spot_img

Letos na območju Laškega manj nesreč kot lani

Najbolj “problematična” cesta na območju Laškega teče od meje med Laškim in Celjem, do Hrastnika.

To nedeljo bomo obeležili Svetovni dan spomina na žrtve cestno-prometnih nesreč. Ob tej priložnosti smo se pogovorili s pomočnikom komandirja za področje prometne varnosti, policijskim inšpektorjem specialistom I na Policijski postaji (PP) Laško, Janezom Kejžarjem.

Podatki, ki smo jih pridobili, sicer obsegajo tako območje Laškega kot Radeč, vendar nam je naš sogovornik zagotovil, da se kar 75 – 80% obravnavanih cestno-prometnih nesreč in prekrškov zgodi na območju Laškega.

Manj obravnavanih cestno-prometnih nesreč nujno ne pomeni manj dejanskih nesreč

Do konca minulega meseca so na območju Laškega in Radeč zabeležili za 15% manj obravnavanih nesreč kot v istem času lani, prav tako so bile blažje njihove posledice. Lani je bilo denimo 10 udeležencev cestno-prometnih nesreč hudo poškodovanih, 2 osebi sta umrli. Letos pa je v istem času umrla le 1 oseba, hudo poškodovani pa so bili samo štirje.

Obetajoče je tudi dejstvo, da statistika kaže, da je vsako leto manj obravnavanih prometnih nesreč, letos jih je bilo denimo vse skupaj 105. Vendar nas je Kejžar opozoril, da to nujno ne pomeni, da je prometnih nesreč dejansko manj, saj je zakonodaja takšna, da tistih z minimalno gmotno škodo in z vozniki v dobrem stanju (da npr. niso vinjeni), ni potrebno prijavljati in tako jih policija niti ne obravnava.

Največji problem je vinjenost

Janez Kejžar je izpostavil, da je največji problem, zaradi katerega pride do prometnih nesreč, vinjenost. »10% vseh voznikov, ki povzročijo nesreče na našem območju, je vinjenih, kar pomeni, da je vsak 10 povzročitelj prometne nesreče vinjen. To predstavlja zelo velik problem,« je povedal naš sogovornik. Prav zaradi tega voznike tudi poziva, naj bodo dovolj odgovorni, da vinjeni ne sedejo za volan.

Najpogosteje sicer pride do nesreče zaradi vožnje po nepravilni strani ali v nepravilni smeri. Od vseh obravnavanih nesreč v tem letu je bilo namreč kar 35 povzročenih na takšen način. »To je še posebej problematično na cestah, kjer ni označenih prometnih pasov,« dodaja Kejžar.

Drugi pogosti povzročitelji nesreč so še neprilagojena hitrost, izsiljevanje prednosti in prekratka varnostna razdalja.

Kritični odseki

Daleč najbolj kritična cesta, kar se tiče cestno-prometnih nesreč, je glavna cesta od Celja do križišča do Hrastnika, nam je zaupal naš sogovornik. Prav na tej se je zgodil septembrski »črni teden«, ko smo v Sloveniji zabeležili kar dve smrtni žrtvi. Do ene je sicer prišlo še na območju PP Celje, do druge pa na območju PP Laško. Ta cesta je tudi sicer prometno najbolj obremenjena in zaradi vsega tega skrbijo za največji nadzor prav tam – največkrat z laserskim merilnikom hitrosti, seveda pa ne smejo zanemariti niti ostalih cest.

Problematična je še cesta od glavnega mostu proti mestu Laško do Šentruperta, ki vodi preko Marija Gradca in Lahomnega. Kritičen je tudi odsek ceste od Rimskih Toplic proti Hrastniku, je povedal pomočnik komandirja PP Laško.

Tudi prekrški lahko ustvarijo problem

Prekrški, ki jih policisti obravnavajo na območju PP Laško, so raznoliki. Najpogosteje se pojavlja prekršek prekoračitve hitrosti, sledijo prekrški povezani z varnostnim pasom, ki pa se v zadnjem času, predvsem zaradi avtomoblskih sistemov, ki nas opominjajo naj se pripasamo, zmanjšujejo. Vseeno je bilo letos ugotovljenih že 180 tovrstnih primerov.

Podobno je tudi pri koriščenju mobilnih telefonov med vožnjo, ki se prav tako zmanjšuje zaradi vedno sodobnejših sistemov, ki omogočajo prostoročno telefoniranje. Letos je bilo denimo ugotovljenih 77 kršitev, lani skoraj enkrat več. Res pa je, da bi teh prekrškov ugotovili zagotovo več, če bi imeli čas, da bi bili na to bolj pozorni, je povedal Kejžar. Verjetno se bo ravno na tem področju zakonodaja v bližnji prihodnosti začela spreminjati in se bodo globe za tovrstne prekrške zvišale.

Zanimivo pa je, da je na območju PP Laško denimo zelo malo prekrškov povezanih z vožnjo skozi rdečo luč.

Ko vozimo, samo vozimo!

Za konec smo našega sogovornika poprosili, da nam preda še sporočilo za številn voznike, ki vozijo po območju PP Laško, vsej Sloveniji in drugod.

»Ko vozimo, vozimo in ne delamo drugih stvari. Pozorni smo na dogajanje v prometu, saj je cesta nepredvidljivo okolje,« je povedal Kejžar in dodal, »vsak je odgovoren za svoje ravnanje, pri cesti pa je problem to, da zaradi našega nepravilnega ravnanja pogosto čutijo posledice drugi.«

Ko sedete za volan, bodite torej pozorni, zbrani in predvsem trezni, zaključujemo še mi in vam želimo srečno pot. (MH)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik