Ljudski pevci Šentlenartčani 5. Letni koncert okronali s podelitvijo Maroltovih značk

V nedeljo, 25. novembra, je na Vrhu pri Laškem odmevalo ljudsko petje. Ljudski pevci Šentlenartčani so namreč priredili svoj 5. Letni koncert z gosti, na katerem so podelili tudi visoka priznanja – Maroltove značke za uspešno in dologoletno delovanje na področju ljubiteljske in folklorne dejavnosti.

Skupino pevcev ljudskih pesmi in viž – Šentlenartčane, definirajo dobra volja, nasmejani obrazi in želja po ohranjanju narodnih pesmi, katerim namenjajo svoj prosti čas in jih s svojimi glasovi obujajo v življenje.

Ljudski pevci Šentlenartčani po 5. Letnem koncertu. (foto: osebni arhiv Urške Knez)

Kako se je vse skupaj začelo

Ljudski pevci Šentlenartčani so bili ustanovljeni ravno z razlogom druženja in ohranjanja ljudskih pesmi. Leta 2012 so se namreč na pobudo JSKD odzvali povabilu enajstega območnega srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž. Takrat so nastopali v zasedbi zbora Odmev z Vrha, ki ga je vodila Alenka Šon. Zbor je kmalu za tem razpadel, a želja po petju in druženju je ostala.

»Zbora ni bilo več, v nas pa je tlela želja po petju in druženju, zato se nas je nekaj zbralo in se dobivalo na vajah, kjer smo prepevali ter si s tem krajšali svoj prosti čas«, je dejala Urška Knez, ena izmed članic skupine.

Samostojni nastop so prvič izvedli na tradicionalnem Martinovanju v Laškem, po prebitem ledu, pa brez njih ne mine nobena prireditev tovrstnega značaja več.

Od takrat so izvedli že kar pet letnih koncertov. Svoj prvi samostojni koncert z gosti so uprizorili v domačem gasilskem domu v Šentlenartu, poimenovali pa so ga Zlati časi, kam hitite.

Letos s samostojnim koncertom razveseljujejo že petič

(foto: osebni arhiv Urške Knez)

Naslov letošnjega koncerta so poimenovali z besedami stare ljudske pesmi, ki izvira ravno iz okolice Šentlenarta. »Letos smo si zamislili, da svoj koncert poimenujemo ‘Ko bi bil jaz’, saj besede izvirajo iz besedila pesmi, s katero smo se predstavili na koncertu,« je za naše uredništvo povedala Urška Knez.  Pesem je zelo oportunistična, hudomušna in šaljiva, nekakšna satira, ki »okrca« glavne predstavnike družbe. Namen ljudskega petja je bil, poleg ohranjanja narodnih pesmi, tudi kritika in parodija, kar Šentlenartčani s pridom izkoriščajo tudi na svojih nastopih.

Hvaležni za prijatelje, ki jim na tovrstnih koncertih »priskočijo na pomoč« 

Vaška godba Vrh nad Laškim in Ljudski pevci Šentlenartčani. (foto: osebni arhiv Urške Knez)

Šentlenartčani pa na svojih nastopih velik delež namenjajo tudi povezovanju društev s sorodnimi interesi. Tako  je tudi letos na njihovem koncertu z njimi nastopila Vaška godba Vrh nad Laškim in KD Anton Tanc. Za najslajše pa so poskrbeli otroci iz Vrha nad Laškim, ki so zapeli skupaj s Šentlenartčani.

Svoje glasove so Šentlenartčanom posodili tudi Terezija Zupanc, Elizabeta Leskovšek in Martin Hrastnik, za kar se jim Šentlenartčani iskreno zahvaljujejo.

Na koncertu podelili tudi Maroltove značke

Na koncertu so se Šentlenartčani spomnili tudi tistih, ki ljubiteljski kulturi namenjajo svoje življenje in kot dolgoletni aktivni člani pripomorejo k poustvarjanju narodne identitete.

Maroltova značka je namreč jubilejna značka sklada, ki jo prejmejo posamezniki za aktivno udeležbo na področju ljubiteljske folklorne dejavnosti, podeljujejo pa jih tudi ljudskim pevcem in godcem.

Podelitev Maroltovih značk. (foto: osebni arhiv Urške Knez)

Prejemniki bronaste Maroltove značke za več kot pet let aktivnega udejstvovanja so letos postali Rok Završnik, Ivan Kovačič, Vera Ulaga in Katja Čizmešija.

Prejemnica zlate Maroltove značke je letos postala Urška Knez, ki je priznanje prejela za več kot petnajst let aktivnega delovanja na področju ljubiteljske kulture.

Priznanja je podelil Gašper Salobir, vodja območne izpostave JSKD Laško.

William Shakespeare je zapisal: »Iz glasbe prihaja čar, ob katerem se morajo upokojiti vse skrbi in vse bolečine srca.« Ljudsko petje je zavedanje naše identitete, z ljudsko pesmijo širimo obstoj naše besede, našega naroda. Skupine, ki s peto besedo plemenitijo pomen narodnosti in zavednosti, pripomorejo k širjenju tradicije in s tem poustvarjajo našo zgodovino. Takšna skupina je tudi skupina pevcev ljudskih pesmi Šentlenartčani, katerim smo lahko za doprinos k ljubiteljski kulturi v Laškem izjemno hvaležni.

Priložnost smo izkoristili tudi za povabilo na koncert Vaške godbe Vrh nad Laškim

December je čas, ko ljudje radi obiščemo prireditve in glasbene koncerte. V ta namen vas vabimo na tradicionalni Božično- novoletni koncert Vaške godbe Vrh nad Laškim, ki bo v nedeljo, 9. decembra, ob 15.00 uri v Kulturnem centru Laško. (ŠJ)

Sorodni prispevki

Mladi skozi korona krizo

Mladi. Tisti prekrškarji, ki so največkrat na udaru kritikov, predvsem starejših, ki nemalokrat pozabljajo, da so tudi sami nekoč razmišljali z drugačnimi...

Policisti s povečanim obsegom dela, a v Laškem ne beležijo težjih kršitev

V teh dneh, ko vsi okoli sebe vidimo samo še prepovedi in omejitve ter jezno pogledujemo proti organom pregona pa se nemalokrat...

Pomisliti je potrebno tudi na starostnike

Vse več zadnje čase govorimo o šolanju na daljavo in problemih otrok in mladostnikov, a pozabili smo na tiste, ki nekako tudi...

Tifernusov dnevnik

Kako je kulturni molk udaril občino Laško

Z besedo predaja človek človeku svoje misli, z umetnostjo pa ljudje drug drugemu predajajo svoja čustva, je dejal Plehanov. A kaj se zgodi, ko kultura...

Festivalnost s Cvetjem in pivom splavala po vodi, STIK ohranil simbolično obeležitev

Korona kriza je Laščanom letos odnesla nekaj neprecenljivega, Festival Pivo in Cvetje, ki bi potekal drugi vikend v juliju in bi ponovno postregel z...

PRAZNIK DELA V SENCI DVIGA BREZPOSELNOSTI IN KRŠENJU DELAVSKIH PRAVIC

PREBUJALI SE BOMO TUDI V LAŠKEM Bliža se prvi maj, praznik dela in delavskih pravic, ki so, vsaj v zadnjih dneh, ko se spopadamo z...

Zgodba o Božičku in o tem kako je “nastal” božič

Nisem Grinch, ki bi uničil božič in to ni samo še eden izmed božičnih člankov, ki ste jih neštetokrat prežvečili. Ste postavili smreko, zakurili v...

Mednarodni dan piva

Danes, na prvi petek v avgustu obeležujemo mednarodni dan piva. To je praznik vseh ustvarjalcev piva, pivovarjev, ki pivo varijo, hmeljarjev, lastnikov pivnic, barov,...

Ostanimo povezani

955OboževalciVšečkaj
621SledilciSledite
439NaročnikovNaročite se