spot_img

Enostavna, a srčna domača darila

 

Na TV Laško smo vam v zadnjem času pripravili serijo prispevkov o drugačnih darilih. Omenili smo vam kar nekaj lokalnih obrtnikov in podjetnikov, ustvarjalcev, ki vam ponujajo raznolike, lepe izdelke, idealne za darila. Toda, ker marsikdo med nami ima nekaj talentov in idej in zato lahko vsaj za delček daril večinoma poskrbi tudi sam, smo se odločili, da vam damo nekaj idej za darila, ki jih lahko izdelate doma.  

Domače dobrote

Že rezultati naše ankete, na osnovi katere smo že pripravili članek na TV Laško, so pokazali, da številni Laščani radi podarjajo darila v obliki domačih dobrot. Tudi, če niste neverjetno dobri kuharji, lahko za kaj takega poskrbite tudi sami.

Imamo možnost, da denimo skuhamo različne marmelade, za kar sicer potrebujemo nekaj malega znanja. Lahko pa tudi na primer kupimo večjo skodelico medu – najbolj idealno je, da ga nabavimo pri laških čebelarjih, med razdelimo v manjše kozarce in le-te dodatno napolnimo še z oreščki in drugimi dobrotami. Če želimo narediti nekaj takšnega, je na primer dobro med malce pokuhati, mu dokler je vroč dodati oreščke in na primer suho sadje, potem vse skupaj pokuhati še kakšno minuto in ga odstaviti s štedilnika. Kozarce poplaknemo s hladno vodo, nato pa zmes nalijemo v kozarec, ga zapremo in počakamo, da se povsem ohladi.

Na podoben način se lahko lotimo tudi priprave personaliziranih unikatnih čokolad. Ustvarimo ali nabavimo manjše kalupe – mi smo recimo enkrat uporabili modelčke za kolačke iz srebrne folije, vanje vlijemo čokolado, ki smo jo poprej stopili nad vodno kopeljo, in čokoladi dodamo tiste malenkosti, za katere vemo, da jih imajo ljudje, ki jim bomo te čokolade podarili, radi. To so recimo oreščki, suho sadje, različne začimbe in likerji. Na novo vlito čokolado damo v hladilnik, da se strdi, potem pa jo odstranimo iz kalupa in čokoladice  prestavimo v darilne vrečkice primerne za živila.

Zanimivo in drugačno bo tudi darilo v obliki »kozarca dobrot«. Tega ustvarimo povsem enostavno. Nabavimo nekoliko lepši kozarec za vlaganje in vanj eno za drugim usujemo vse suhe sestavine, s katerimi lahko ustvarimo kakšno torto ali piškote. Sestavine napolnimo po plasteh v kozarec, pomagamo si  lahko s škrniceljem iz peki papirja. Vsako sestavino poravnamo, da dobimo lepo plast. Dodamo še recept in darilo je končano. Na podoben način lahko naredimo tudi »zajtrk v kozarcu«, le da vanj damo kakšne kosmiče, sadje, čokoladne kapljice, oreščke in druge dobrote.

Obstaja tudi veliko likerjev, ki jih lahko skuhamo sami ali pa se lotimo dobrih starih božičnih piškotov iz različnih osnov ali medenjakov. Na spletu najdemo veliko receptov za tovrstne dobrote.

Okrasna darilca

Če smo odlični umetniki, potem nam je zagotovo na pamet že padla ideja, da ustvarimo svoje darilo. Kaj izdelamo, naslikamo… Toda tudi za tiste, ki nismo tako zelo spretni, se najdejo možnosti za umetniška darila, ki jih lahko ustvarimo sami.

Eno takšnih enostavnih daril je recimo knjižno kazalo, ki je lahko bolj ali manj zapleteno, odvisno od časa in talenta, ki ju imamo. Lahko denimo izrežemo daljši trak iz kartona, nanj nekaj narišemo, prilepimo kakšno zanimivo fotografijo, ki smo jo našli v odsluženem koledarju ali stari reviji, lahko pa naredimo tudi lepljenko iz papirja različnih barv. Našli smo tudi zanimivo idejo, ki vključuje vrečko od čaja. Pri le-tej uporabimo njen listič, vrečko pa nadomestimo s prikupno izdelano skodelico. Obliko lahko narišemo na papir, nato pa izrežemo. Če želimo dobiti trdo skodelico, lahko uporabimo karton ali pa skupaj zlepimo več izrezanih skodelic.

Če imamo doma enobarvne skodelice, ki so še odlično ohranjene in lepe, vendar ne vemo, kaj bi z njimi, jih lahko ozaljšamo z napisi – slogani in sličicami, ki jih ustvarimo s pisalom za keramiko. Na tak način lahko naredimo točno takšno skodelico, ki bo pisana na kožo obdarovancu.

Izdelati se da še marsikaj. Tudi za to najdete veliko idej na spletu.

Domača kozmetika    

Ljudje zelo radi podarjamo kozmetične pripomočke. Če smo vsaj malo vešči in imamo tovrstne sestavine vsaj v večini doma, se lahko lotimo izdelovanja raznolike domače kozmetike, ki jo lahko damo v dar.

Ne preveč zahtevna je na primer izdelava naravnih mil. Za kaj takega večinoma potrebujemo lug ali natrijev hidroksid, poleg tega pa še kakšna naravna zelišča ali suhe cvetove in eterična olja. Kakšen je točni postopek izdelovanja mil, lahko najdemo tudi na spletu, na različnih spletnih straneh. Mi pa smo denimo našli en recept, ki ne omenja ne luga in ne natrijevega hidroksida. Uporabimo zgolj ajdovo moko in začimbe. Recept pravi, da v mešalcu zmeljemo 200 gramov ajdove moke, 2 žlici koriandrovih semen, 2 žlici brina in žlico ingverja v prahu. Dobimo gosto mešanico, ki jo prelijemo v dekorativno stekleno skodelico, ki jo poljubno okrasimo in milo je narejeno.

Na enostaven način lahko ustvarimo tudi masko za lase. Zmešamo nekaj olivnega olja, mu dodamo nekaj kapljic izstisnjenega limoninega soka, temu pa na primer dodamo nekaj nastrgane ingverjeve korenine. Lahko posežemo tudi po kakšnih drugih sestavinah, odvisno, kaj je osnovni namen maske, ki jo podarjamo. Narejeno tekočino pa zlijemo v dekorativni kozarček, zapremo in dekoriramo.

Kot vidite je morje možnosti za domača darila neskončno, potrebujemo samo potrpljenje, čas in ljubezen – ljubezen do ustvarjanja in do tistih, za katere bomo ustvarjali.

Na koncu vam ekipa TV Laškega sporoča… za karkoli se boste odločili, bodisi za podarjanje domačih daril bodisi za podarjanje daril, ki jih boste nabavili pri lokalnih ustvarjalcih in tudi, če boste kupovali v trgovskih centrih, najpomemnejše je, da je vse, kar boste podarjali, iz srca. Želimo pa vam, da bi z obdarovanjem razveselili tako sebe kot tiste, katerim boste namenili prikupno darilce. Vesele praznike! (MH)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik