spot_img

Dom starejših Laško je postal demenci prijazna točka

Vodja programe oskrbe starejših v domu starejših Laško, Janja Podkoritnik Kamenšek in Štefanija Zlobec, predsednica Združenja Spominčica.

V Sloveniji je za demenco obolelih že več kot 32.000 oseb, zanje pa skrbi še vsaj trikrat toliko ljudi. Zato je ključnega pomena oblikovanje demenci prijaznega okolja. Pomemben korak pri tem je vzpostavljanje demenci prijaznih točk. Prva takšna točka je lani zaživela v Ljubljani, sedaj pa smo za tovrstno certificirano točko postali bogatejši tudi v Laškem, je za TV Laško povedala Janja Podkoritnik Kamenšek, vodja programa oskrbe starejših v Domu starejših Laško.

Demenci prijazna točka postanejo samo dobro poučeni

Zveza društev Spominčica Slovenije je za enega od svojih poglavitnih poslanstev vzela informiranje in ozaveščanje širše javnosti o demenci. Številne osebe z demenco in njihovi svojci so namreč nemočni, nimajo znanja in informacij, kako se spopasti z nastalo situacijo. Zaradi tega se je Spominčica odločila aktivno pristopiti k oblikovanju demenci prijaznega okolja. V okviru tega je po Sloveniji vzpostavila demenci prijazne točke.

Demenci prijazna točka lahko postane organizacija, katere zaposleni imajo znanje o tem, kaj bolezen demenca je, kako poteka, kako pristopiti k obolelemu za demenco ter kam napotiti obolelega oz. svojce za pomoč.

»V Domu starejših Laško to znanje imamo. Kontinuirano namreč skozi vsa leta skrbimo za izobraževanje zaposlenih. V letošnjem letu 14 zaposlenih obiskuje intenzivni tečaj Inovativne validacije; gre za sodobne pristope dela, ki se uporabljajo pri obolelih za demenco. Prav tako smo v tem letu za zaposlene organizirali delavnico z naslovom ‘Svet obolelega za demenco’,« je povedala Podkoritnik Kamenškova.

Kot pripoveduje naša sogovornica, so V Domu starejših Laško že do sedaj ravnali družbeno odgovorno. Za lokalno okolje so namreč organizirali predavanja o demenci, Alzheimer cafeje. V sodelovanju s Hišo generacij Laško so že dvakrat zapored soorganizirali ‘Sprehod za spomin’. Da bi postali demenci prijazna točka, pa so morali v sodelovanju s Spominčico organizirati Program usposabljanja za vzpostavitev demenci prijazne točke. Pripravili so ga sredi oktobra, udeležilo pa se ga je več kot 20 poslušalcev iz različnih organizacij.  »To se nam zdi zelo pomembno, saj lahko s pomočjo podpore lokalne skupnosti osebe z demenco ostanejo dlje časa aktivne in v domačem okolju,« še dodaja Podkoritnik Kamenškova.

Pomoč potrebujejo tudi svojci obolelih

»Svojci obolelih za demenco se pogosto obračajo na nas po informacije in nasvete, kako pomagati bližnjemu, ki je obolel za demenco,« pravi vodja oskrbe programa starejših v Domu starejših Laško.

Dejstvo je, da so domovi za starejše po vsej Sloveniji relativno polni in tako se lahko zgodi, da je pred sprejemom v dom potrebno dolgo skrbeti za obolelega za demenco doma. Da pa to znamo dobro in kakovostno ter tako, da istočasno poskrbimo tudi zase, je izredno pomembno, da se opremimo z znanjem, kako komunicirati z obolelim za demenco, kako pristopiti k obolelemu, kakšne pravice lahko uveljavlja…

»Vse te informacije so pri nas že lahko dobili, v okviru demenci prijazne točke pa smo to še nadgradili,« pravi Podkoritnik Kamenškova.

V stik z obolelimi pa prihaja tudi lokalna skupnost, še posebej uradniki iz različnih institucij. Zato so na oktobersko izobraževanje  povabili tudi uslužbence institucij, kot so Upravna enota, banke, policija in drugi. Z novo pridobljenim znanjem bodo lažje pristopali k obolelim za demenco.

Obolelih vse več

Demenca je težavna bolezen, ki – še posebej takrat, ko je oboleli že v poznih fazah te bolezni – prizadene svojce morda še huje, kot same obolele. Zaradi vse daljše življenjske dobe, pa je moč opaziti bistven porast pojava demence v Sloveniji. Tudi laška občina tu ni izjema in težko je pričakovati velike premike na boljše v tej smeri.

»Zaradi navedenega se nam zdi zelo pomembno,  da širimo znanje o demenci, podiramo tabuje in tako vzpostavljamo prijaznejše okolje tako za obolele kot tudi za njihove svojce,« je zaključila naša sogovornica. (MH)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik