Zimski solsticij… Letos prihaja jutri, v petek, 21. decembra. Noč bo takrat najdaljša in dan najkrajši. Od naslednjega dne dalje se bo dan spet začel daljšati in svetloba bo spet začela premagovati temo. Zimski solsticij slovenski staroverci imenujejo tudi božič, tako kot ostali južni Slovani. »Praznik« pa lahko imenujemo tudi kračun ali koleda, od koder izhaja ime za kolednike. In prav ti v Laškem koledujejo že skoraj 10 let.

»Zimski sončni obrat je za naše prednike, podobno kot za druga indoevropska ljudstva, predstavljal pomembno prelomnico. To je bil čas skrivnosti in nevarnosti, saj naj bi bil svet takrat odprt – vsemu hudemu, a tudi dobremu. Takrat je bilo mogoče vzpostaviti  stik s predniki in z bogovi, pogledati v prihodnost in z magijo nanjo celo vplivati,« lahko preberemo na straneh društva Staroverci.

Slovani in zimski solsticij

Tudi za stare Slovane je bil čas okrog zimskega solsticija prazničen. Verjeli so, da ta dan svetloba premaga temo, kar simoblizira zmago dobrega nad zlim. Na zimski solsticij pa so praznovali tudi rojstvo boga Sonca – Božiča Svarožiča, ki je poosebljal mlado Sonce.

Bog Svarožič (Božič) je bil po slovenskem izročilu sin Svaroga – praboga oz. praočeta in Vide, ki je poosebljala svetlobo sonca in lune. Ker je bil Svarog pravzaprav novorojenček, pa so stari Slovani – ker so verjeli, da je otrokom treba pomagati, da lahko zrastejo – mlademu Soncu, ki se je ravno rodilo, pomagali s tem, da so prižigali kresove, lahko beremo na blogu Destinne.

Poleg kresov so ponekod po Sloveniji in v ostalih slovanskih deželah prižigali tudi panj, čok ali badnjak, ki je pravzaprav štor s koreninami, običajno hrastov, pišejo Staroverci.  Panj je izbral starešina oz. gospodar hiše. Gospodinje so obredno očistile odprto ognjišče in na božični večer (zimski solsticij) so panj zakurili. Štor je moral biti dovolj velik, da je dogoreval še naslednjih dvanajst t.i. volčjih noči oz. čim dlje, saj je tako prinesel več blaginje družini.

Zimski solsticij in druge poganske vere

Sicer pa je zimski solsticij praznik tudi za druge poganske vere, prav tako denimo za wiccane in druge vere, ki so precej povezane s keltskimi koreninami. Takrat se praznuje praznik, ki se imenuje Yule Lore. To je praznik luči in je povezan z vsemi boginjami in bogovi vseh ver, povezanimi z lučmi in s svetlobo, s Soncem, pa tudi s tistimi, ki so povezani s ponovnim rojstvom in preporodom, piše na Destinninem blogu.

Mnogi običaji povezani z božičem izhajajo prav iz tega praznika, tudi okraševanje drevesca in poljubljanje pod omelo. Kako pa boste vi »praznovali« zimski solsticij? (MH)