spot_img

Žensk je le še za peščico več kot moških

Včeraj, 19. novembra, smo obeležili mednarodni dan moških in ob tej priložnosti so na Statističnem uradu Republike Slovenije (SURS) malce podrobneje pogledali slovenske moške.

Ugotovili so, da je na splošno gledano v Sloveniji še vedno več žensk, a le za peščico, pa še to ne v vseh regijah. Moških je namreč bilo ob začetku leta 2018 49,7%. V Savinjski regiji, kamor spada Laško, pa je denimo več moških kot žensk. Na SURS-u so pregledovali tudi številne druge kazalnike.

Posebnosti posameznih regij

Na SURS-u so se potrudili, da bi poiskali posebnosti za vsako regijo. Tako so na primer ugotovili, da imajo najvišjo povprečno mesečno bruto plačo v Osrednjeslovenski regiji. Najmanj so zadovoljni s svojim življenjem Korošci. Posavci najmlajši postanejo očetje, pri Pomurcih pa je največ tistih, ki še po štiridesetem letu ostajajo pri starših. V Primorsko – notranjski regiji največ očetov prisostvuje pri porodu svojih otrok, najbolj fit moški, vsaj glede na količino časa, ki ga porabijo za rekreacijo, pa so v Obalno – kraški regiji.

Za Savinjsko regijo so žal našli precej negativno posebnost, ki sicer v isti meri velja tudi za Zasavje. Tukaj v primerjavi z ostalimi regijami največ moških umre pred 65. letom starosti.

Zdravje slovenskih moških

Povprečna starost v 2017 umrlih moških je bila sicer najvišja v Primorsko-notranjski regiji – 76,3 leta. Najnižja je bila v Jugovzhodni Sloveniji in v Savinjski regiji – 73 let.

Sicer je bil povprečni moški v Sloveniji v letu 2017 visok 178,1 cm, težak pa 84,7 kg. Glede na indeks telesne mase je bilo normalno hranjenih 38 % moških, čezmerno hranjenih ali debelih pa 61 %. Največ moških s prekomerno težo je bilo v Zasavski regiji, najmanj pa v Koroški in Goriški regiji.

Tudi kadilcev je bilo največ v Zasavju, v Obalno – kraški regiji pa je po deležu največ tistih moških, ki so skoraj vsak dan uživali alkohol. Najmanj so pili Pomurci, Korošci in prebivalci Primorsko-notranjske regije.

Moški v Savinjski regiji

Povprečna mesečna plača v Savinjski regiji je 1.676€ bruto, kar je 261€ bruto manj, kot v Osrednjeslovenski regiji, kjer je plača najvišja. Drugi na tej lestvici so bili Gorenjci. Najnižjo povprečno bruto plačo, pa je SURS zabeležil v Pomurski regiji, tik pred njimi so Zasavci.

Po doseženi terciarni izobrazbi smo Savinjčani nekje na sredini. Največ visoko izobraženih je v Osrednjeslovenski regiji. Tam je denimo vsak 4. moški končal višjo ali visoko šolo, lani pa je bilo tam tudi največ moških vpisanih na doktorski študij.

Kar se tiče prisostvovanja očetov pri porodu so savinjski moški dokaj pridni, saj jih je v porodni sobi z materjo njihovih otrok 81,5%. Še bolj pridni od Savinjčanov so Zasavci, moški, ki prihajajo z Osrednje Slovenije, predvsem pa tisti, ki prihajajo z Goriške in Primorsko-notranjske regije.

Na Savinjskem so moški srednje zadovoljni s svojim življenjem. Da so zadovoljni, reče približno vsak 7.. Najbolj zadovoljni so tisti z Goriške regije, najmanj pa tisti s Koroške, kot smo že omenili.

Kako bi torej povzeli povprečnega prebivalca Savinjske regije? Po večini stvari se Savinjčani uvrščajo na sredino. So srednje izobraženi, relativno zadovoljni s svojim življenjem, s plačo, ki se prav tako v povprečju postavlja nekam na srednje mesto ter s srednje zdravimi navadami. Fantje relativno pogosto obiskujejo glasbeno šolo, moški pa relativno pridno stojijo ob strani svojim partnerkam. Savinjski moški torej segajo dejansko v povprečje, kar jim daje dovolj možnosti za napredek, ob enem pa pokaže, da stvari niso tako slabe, kot se nekaterim morda zdijo na prvi pogled. (MH)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik