spot_img

Laško se lahko pohvali z novo železniško postajo

Letos mineva 60 let od kar je bila železniška postaja Laško predana svojemu namenu in ravno letos je dočakala tudi obnovo. V prvi polovici novembra, natančneje 9. 11., je nova laška lepotica, ki jo je kot pozitivno točko v Laškem omenila tudi komisija, ki je ocenjevala najlepše zdraviliške kraje Slovenije, doživela še uradno otvoritev.

Obnovljena železniška postaja že nekaj časa živi in pridno sprejema številne potnike. Zgradili so podhod za pešce in kolesarje ter dostop potnikov na peron z dvigali. Dodali so parkirišče, t.i. »park and ride«, ter ohranili prehod za čas intervencij. Investicija je znašala dobrih 10 milijonov evrov.

Železniška postaja nič več »rak rana« Laškega

»Železniška postaja je bila do sedaj rak rana Laškega,« je povedal župan občine Laško, Franc Zdolšek. Po njegovih besedah bo nova železniška postaja pripomogla nadaljnjemu razvoju turizma v občini Laško na eni strani, na drugi strani, pa je z njo rešena težava povezana z invalidi, ki so do sedaj imeli skoraj neomogočen dostop na ali iz vlaka. S tem je občina Laško dodatno potrdila svoj naziv  »invalidom prijazna občina«, ob enem pa, pravi Zdolšek, na Občini vedo, da jih za to, da bo Laško resnično prijazno ljudem z gibalnimi ovirami, čaka še kar nekaj dela.

Prenova železniške postaje Laško je del celovite prenove železniške proge Celje – Zidani Most, za katero je predvidena investicija 280 milijonov evrov, ki pa bo delno sofinancirana s strani Evropske unije, je povedal Damir Topolko,  direktor Direkcije za infrastrukturo Republike Slovenije. Železniški postaji Laško in Celje sta že prenovljeni, v naslednji fazi pa bodo prenovili še železniški postaji Rimske Toplice in Zidani Most. Trenutno potekajo dela na progi Marija Gradec, pa tudi dela na odprtih odsekih Celje-Laško in Laško-Zidani Most. Dela naj bi bila končana do leta 2020.

Sicer se posodablja celotna železniška infrastruktura tudi na odseku Maribor-Šentilj, do leta 2022 pa naj bi bila le-ta povsod prenovljena in kot taka omogočala varnejši in hitrejši prevoz potniških in tovornih vlakov. Podpisana je tudi že pogodba o nabavi novih potniških vlakov, tako da naj bi po končani celoviti prenovi vlaki prihranili do 5 ur časa dnevno, s tem pa naj bi se skrajšal tudi transport potnikov po vsej Sloveniji.

Otvoritev ob glasbi in druženju

Otvoritev sta z glasbenim vložkom popestrila učenca Glasbene šole Laško-Radeče na harmoniki in ksilofonu. Vse zbrane sta pozdravila in nagovorila  Zdolšek in Topolko. Prav ta dva sta, ob pomoči deklice Mile, tudi slavnostno prerezala trak in otvorila novo železniško postajo v Laškem.

Na koncu programa, ki se je sicer zključil z nazdravljanjem in zakusko, je vsem zbranim predstavik Nomaga, Peter Žnidaršič, še enkrat predstavil tudi sistem javne izposoje koles, Kolesce, ki ima eno od izpostav na železniški postaji Laško.

Marjana Držaj je nekoč zapela: »Vozi me vlak v daljavo, daleč tja v širni svet. Glej, zdaj se zde planjave vse kot en sam pisan cvet.« In tako tudi danes vlak iz Laškega že sopiha in vas vabi, da se mu pridružite na krovu. (MH)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik