spot_img

Laško bo še naprej vodil Franc Zdolšek

Lokalne volitve so – vsaj za Laško tako kaže – za letos končane. Po 99,85% preštetih glasovnic, glede na neuradne rezultate, župan občine Laško ostaja Franc Zdolšek, ki je zbral 57,33% glasovnic. Enej Kirn se je zasidral na drugem mestu, s 35,05%, Bojan Špiler pa je ostal tretji, s 7,62% glasov. Oddanih je bilo 39 neveljavnih glasovnic za župana.  

V Sloveniji je bila udeležba na lokalnih volitvah več kot 50%. Glasovalo je namreč 50,61% upravičencev, število neveljavnih glasov za župana pa je bilo 15.760. V Laškem je bila sicer udeležba na volitvah 49,23% in s tem se naša občina uvršča med tiste, ki so imele nekoliko manjšo udeležbo. Najbolj pridni pri volitvah so bili sicer prebivalci Solčave, saj je bila udeležba na letošnjih lokalnih volitvah v tamkajšnji občini kar 84,23 %. Najmanjša udeležba na volitvah pa je bila v Vojniku, le 35,47 %.

Največ novih/starih županov s podporo SLS

156 slovenskih občin je svoje župane izbralo že v prvem krogu, v 56 občinah pa noben kandidat za župana ni dosegel potrebne večine.

Tudi na letošnjih županskih volitvah se je pokazala posebnost le-teh, saj je največ bodočih županov iz vrst stranke SLS, ki je sicer v Državnem zboru ni – kar 23 izvoljenih. Tudi v Laškem je (p)ostal župan posameznik iz vrst stranke SLS. Na drugem mestu je stranka SD s 14 izvoljenimi župani, na tretjem mestu pa SDS z 12 izvoljenimi župani. Številne stranke nimajo nobenega izvoljenega kandidata.

Če pogledamo še bolj znana imena volitev, lahko opazimo, da v večjih mestih kar nekaj županov ostaja enakih. Tako bo denimo v Celju še naprej županoval Bojan Šrot, v Ljubljani Zoran Janković, v Velenju pa Bojan Kontič. Morda še najbolj presenetljivo je, da bo Koper moral izbirati svojega župana v drugem krogu, saj obstoječi župan, Boris Popovič, ni dosegel potrebne večine. Ponovno bodo izbirali tudi v Mariboru, kjer se bosta v drugem krogu za župansko mesto potegovala Aleksander Saša Arsenovič in Franc Kangler.

V naši okolici je Žalec že izvolil svojega novega/starega župana, saj to ostaja Janko Kos. V Hrastniku pa jih čaka drugi krog, v katerem bosta tekmovala Jani Medvešek in Marko Funkl.

Izbirali smo tudi mestni svet

Na lokalnih volitvah ste volivci glasovali tudi za predstavnike mestnega sveta. V Laškem so bili na splošno najuspešnejši kandidati iz stranke SD ter iz različnih neodvisnih list. Uspešni so bili tudi kandidati za mestne svetnike strank SLS in SMC, najmanj glasov pa so dobili posamezniki iz strank SDS in NSi.

Rezultati so se sicer razlikovali med krajevnimi skupnostmi, a tudi pri spremljanju posameznih krajevnih skupnosti, je največ takih, ki so največ glasov namenili kandidatom stranke SD ter strankam iz neodvisnih list, kakšna bo končna sestava mestnega sveta, pa bomo še videli.

Tudi na ravni Slovenije največ izvoljenih kandidatov za mestni svet prihaja iz neodvisnih list, med strankami je najuspešnejša stranka SDS, sledi ji SD in za njo SLS. (MH)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik