetjem, le da so takrat »novo leto« praznovali ob drugačnem času.

V Antičnem Rimu so prihod novega leta praznovali prav iz 31. 12. na 1. 1. po Julijanskem koledarju. Takrat so počastili boga Janusa, boga koncev in začetkov, po katerem je svoje ime dobil tudi mesec januar.

Danes večina držav uporablja Gregorijanski koledar, zato v le-teh praznovanje poteka ob istem datumu, seveda odvisno od časovnega pasu, v katerem se država nahaja. Tako bodo med prvimi novo leto dočakali prebivalci Samoe, Tonga in Božičnih otokov, med zadnjimi pa nekatere države ZDA – ameriška Samoa in Bakerjev otok.

Silvestrovanje v okolici

Danes v Sloveniji Silvestrujemo ob dobri hrani, ob polnoči nazdravimo s penino, zabavamo pa se lahko na organiziranih prireditvah za Silvestrovo, na Silvestrovanjih na prostem po različnih slovenskih krajih, doma ali pri prijateljih, po navadi v dobri družbi.

V Zdravilišču Laško pripravljajo Silvestrovanje na temo Moulin Rouge. (Foto: Thermana Laško)

V Laškem Silvestrovanja na prostem ne bo, saj se bomo od starega leta poslovili že jutri, 28. 12., ob 20h, na občinskem dvorišču z Vladom Kreslinom in Malimi bogovi. 31. 12. bo sicer ob 9h zjutraj deloval praznični domači kotiček na zgornjem vrtu Savinje. Lahko pa se bomo podali na Silvestrovanje v Termalnem centru Thermana Park, na temo svetovno znanih pravljic. Praznovali bomo v kopalkah, poskrbljeno pa bo za odlično animacijo. Tematsko Silvestrovanje bo organizirano tudi v Zdravilišču Laško, tam na temo Moulin Rouge.

V Celju bodo prvi »novo leto« dočakali otroci v Pravljični deželi, kjer jih bo zabavala Romana Kranjčan do 13. ure. Zvečer, ob 22h, pa bodo za zabavno čakanje novega leta poskrbeli člani zasedbe Rok’n’band. Silvestrovalo se bo lahko tudi v različnih klubih in lokalih ter v SLG Celje, s predstavo Profesionalci espe, Borisa Kobala.

V Žalcu bo mogoče Silvestrovati na dva načina. Na prostem bodo Silvestrovali z ansamblom Poziv. Na voljo pa bo tudi silvestrska predstava S trebuhom za kruhom, Lucije Čirović.

Silvestrovanja po Sloveniji

V Ljubljani bo Silvestrovanje potekalo na različnih lokacijah. Na Kongresnem trgu bodo nastopili Anabel, Nika Zorjan in Victory. Na Mestnem trgu Maraaya&Jazzilaz in Klara Jazbec. Na Pogačarjevem trgu Gala Kvintet ter France in krila. Na Trgu francoske revolucije pa Super Action Heroes, Red Five Point Star ter Elvis Jackson.

Pestro bo tudi v Mariboru, kjer bodo Silvestrovali na Trgu Leona Štuklja. Nastopili bodo Nuša Derenda in Pop design.

V Kopru vas bodo na Carpacciovem trgu v novo leto popeljali Kingstoni in gost presenečenja. V Kranju bo silvestrsko rajanje na Glavnem trgu z Markom Vozljem in Mojstri. V Velenju pa bodo zadnjo noč v letu preživeli na Titovem trgu, s skupino Mambo Kings. (MH)

 

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik