spot_img

Duševne stiske se lahko med prazniki še povečajo

Božično-novoletni prazniki veljajo za enega najlepših časov v letu, pa vendar žal ni tako pri vseh. Pri ljudeh, ki so osamljeni in imajo psihološke stiske, se te navadno še poglobijo prav v času praznikov. Ti so zanje posledično še toliko težji in bolj žalostni.

Prazniki za nekatere prinašajo tudi manj lepe strani

Na svetovanje se lahko naročijo tudi družine in pari.

»V prazničnem času si ljudje običajno želimo biti obdani z našimi najbližjimi, s katerimi skupaj delimo prijetne trenutke. Če sami nimamo te možnosti, da bi delili praznike z osebami, ki so nam blizu – ker so odsotni, smo ločeni, so umrli… – lahko to v nas povzroči občutke samote in žalosti,« je za uredništvo TV Laško povedal Domen Kralj iz Svetovalnice za prvo psihološko pomoč v stiski »TU SMO ZATE – Posvet«, ki enkrat tedensko deluje tudi v Laškem.

Seveda pa si tudi pri omejevanju duševnih stisk veliko lahko pomagamo sami. Pomembno je, da vzdržujemo in negujemo odnose s prijatelji, sosedi, znanci, da se udeležujemo aktivnosti, ki nam jih ponuja okolje, pravi Kralj in dodaja, da je teh tudi v Laškem veliko. Na voljo so prireditve v okviru medgeneracijskega centra, knjižnice, programov centra za socialno delo, prireditve v okviru društev po vseh krajevnih skupnostih, tudi narava nam ponuja možnost sprehoda in sprostitve. »Seveda pa smo za pogovor vedno na voljo tudi v naši svetovalnici v Laškem, kamor se lahko posamezniki, pari in družine naročijo preko naše sprejemne pisarne (031 – 778 – 772) vsak delovni dan, od 8. do 15. ure,« pravi naš sogovornik.

Svetovalnica v Laškem deluje že tri leta

Svetovalnice za prvo psihološko pomoč v stiski »TU SMO ZATE – Posvet« v Laškem deluje od leta 2015. (Foto: Maja Horvat)

Psihološka svetovalnica se je v Laškem odprla leta 2015 in deluje enkrat tedensko – ob četrtkih. Odraslim prebivalcem Laškega omogoča prvo psihološko pomoč v stiski in strokovno oporo ob različnih življenjskih preizkušnjah. Svetovanje je brezplačno, napotnica in zdravstvena izkaznica nista potrebni. Pogovor s strokovnjakom traja eno uro, kliente pa po potrebi naročimo na ponovne obiske, so nam pojasnili v svetovalnici. »V vseh teh letih delovanja se je svetovalnica zelo dobro uveljavila. Obiskalo jo je več kot 120 posameznikov iz  občine Laško in okolice,« pravi Kralj.

V psihološko svetovalnico v Laškem ljudje prihajajo z različnimi stiskami. Najpogosteje jo obiščejo zaradi težav v partnerskih odnosih, odnosih v družini, zaradi različnih izgub ter smrti bližnjih ter zaradi občutkov osamljenosti in brezvoljnosti, nam je povedal naš sogovornik.

Zanimalo nas je ali je enkrat tedensko delovanje svetovalnice dovolj za trenutne potrebe in Kralj pravi, da za enkrat še uspešno pokrivajo potrebe prebivalcev. »Vendar pa moramo izpostaviti, da se število novih klientov na letni ravni dviguje. Če se bo takšen trend nadaljeval, bomo nedvomno morali razmisliti o več tedenskih terminih,« je še dodal.

Svetovalnica je premalo prepoznavna

Stokovnjake v psihološki svetovalnici lahko po predhodnem naročilu obiščete vsak četrtek. (Foto: Maja Horvat)

Domen Kralj je razočaran, ker kljub porastu obiskanosti psihološke svetovalnice v Laškem številni Laščani še vedno ne vedo, da ta pomoč obstaja. Obstajajo pa seveda tudi tisti, ki so že slišali za njih, pa iz različnih razlogov še ne potrkajo na njihova vrata. Morda je največji problem prav stigma, ki jo po nepotrebnem nosijo tisti, ki obiskujejo psihologe, psihijatre in druge strokovnjake, ki nam pri duševnih stiskah lahko pomagajo. Duševne stiske namreč niso nič nenavadnega in skoraj zagotovo dosežejo vsakega med nami vsaj v nekem življenjskem obdobju. Če si pri tem znamo pomagati oz. poiščemo pomoč, pa smo v prvi vrsti pogumni in pametni. Poiskati pomoč je namreč tisto, kar marsikdo žal ne zna ali ne upa.

»Tekom življenja se vsak izmed nas večkrat sooči z različnimi stiskami in krizami. Pomembno je, da o tem spregovorimo, poiščemo pomoč in si dovolimo poiskati pot, ki nas bo vodila k našim ciljem in bo skladna z našimi vrednotami. Pri tem vam lahko pomaga tudi pogovor s strokovnjakom v svetovalnici,« je zaključil še naš sogovornik. (MH)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik