spot_img

Laščani ob svojem prazniku podelili visoka občinska priznanja

7. november je dan, ko naše malo zeleno mesto ob Savinji praznuje. V organizaciji Občine Laško ter Stika so tudi tokrat pripravili občinsko proslavo, na katerem so počastili ljudi, ki so v občini pustili pečat, ali pa so svoje ime v ponos Laškemu predstavili Sloveniji ali svetu.

Skozi prireditev nas je vodila Mojca Knez Jovan, med tem ko so za uvodno točko- Himno Republike Slovenije poskrbeli učenci Glasbene šole Laško pod mentorstvom Primoža Razborška.

V uvodnem nagovoru nas je pozdravil župan, Franc Zdolšek, ki je omenil, da je Laško na dobri poti, saj to potrjujejo tudi nagrade, ki so bile Laškemu podeljene s turističnega vidika.

Vse zbrane pa je na prireditvi presenetil tudi film izbranih dogodkov preteklega leta, ki jih je za proslavo uredil Jurij Šuhel.

Na proslavi se nam je predstavilo kar nekaj lokalnih ustvarjalcev. Na odru sta se nam predstavila Valentina Zajtl in Jaša Jereb, ki sta postala državna in evropska podprvaka, osvojila pa sta tudi 10. mesto na svetovnem prvenstvu.

Kdo so tisti, ki so najbolj poskrbeli za lep izgled naše občine

Sledilo je podeljevanje priznanj v okviru tekmovanja za najbolj urejene vasi in objekte v občini Laško. V kategoriji najbolj urejena vas, zaselek, naselje ali ulica je tretje mesto prejel VALVASORJEV TRG v krajevni skupnosti LAŠKO, 2. mesto: NASELJE BELOVO v krajevni skupnosti SEDRAŽ in 1. mesto: TRG SVOBODE v krajevni skupnosti LAŠKO.

V kategoriji najbolj urejena hiša sta tretje mesto dosegla Cvetka Šmid Vuga in Jaka Veljko Vuga iz Spodnje Rečice, drugo mesto je pripadlo Mariji in Karlu Vodišek iz Valentiničeve ulice, prvo mesto pa Antoniji in Marjanu Romihu iz Trojnega.

Nagrade za najbolj urejene kmetije so se s tretjim mestom razveselili iz Kmetije Božič v krajevni skupnosti Sedraž, drugo mesto je pripadlo kmetiji Klezin iz Trojnega, med tem ko je prvo mesto romalo v Tovsto na kmetijo Videc.

V kategoriji najbolj urejen javni objekt oziroma podjetje so tretje mesto dosegli SŽ Infrastruktura d.o.o., Železniška postaja Laško, drugo mesto je zasedlo gostišče Čater iz Marija Gradca, prvo mesto pa je pripadlo podjetju zastor d.o.o. iz Spodnje Rečice.

Plesni oddelek glasbene šole Laško pod mentorstvom Špele Medved, pa nam je pričaral mojstrovino večera s koreografijo ponazoritve Atlantide, ki je nastala lansko šolsko leto za predstavo »V globini morja« in je bila uvrščena na Festival mladinske plesne ustvarjalnosti »ŽIVA 2018«, ki bo naslednji teden v Ljubljani.

 

Kristalni grbi letos v roke mladim in talentiranim

 

Občinski praznik pa Laščani namenjamo tudi podelitvi grbov občine Laško tistim, ki so zaslužni za uspehe v kraju in drugod.

Prejemniki kristalnega grba so letos postali Valenitina Zajtl, ki je letos na evropskem prvenstvu v Nemčiji, s soplesalcem v konkurenci več kot sto parov iz cele Evrope, postala evropska podprvakinja v kategoriji HIPHOP duo člani ter evropska podprvakinja v HIPHOP malih skupinah kot članica skupine CONNEXION, Tjaša Razboršek, ki je postala zlata maturantka na Srednji zdravstveni šoli Celje, Tanja Belej, Petra Maček, in Luka Vindišar, ki so postali zlati maturantje na I. Gimnaziji Celje, Ula Matek, ki je postala diamantna maturantka na Ekonomski šoli Celje  Gimnazija in srednja šola,  Nejc Vovk, ki je postal diamantni maturant na Srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije,  Luka Horjak za izjemen uspeh na Mednarodni matematični olimpijadi IMO 2018. Luka Horjak je letos kot  član tričlanske ekipe na matematičnem tekmovanju v Singapurju  osvojil srebrno medaljo, na Romanian master of mathematics 2018 bronasto medaljo (bil je najboljši v slovenski ekipi, edini z medaljo), na Mednarodni matematični olimpijadi IMO 2018 pa je osvojil srebrno medaljo. Zmanjkala mu je samo ena točka do zlate, kar je najboljši slovenski dosežek od osamosvojitve, Saša Klezin, ki je postala diamantna maturantka na I. Gimnaziji Celje, ter Mažoretna skupina Laške pihalne godbe ki je na  Evropskem pokalu ADA v Ohridu dosegla izjemne rezultate:
1. mesto v kat. SOLO JUNIOR – Timeja Stožir
2. mesto za skupino SENIOR
3. mesto za skupino KADET

Bron v roke športiku, gasilcu in prostovoljki

Bronasti grb je prejel Jošt Napret za odlične dosežke v jadralnem padalstvu. Jošt Napret je dolgoletni član Društva jadralnih padalcev Metulj Rimske Toplice. Od letošnjega leta dalje pa tudi svetovni rekorder v poletu s povratkom na vzletišče, ki zdaj meri 302,11 km. Ob tem pa je osvojil še hitrostni rekord, saj je 300 km razdaljo prevozil s povprečno hitrostjo 32,1 km/h.

Jošt se udeležuje tako državnih kot mednarodnih odprtih prvenstev, od koder se redno vrača z visokimi uvrstitvami. V letošnjem letu je zmagal še na Avstrijskem državnem prvenstvu Schöckl Open 2018.

Leta 2016 je prejel tudi priznanje Olimpijskega komiteja Slovenije. Skupaj z ekipo v jadralnem padalstvu, je prejel malo statuo za doseženo drugo mesto in osvojen naslov svetovnih podprvakov na 14. svetovnem prvenstvu v preletih v v Kolumbiji.

Prejemnik bronastega grba je tudi Srečko Očko za uspešno delo na področju gasilstva. Srečko Očko v Prostovoljnem gasilskem društvu Rečica opravljal funkcijo namestnika poveljnika že več kot 20 let. V društvu je dejaven več kot 46 let, na področju operativne dejavnosti pa več kot 30 let.

Vseskozi skrbi za redno dopolnjevanje gasilskega znanja, kot tudi za usposabljanje in vzgojo preostalega članstva v društvu. Izkazal se je kot izredno dober mentor mladine. Njegovo mentorstvo tekmovalnim enotam PGD Rečica je vsekakor prispevalo k uspešnemu razvoju društva in dobri prepoznavnosti društva, tako v občini Laško, kot tudi širše v regiji in državi.

V letu 2013 je Srečko Očko postal idejni ustanovitelj gasilskega tekmovanja z imenom »Otroški gasilski boj«. Tekmovanje si je zamislil popolnoma sam, prav tako vse ovire, s katerimi je potrebno uspešno opraviti na poligonu. Vse rekvizite je izdelal sam, v svojem prostem času, tekmovanje pa je namenjeno predvsem najmlajšim gasilcem.

Prejemnica bronastega grba je tudi Anica Brečko za dolgoletno delo na področju prostovoljstva.

Anica Brečko je v družbeno humanitarno delovanje vpeta preko 20 let. S prostovoljnim delom na področju Rdečega križa Rečica, Župnijske Karitas Laško in v Svetu KS Rečica je pustila pečat v vsaki izmed teh organizacij, predvsem z  natančnostjo in z doseganjem zastavljenih ciljev. Je samoiniciativna, vedno se ravna po načelu, da se dobro vrača z dobrim. Anica je tudi ena izmed tistih, ki z darovanjem krvi neposredno pomagajo ljudem, ki so v stiski in potrebujejo življenjsko pomembno tekočino. Darovala jo je že več kot 40-krat.

 

Podeljeni so bili tudi trije srebrni grbi Občine Laško

Srebrni grb je prejela Lovska družina Jurklošter za trajnostno gospodarjenje z divjadjo in ohranjanje kulturne dediščine. Lovska družina Jurklošter, ki je bila ustanovljena leta 1949 skrbi za vseživljenjsko izobraževanje in naravovarstveno ozaveščanje lovcev. Le znanje lahko doprinese k še večji odgovornosti lovcev pri upravljanju z divjadjo, ohranjanju narave in varstvu okolja. LD Jurklošter je aktivna tudi na področju lovske kinologije in je vključena v seznam vodnikov krvosledcev. Ob postavitvi lovske koče, strelišča in zbiralnice divjačine je LD Jurklošter pričela s pridobitno dejavnostjo lovskega turizma, ki je v Jurklošter pripeljalo nove goste. Danes lovska družina Jurklošter upravlja z loviščem skupne površine 4.803 ha. Lovci pa so tudi pobudniki in redni udeleženci čistilnih akcij, kosijo zapuščene travnike, nadzorujejo lovišča in v skladu s predpisano zakonodajo krmijo živali. LD Jurklošter tudi vestno skrbi za ohranjanje lovske kulturne dediščine – lovskih šeg in navad.

Prav tako se je srebrni grb podelil tudi Laškemu akademskemu klubu za 60 let uspešnega delovanja.

Začetki Laškega akademskega kluba segajo v leto 1955, popolnoma samostojni klub pa so laški študenti ustanovili 3 leta pozneje. Letos je tako klub praznoval 60. obletnico, prav tako je letos izvedel že 60. Akademski ples, ki je za njih največji dogodek v letu. Člani kluba tako že 60 let skrbijo za dogajanje v Laškem, prvotno za študente, zadnja leta pa tudi za dijake. V klub se lahko poleg laških študentov in dijakov, včlanijo tudi študenti in dijaki iz Občine Radeče, saj deluje na področju celotne Upravne enote Laško. Poleg vsakoletnega akademskega plesa in brucovanja, študentski klub organizira tudi subvencionirane izlete, športne prireditve, izobraževanja, fotografski natečaj, predavanja, brezplačno rekreacijo, in druge ugodnosti. V letih 2016 in 2017 je LAK namenil 7.900 € sredstev za študente in dijake Občine Laško, ki prihajajo iz socialno šibkejših družin.

Kot zadnji je prejemnik srebrnega grba postal Andrej Mavri za prizadevno delo na družbenem in kulturno-zgodovinskem področju

Andrej Mavri je že leta aktiven na družbenem, socialnem, zgodovinskem in političnem področja v občini Laško. Za svoje aktivno udejstvovanje je leta 2012 že prejel priznanje bronasti grb Občine Laško.

Je predsednik Rudarsko – etnološkega društva Brezno – Huda jama, aktivni član Društva za ohranjanje spomina na pohod XIV. divizije Laško, predsednik Kluba bivših brigadirjev prostovoljnih delovnih brigad Laško – Radeče, predsednik Združenja borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Laško in aktivni član Planinskega društva Laško, kjer opravlja funkcijo predsednika častnega razsodišča. V zadnjih letih je tudi aktiven pisec. Knjigi Med Kojzico in Šmohorjem je v zadnjih dodal še Laško pod kljukastim križem ter letos izdana Krajevna skupnost Laško skozi 50 let.

Najprestižnejša nagrada v roke Krašovcu in Janu

 

Sledila pa sta še prejemnika najprestižnejših nagrad občine Laško.

Letos je to postal Jože Krašovec za dolgoletno uspešno delo na družbeno političnem področju. Jože Krašovec se je po diplomi na Visoki šoli za telesno najprej zaposlil kot učitelj športne vzgoje v OŠ v Sevnici, nato v šoli s prilagojenim programom v Laškem. Leta 1973 je bil imenovan za ravnatelja OŠ Primoža Trubarja Laško. Leta 1978 je prevzel dolžnosti direktorja Vzgojno izobraževalne organizacije občine Laško. Kasneje je bil izvoljen za predsednika Skupščine Občine Laško in delegata v Republiško skupščino. To delo je opravljal do leta 1990, potem je občinski upravi prevzel naloge za zagotavljanje organizacijskih, kadrovskih in materialnih pogojev za delo in razvoj na področju vzgoje, izobraževanja in športa v občini.

V športu je bil aktiven kot igralec rokometa in nogometa ter kot trener in predsednik košarkarskega kluba, ki se je kasneje razvil v Košarkarski klub Zlatorog. Že od mladosti pa mu je bilo v športu najljubše smučanje, zlasti učenje in vzgoja mladih – kot učitelj smučanja je pridobil tudi mednarodno licenco.

Drugi prejemnik prestižne nagrade je postal Jure Jan za uspešno dolgoletno delo na kulturnem področju. Jure Jan je v Laško prišel leta 1969 po razpisu za tajnika izobraževalne skupnosti in skupnosti otroškega varstva. Ves čas odkar živi in dela v Laškem je bil aktiven na področju športa, družbenih in političnih dejavnostih.

Več let je bil občinski referent za kulturo in zadnja dva mandata pred upokojitvijo ravnatelj Kulturnega centra Laško. Opravljal je še funkcijo direktorja Prireditvenega centra Laško, kar je pomenilo upravljanje razstavišča in dvorane Tri lilije. Bil je glavni pobudnik, ustanovitelj in organizator otroške prireditve Pisani balon v Laškem. Organiziral je tudi delavnice, slikarske in kiparske. Poleg kipov, ki se nahajajo v zdraviliškem parku in pred Savinjo, je  nastal še kip kralja piva.  Skrbel je za ves kulturni program v občini, še posebej v Kulturnem centru. In ker letos mineva 25 let od slavnostne otvoritev prenovljenega Kulturnega centra, je na mestu, da se ob takšnem jubileju poklonimo nekomu, ki je bil paradni konj na tem področju. Jure Jan je s svojim delom doprinesel k razvoju, ugledu in prepoznavnosti naše občine.

Naziv častnega občana posthumno podeljen legendi slovenskega alpinizma

Letošnje leto je naziv častnega občana občine Laško posthumno prejel tudi Franček Knez za izjemne alpinistične dosežke.

Franc Knez – Franček (15. 7. 1955 – 6. 10. 2017) je bil eden največjih, morda celo najpomembnejših slovenskih alpinistov vseh časov. Rekordno število vzponov in smeri, med njimi ogromno prvenstvenih, ter pionirske inovacije v alpinizmu in plezanju, so tiste Frančkove kvalitete, ki bodo ostale zapisane v zgodovino.

Franček, rojen v Rimskih Toplicah, pozneje pa si je ustvaril družino v Laškem, je Občino Laško s svojim življenjskim opusom postavil na slovenski in mednarodni alpinistični zemljevid. Že za časa življenja in tudi po smrti ima status slovenske alpinistične legende ter je trajno zapisan v srca mnogih alpinistov, plezalcev, ljubiteljev gora in narave ter ljudi, ki iščejo in so odprti za bistvo življenja in tistega, kar nas presega.

Franček je prejel tudi visoko državno odlikovanje red za zasluge za dosežke v slovenskem alpinizmu in za prispevke k ugledu slovenskega alpinizma v svetu in večji prepoznavnosti Slovenije ter srebrni grb Občine Laško za izjemne dosežke na področju alpinizma.

Nenadna smrt Frančka Kneza je za seboj pustila veliko fizično praznino ter ogromno duhovno in človeško dediščino. Majhno okolje, kakršno je naše, se mora še posebej zavedati, kakšen posameznik je bil Franček Knez.  Zato ga s posthumnim nazivom častni občan simbolno ohraniti kot del naše identitete za nas in za naše zanamce, živeče na območju občine Laško.

 

 

Občinsko proslavo je s svojim čudovitim glasom zaključila še izjemna vokalistka Maja Keuc, ki so se ji v pesmi Domotožja pridružile tudi plesalke Glasbene šole Laško.

Zavedati se moremo, da je Laško kraj pomembnih ljudi, ki določajo našo usodo. Župan poudarja, da so ravno oni tisti, zaradi katerih je kraj tako uspešen, kot je. Čas je, da tudi sami razmislimo o prihodnosti, saj so ravno tovrstne prireditve odlična priložnost in pokazatelj, kaj vse krajani zmoremo in kaj vse smo v preteklih letih ustvarili. (ŠJ)

 

 

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik