spot_img

Župan prisegel na prvi seji občinskega sveta

V Laškem je minil že skoraj mesec dni, odkar smo krajanke in krajani staremu županu namenili nov mandat. In če je županski stolček ohranil svojega lastnika, so svetniški stolčki dobili nove podobe. Uredništvo TV Laškega je v sredo, 12. 12., tako obiskalo prvo letošnjo, sicer konstruktivno sejo, na kateri smo ugledali kar lepo število novih svetnikov, ki bodo odločali o prihodnosti našega mesta.

Novi obrazi z nasmehi in s čestitkami

Svetniki stranke SLS so letos dobili pet mandatov, predstavljali jih bodo (z leve proti desni) Janko Cesar, Alenka Barlič, Franc Zdolšek, Mojca Jezovšek, Marjan Belej ter Nuša Konec Juričič. (Foto: Mojca Knez Jovan)

V nov mandat je poleg župana, Franca Zdolška (SLS), ki je kandidata Eneja Kirna (MMOL) ter Bojana Špilerja (SMC), tokrat prehitel že v prvem krogu s kar 3107 glasovi, letos zakorakalo kar 14 novih svetnikov.

Svetniki so veselo zasedali svoja mesta. Nekatere stranke se lahko pohvalijo s kakšnim sedežem ali dvema več, med tem, ko se je število kandidatov pri drugih strankah nekoliko okrnilo.  Vodilna stranka SLS je, tako kot lista MMOL, zasedla pet mest,  drugo mesto po številu mandatov je zasedla stranka SD, ki bo odločala s kar štirimi svetniki, sledita ji stranki DESUS in SDS s po tremi kandidati, NSI z dvema ter Lista Ljudje Ljudem z enim kandidatom. Občinski svet bodo naslednji mandat od doma tako opazovali svetniki SMC, saj so na letošnjih volitvah ostali brez izvoljenih kandidatov.

Lista Mlada Moč Občine Laško, prav tako s petimi kandidati. (Iz leve proti desni) Barbka Rode, Enej Kirn, Danijela Bevk Knez, Bojan Šipek ter Barbara Jančič. (Foto: Mojca Knez Jovan)

Poleg novih obrazov pa pozitivne smernice nakazuje tudi dejstvo, da v občinskem svetu mesta zaseda vse večje število žensk. Letos občinski svet zaseda s kar enajstimi predstavnicami nežnejšega spola, kar predstavlja skoraj polovico (47,8%) glasov.

Na prvi seji vsi sklepčni

Če na sejah navadno slišimo kar nekaj nesoglasij, smo tokrat z zadovoljstvom odkrili, da se je na prvi seji, ki je bila z vidika občinskega sveta zgolj formalnost, z mest svetniških stolčkov svetlikala zelena potrdilna barva.

Sejo je sprva vodil najstarejši član občinskega sveta, Marjan Kozmus (SD), ki je zbrane najprej prijetno pozdravil, nato pa z ugotovitvijo sklepčnosti sprejel dnevni red, ki je zavzemal imenovanje mandatne komisije, poročilo občinske komisije o izidu volitev, poročilo mandatne komisije ter potrditev mandatov članov občinskega sveta in ugotovitev izvolitve župana, slovesno prisego župana ter imenovanje komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.

Stranko Desus v svetu predstavljajo Matjaž Pikl, Olga Čander ter Irena Gradišnik. (Foto: Mojca Knez Jovan.)

Občinski svet je na prvi seji imenoval komisijo za potrditev mandatov članov občinskega sveta in ugotovitev izvolitve župana. Soglasno podprto komisijo so sestavili Štefanija Pavčnik (SDS) kot predsednica, Enej Kirn (MMOL) ter Irena Gradišnik (Desus).

Imenovali so tudi komisijo za mandatna vprašanja, volitve ter imenovanja, ki jo sestavljajo Janko Cesar (SLS) kot predsednik, Enej Kirn (MMOL), Damjan Kovač (SD), Matjaž Pikl (DESUS), Štefanija Pavčnik (SDS), Jože Senica (NSI) ter Boštjan Vrščaj (Lista LL).

Župan ob svečani prisegi pozval k sodelovanju

Prisega župana Franca Zdolška. (Foto: Mojca Knez Jovan)

Na novo izvoljeni župan s sicer izkušenim staležem županovanja, Franc Zdolšek (SLS), je na prvi seji občinskega sveta tudi svečano prisegel. Župansko verigo mu je nadel najstarejši svetnik, Marjan Kozmus (SD), župan pa je v svojem govoru pozval predvsem k sodelovanju.

Zdolšek se je najprej zahvalil za zaupanje, tako občanom kot svetnikom, hkrati pa je v govoru svetnike pozval, naj se ob težavah in nesoglasjih vedno obrnejo nanj, saj so vrata njegove pisarne vedno odprta. Izrazil je obžalovanje nad tem, da se politična vprašanja vse prevečkrat rešujejo na socialnih omrežjih, kar pa seveda nikoli ne more doseči konstruktivnega konca. Omenil je tudi, da je deljenje na opozicijo in koalicijo brezpredmetna in je, če se bodo svetniki odločili sodelovati, lahko zgolj formalnost na papirju. Za zaključek je vsem zaželel uspešno delovanje, jim čestital za izvoljene mandate ter naznanil upanja poln mandat.

Odločala bo druga seja

Predstavnik Liste Ljudje Ljudem, Boštjan Vrščaj. (Foto: Mojca Knez Jovan)

Četudi so svetniki na prvi seji sprejeli kar nekaj odločitev, pa bo o sklepčnosti, sodelovanju ter imenovanju odborov, komisije in nadzornih odborov odločala druga seja občinskega sveta, ki bo potekala 23. januarja.

Svetniki imajo tako vse do 7. januarja čas, da predložijo svoje odločitve o imenovanjih v odbore in komisije. Tako kot navadno se te delijo na različne resorje, izgleda pa, da so najbolj zaželena mesta še vedno tista, ki odločajo o družbenih dejavnostih.

Prav tako se s strani župana čaka še na odločitev o njegovi desni roki, podžupanu občine Laško, ki jo bodo prav tako (upamo) sporočili še do naslednje seje.

Če je soditi po prvi seji, bodo naslednja

Predstavniki stranke SD, Marjan Kozmus, Damjan Kovač ter Bojana Kustura.

štiri leta minila sorazmerno sklepčno, a navadno temu ni tako. Župan je ob koncu pozval, da je celoten občinski svet v službi krajanov in krajank ter svetnike opomnil, naj tako tudi ostane. Vsi prisotni so ob prvi seji prejeli tudi praznična darilca Občine Laško, kjer se je našlo nekaj dobrot lokalnih proizvajalcev.

Uredništvo TV Laškega vsem novo izvoljenim svetnikom ter županu seveda iskreno čestita. Upamo le, da bo njihovo delo teklo gladko in brez zapletov, ter da predvolilne obljube vseh ne bodo imele prizvoka novoletnih obljub, ki navadno ostanejo pri terminu njihovega pomena- obljubam. (ŠJ)

Predstavniki stranke SDS, z desne Robert Medved, Štefanija Pavčnik ter Uroš Deželak.

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik