spot_img

Količina odpadkov v laški občini se ne spreminja pretirano

Laščani ločujejo odpadke relativno pridno. (Foto: Maja Horvat)

Posamezni prebivalec Slovenije je lani proizvedel povprečno 481 kg odpadkov, kar je skoraj 6 kg več kot lani, so pred nedavnim sporočili na Statističnem uradu Republike Slovenije (SURS). Zanimalo nas je, kaj se z odpadki dogaja v Laškem.

Kot je za TV Laško povedal Andrej Ilijevec, vodja ravnanja z odpadki na Komunali Laško, je količina odpadkov v obdobju zadnjih let v Laškem stabilna in se drastično ne spreminja.

Največje težave pri ločevanju embalaže

Podatek, da Slovenci proizvajamo vsako leto več smeti, je sicer zelo zaskrbljujoč, saj bi morali delati na tem, da bi se trend obrnil. Vseeno pa je razveseljiva novica, da je bilo lani med komunalnimi odpadki kar 70% le-teh zbranih ločeno, kar je nekaj odstotkov več kot leto pred tem.

Kako pridni pa smo pri ločevanju odpadkov Laščani? »Načeloma lahko rečem, da je ločevanje ustrezno. Težava se največkrat pojavlja pri ločevanju embalaže. Tu občani večkrat v posodo odložijo vse kar je plastičnega, ne pa samo embalažo,« je povedal Ilijevec.

Omenil je tudi problematiko, ki jo opažajo na ekoloških otokih in pri skupinskih zabojnikih. Tu namreč občani odlagajo tudi razne druge odpadke, ki tja ne sodijo. Tako so denimo pred kratkim na ekološkem otoku pri Cesti v Rečico našli kavč.

V Laškem največ mešanih komunalnih odpadkov

Po podatkih SURS-a je bilo lani količinsko gledano največ gradbenih odpadkov, komunalnih odpadkov pa je bilo 17%. Največ komunalnih odpadkov so ustvarili v obalno-kraški regiji, najbolj pridni, torej tisti, ki so proizvedli najmanj odpadkov, pa so bili prebivalci zasavske regije.

V Laškem je bilo, če gledamo po zbranih odpadkih v kilogramih, še vedno največ mešanih komunalnih odpadkov, je povedal Ilijevec. Najmanj je bilo nevarnih odpadkov, kar je primerljivo s celotno Slovenijo, kjer je v povprečju ravno teh odpadkov daleč najmanj.

Ni posebnosti 

Za konec nas je zanimalo, če so v Komunali Laško v zadnjem času našli v laških zabojnikih za smeti kakšne nenavadne predmete oz. odpadke.

»V zadnjem času posebnosti ni bilo. Največ težav imamo trenutno s prevzemom ločeno zbranih frakcij, predvsem embalaže in nagrobnih sveč. Država bo morala urediti zakonodajne zahteve, ki bodo za vse deležnike enake,« je zaključil naš sogovornik.

Letos sicer že peto leto v Laškem poteka akcija »Manj sveč za več okolja«, katere pobudnik in izvajalec je Komunala Laško z direktorjem Tomažem Novakom načelu, s svojimi videi na to temo, pa jih podpira še TV Krpan. (MH)

V Laškem se pojavljajo največje težave pri ločevanju embalaže. (Foto: Maja Horvat)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik