spot_img

Tudi Laščani še pišejo praznične voščilnice

Korenine pisanja voščilnic segajo zelo daleč v preteklost, mnogo dlje, kot bi si morda mislili. Ta navada pa – kljub vse bolj pogostim izražanjem čestitk preko drugih občil, kot so internet in kratka telefonska sporočila – ostaja živa še danes. Tudi Laščani še pošiljajo praznične voščilnice, je pokazala naša anketa.

Starodavni izvor voščilnic

Najdbe kažejo, da so si voščilnice z dobrimi željami za novo leto pošiljali že v starodavni Kitajski, na zvitkih papirusa, pa so si čestitke izražali že v antičnem Egiptu. V zgodnjem 15. stoletju so ročno izdelane voščilnice končno začeli podarjati tudi po Evropi. Prvi so to počeli v Nemčiji, kjer je znano, da so že leta 1400 začeli podarjati lesene ročno izrezljane voščilnice ob novem letu. Drugod po Evropi so papirnate, ročno izdelane voščilnice, začeli podarjati v začetku oz. sredini 15. stoletja, in sicer za Valentinovo. Prvi »Valentičnek« tako čuvajo v Britanskem muzeju.

Do leta 1850 so bile voščilnice pravzaprav zelo drago darilo, od takrat dalje, pa so se spremenile v nekaj, kar so si lahko privoščili številni in kar je bilo pogosto sredstvo komunikacije. Do tega je prišlo zaradi napredka v tisku, mehanizaciji in zaradi znižane cene poštnih stroškov, kar je bila posledica vpeljevanja poštnih znamk.

Božične voščilnice so začeli pošiljati Britanci

Laščani še vedno radi pošiljajo voščilnice.

Navada pošiljanja božičnih voščilnic se je začela v Veliki Britaniji, leta 1843. Sir Henry Cole je pomagal vzpostaviti novo pisarno, ki jo danes imenujemo pošta, in se začel spraševati, kako bi jo lahko uporabljali vsakdanji ljudje. Dobil je idejo za božično voščilnico. Povezal se je s svojim prijateljem, umetnikom Johnom Horsleyem, in skupaj sta ustvarila prvo božično voščilnico, ki je stala le 8 današnjih centov. Voščilnica je bila razdeljena na tri dele. Na zunanjih dveh so bili upodobljeni ljudje, ki pomagajo revnim, v središču slike pa je bila družina za obloženo mizo ob božični večerji. Božične voščilnice so sčasoma postale zelo popularne, leta 1900 pa so jih začeli pošiljati tudi v Nemčiji in drugod po Evropi.

V ZDA so božične voščilnice začeli pošiljati v poznih 1840-ih, vendar so si jih lahko privoščili samo bogatejši prebivalci. Šele leta 1875 so se v ZDA začele božične voščilnice proizvajati masovno. Za to je poskrbel Louis Prang, tiskar, ki je prihajal iz Nemčije in je sodeloval tudi pri razvoju voščilnic v Veliki Britaniji.

Sprva so imele voščilnice naslikane predvsem motive družine ob božični večerji, v Viktorijanskih časih pa so postale zanimive tudi voščilnice z zasneženimi scenami. Okrog leta 1920 do 1930 so postale popularne tudi doma izdelane voščilnice, po katerih marsikdo poseže še danes.

Pošiljanje voščilnic v Laškem

Krajani občine Laško do neke mere še vedno radi pošiljajo voščilnice. Kar 60% vprašanih, v anketi, ki smo jo delali, namreč še pošilja voščilnice in tako del denarja, ki ga porabijo v decembru, namenijo tudi pošiljanju le-teh.

Krajani občine Laško zelo pogosto del voščilnic kupijo, del pa jih izdelajo sami. (Foto: www.dobri-skupaj.si)

Zanimiv je tudi podatek, ki nam ga je razkrila anketa in kaže, da tisti Laščani, ki voščilnice še pošiljajo, večino teh izdelajo sami. Kar nekaj (30,77%) jih del kupijo, del pa izdelajo, le redki so tisti, ki vse voščilnice, ki jih pošljejo, kupijo.

Sicer smo tudi v seriji naših prispevkov o lokalnih proizvajalcih in trgovcih opazili, da so v Laškem ročno izdelane voščilnice precej popularne in jih tako ponujajo tudi številni med njimi.

Zanimiva dejstva  

Med brskanjem po zgodovini in izvoru voščilnic, smo naleteli na zapis, ki nam je razkril kar nekaj zanimivih dejstev in nekatera med njimi bomo z veseljem delili z vami.

Najdražja voščilnica (vsaj do leta 2010), ki je bila kupljena na dražbi, je stala 35.800$. To je bila ena od prvih komercialnih voščilnic, ki jo je ustvaril že omenjeni Sir Henry Cole. Najmanjša voščilnica, ki je bila izdelana, pa je 8.000-krat manjša od znamke, ki jih prodajajo v Veliki Britaniji.

Voščilnice pošiljajo večkrat nekoliko starejše osebe, natančneje starejše od 55 let. Najmanj voščilnic pošljejo osebe stare do 24 let. To najbrž lahko pripišemo že omenjenemu širjenju čestitk preko spleta in telefonskih sporočil. Sicer pa voščilnice veliko pogosteje kupujejo ženske, kot moški.

Morda pa najpogosteje voščilnice dobiva prav Božiček na Finskem. Ta jih dobi vsako leto okrog 600.000. Če bi tako ena oseba porabila samo 10 sekund na posamezno voščilnico, bi jih odpirala 24 ur na dan, vsak dan, od božiča do sredine marca. Da bi jih razstavili, pa bi potrebovali 80 km dolg pult.

Kakorkoli že pošiljate čestitke je najpomembnejša tista lepa misel in veselje, ki ga oseba začuti, če vidi, da ji resnično želimo vse dobro in smo ji to tudi sporočili. Torej širite ljubezen in veselje tudi v tem prazničnem času, ekipa TV Laškega pa vam prav tako želi vesel božič in srečno novo leto 2019! (MH)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik