spot_img

Je veseli december za Laščane razsipni december?

Decembra se veselimo, potujemo, praznujemo…in zapravljamo – tudi v Laškem. Podatki za Slovenijo namreč kažejo, da v decembru v trgovinah zapravimo občutno več kot katerikoli drug mesec v letu.

Decembra lani je bila v Sloveniji denimo prodaja v trgovinah na drobno za 14% večja, kot ostale mesece v letu, z vsakim letom pa se prodaja povečuje napram minulemu letu.

Podatki iz Statističnega urada Republike Slovenije – SURS, kažejo, da se decembra najbolj poveča prodaja elektronskih in gospodinjskih naprav, tudi kozmetike in oblačil, seveda pa tudi živil. Vedno več ljudi nakupuje kar preko spleta, tako jih je lani po tovrstnem nakupovanju poseglo kar 24% več kot leto pred tem.

Nas je najbolj zanimalo, kako in koliko zapravljajo krajani občine Laško, zato smo v ta namen pripravili anketo, s katero smo zbrali 27 odzivov.

Največ se porabi za darila

Laščani decembra porabijo nekoliko več denarja, kot ostale mesece v letu, tako je vsaj pokazala naša anketa. Kar dobrih 70% vprašanih je namreč odgovorilo tako. Dobrih 11% jih porabi decembra mnogo več kot sicer, skoraj 19% porabi decembra približno toliko denarja kot ostale mesece, nihče pa ga ne porabi manj, kot ostalih 11 mesecev.

Daleč največ, skoraj 93%, krajani Laškega zapravijo za darila. Zelo veliko, skoraj 78%, za hrano in pijačo, nekaj pa tudi za izlete in potovanja, ostale stvari in pošiljanje voščilnic. Slednje jih namreč še vedno pošilja skoraj 62% Laščanov.

Najbolj priljubljen Miklavž

Anketa nam je razkrila zanimiv podatek, da je v občini Laško najbolj priljubljen »dobri mož« prav Miklavž, saj ta nosi darila skoraj 89% občanom. Takoj za njim je Božiček, ki ga kot dobrega moža, ki nosi darila, pozna skoraj 86% Laščanov. Najmanjkrat pa se za dobrega moža v Laškem izkaže dedek Mraz, ki nosi darila skoraj slabim 30% Laščanov. Vseeno pa pri prav vsakem anketirancu darila nosi vsaj eden od teh dobrih mož, pri večini nosita kar dva, Miklavž in Božiček.

Laščani darila radi izdelujejo sami.

Le redki občani Laškega nobenega božično-novoletnega darila ne izdelajo sami. Samo 4 se namreč »domačih daril« sploh ne poslužujejo. Med tistimi, ki podarjajo tudi doma narejena darila, je največ tistih – skoraj 78%, ki podarjajo domače dobrote, kot so piškoti, likerji, domače marmelade in druge dobrote. Veliko jih izdeluje tudi okrasne izdelke (skoraj 30%), prav tako pa posežejo po pletenih, kvačkanih ali šivanih izdelkih (11,11%), drugih doma narejenih stvareh (11,11%) ter nakitu ali drugih umetniških stvaritvah (7,4%).

Sicer pa Laščani najraje podarjajo praktična darila, domače dobrote, slaščice, oblačila, kozmetične izdelke, knjige, dekorativne izdelke in druge stvari.

Okraševanje božičnega drevesa

Največ božičnih drevesc v Laškem je iz umetnih mas.

Navada med prazniki je, da okrasimo božična drevesa, smrečice in jelke. Nekateri to naredijo na božični večer, 24. 12., spet drugi pa se tega lotijo prej, saj želijo dlje uživati v božičnem vzdušju. Dejstvo pa je, da prav vsi anketiranci drevo tudi postavijo.

Laščani daleč največkrat posegajo po drevescih iz umetne mase. Kar 24 vprašanih se namreč odloči za tovrstno drevo, le 3 pa kupijo naravno božično drevo. Nihče ga ne poišče v naravi.

Kako pomembno je okraševanje drevesa pove tudi rezultat, ki kaže, da skoraj 19% vprašanih v prazničnem času največ denarja – med drugim – zapravi za okraske.

Za Silvestrovo in božič gremo na praznično pojedino

Že prejšnje številke, ki govorijo o tem, da krajani občine Laško precej denarja med prazniki namenijo tudi hrani in pijači, kažejo na to, kako pomembno je druženje in skupno obedovanje. Več denarja pa se – glede na rezultate – za tovrstne poslastice zapravi okrog Silvestrovega. Večina vprašanih Laščanov, skupaj 19, pripravlja veliko Silvestrsko kosilo ali večerjo za svojo ožjo družino (10) ali celo takšno, na katerega povabijo še starše, druge sorodnike in prijatelje (9). Nekoliko manj se jih odloči pripravljati veliko božično pojedino. 7 za ožjo družino in 8 za razširjeni krog.

Tisti, ki ne pripravljajo večjih božičnih ali Silvestrskih kosil ali večerij, pa se nanje napotijo k svojim bližnjim. Na večerje ali kosila hodijo k svojim bližjim pogosteje za božič, kot za Silvestrovo. Samo 1 vprašana oseba, pa niti ne obiskuje niti ne pripravlja tovrstnih prazničnih praznovanj.

Slovenci manj razpisni od ostalih Evropejcev

Kljub temu, da tudi Slovenci decembra porabimo več denarja kot preostale mesece, pa smo nekoliko manj razsipni od ostalih Evropejcev, vsaj kar se povprečja tiče. Po podatkih SURS-a so bili med Evropejci manj od Slovencev razsipni samo še Hrvati.

Najbolj razsipni so bili pri neživilih decembra lani Britanci, pri živilih pa prebivalci Luksemburga. Vse pa kaže, da Slovenci radi dobro in (morda tudi) veliko jemo. Lani smo namreč samo Slovenci in prebivalci Malte v decembru zapravili več za živila kot za neživila.

»Povprečni krajan laške občine«

Iz prve in te ankete (o prvi smo vam že pisali v prispevku, ki ga najdete tukaj)   , ki ste ju rešili in nam s tem resnično pomagali, lahko malce za šalo malce zares potegnemo, kako se decembra obnaša »povprečen Laščan«.

Laščani radi obdarujejo.

Decembra največkrat obišče prireditve v svojem domačem kraju, kdaj pa kdaj pa pokuka tudi v Celje ali v druge slovenske kraje, bodisi zaradi koncertov in prireditev bodisi zaradi opazovanja prazničnih lučk. Vsake toliko časa se odpravi na kakšen predbožični izlet. Še vedno pošilja voščilnice, vendar jih del naredi doma, del pa kupi. Venomer postavi božično drevo, ki je (najpogosteje) iz umetne mase. Za darila najraje podarja domače dobrote, poseže pa tudi po drugih – največkrat praktičnih – malenkostih, za katere verjame, da bodo njegovim bližnjim všeč, v vsakem primeru pa bodo iz srca. Za božič in Silvestrovo pa se odpravi na slavnostno kosilo ali večerjo, pogosto ga naredi tudi sam.

Zaključimo lahko, da so prazniki v Laškem lepi in veseli nas, da je tako. Naj bo tako tudi letos! (MH)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik