spot_img

Kako bodo Laščani poskrbeli za veseli december

Veseli december je zagotovo čas druženja. Na trgih v mestih se pogosto dogajajo brezplačni koncerti in druge prireditve, gostilne so bolj polne, kot sicer, ljudje se med seboj več družijo, nenazadnje pa se številni tudi odločijo za ogled lepo osvetljenih slovenskih in drugih evropskih mest. Vse to pa pogosto pomeni, da decembra zapravljamo več denarja, kot preostale mesece v letu.

V Sloveniji decembra porabimo več denarja za druženje in izlete

Na straneh Statističnega urada Republike Slovenije – SURS, ugotavljajo, da je december najbolj družaben mesec v letu.

Krepko se poveča obisk praznično okrašenih mestnih središč. V letu 2017 je bila denimo najbolj obiskana Ljubljana, saj je bil prihod domačih turistov v tej občini lani za skoraj 83% višji kot preostale mesece v letu. Izredno obiskani so bili tudi Murska Sobota, Slovenj Gradec, Maribor in Celje. Verjamemo, da se bo tem mestom letos pridružil še Koper, ki pa bo najbrž vseeno ostal najbolj obiskan v poletnih mesecih. Mnogi pa so že in še bodo obiskali tudi Mozirje, z Božično bajko v Mozirskem gaju. Številni Slovenci se odpravijo celo na ogled drugih evropskih mest.

Kot so ugotovili na SURS-u, po drugi strani,  v prazničnih dnevih pred novim letom porabimo tudi več denarja za obisk v gostinskih obratih. »V decembru 2017 smo za hrano in pijačo v gostinskih obratih porabili za 11,1 % več denarja kot povprečno v celotnem letu, pa tudi več kot v decembru 2016, in sicer za 9,2 %,« so zapisali. Najbrž je tako zaradi številnih zaključkov, pa tudi zato, ker ljudem v decembru nekako bolj prija druženje.

Laščani najpogosteje obiskujejo Zagreb

Krajani občine Laško si najpogosteje oglejujejo praznično osvetljen Zagreb. (Foto: Time4Tales&Travel)

Mi smo – na drugi strani – želeli izvedeti, kakšno je vedenje občanov Laškega v tem prazničnem času. V ta namen smo pripravili anketo, s katero smo zbrali odgovore 36 anketirancev.

Za začetek smo Laščane povprašali, če si letos nameravajo ogledati praznično razsvetlitev v kakšnem drugem kraju v Sloveniji, izven svojega mesta. Velika večina, več kot 80%, je dejala, da ja. Največ si vas namerava ogledati Celje, kar precej tudi Ljubljano. Med ostalimi kraji prevladuje Koper, Laščani pa nameravate obiskati tudi Maribor, Božično bajko v Mozirskem gaju in nekatere druge kraje po Sloveniji.

Za razliko od velikega odstotka tistih občanov Laškega, ki nameravajo obiskati različne kraje po Sloveniji in še tam začutiti praznično vzdušje, pa se vas bo manj odpravilo v druge evropske kraje. Le slabih 20% je takšnih, ki se nameravate ali ste se letos že udeležili kakšnega organiziranega predbožičnega izleta. Med vami jih bo največ obiskalo Zagreb, omenili pa ste tudi Dunaj, Budimpešto, Bratislavo in Salzburg.

10 pa se vas je tovrstnih izletov že udeležilo v preteklih treh letih. Najpogosteje ste obiskovali Dunaj, obiskali pa ste tudi Gradec, Zagreb, Bratislavo, Budimpešto in Čazmo.

V Laškem veliko zanimanje za koncerte

V tem prazničnem času mnogi kraji po Sloveniji pripravljajo tudi brezplačne koncerte in druge prireditve, med njimi tudi Laško. Prav koncerti pa so tisti, ki Laščane očitno zanimajo najbolj, takoj za kraji, kamor si nameravate iti ogledat praznično razsvetljavo. Koncerte vas namreč letos namerava obiskati skoraj 79% občanov Laškega.

Tudi v Laškem bo v letošnjem veselem decembru veliko zanimivih prireditev in koncertov.

Pričakovano se vas največ namerava udeležiti koncertov in prireditev, ki se pripravljajo v Laškem. Te si vas bo ogledalo skoraj 89%. Za Laškim je – pričakovano – Celje, z dobrimi 37%. Obiskali pa boste tudi koncerte v Ljubljani, Mariboru in drugih slovenskih krajih.

Ne glede na to, kam se boste odpravili ta december, vam ekipa TV Laškega želi, da bi ta bil resnično vesel in srčen. Užijte ga, da boste naslednje leto dočakali bolj dobrovoljni in entuzijastični. (MH)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik