spot_img

Laško je postalo drugi najlepši zdraviliški kraj v Sloveniji

Laško, kot eden najlepših zdraviliških krajev leta. (Foto: Maja Horvat)

Laško se ponaša z dvema novima turističnima priznanjema, ki ju je dobilo v sklopu projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki ga je letos že sedemindvajsetič organizirala Turistična zveza Slovenije (TZS). Slavnostna podelitev s podelitvijo priznanj je potekala pred dvema dnevoma v Portorožu.

Laško si je prislužilo naziv drugega najlepšega zdraviliškega kraja, pohvalimo pa se lahko tudi s priznanjem za 3. mesto v kategoriji najboljše urejene temaske poti. To je dobila A8 Zdraviliška pot, ki si tretje mesto deli še s Potjo pastirskih škratov in vil na Krvavcu. Naj zdraviliški kraj je sicer postal Podčetrtek, najboljša tematska pot pa Kneippova bosonoga pot v Termah Snovik.

»Gremo v pravo smer.«

O nagradah smo se pogovarjali tudi z županom Občine Laško, Francem Zdolškom. »Trud Laškega gre v pravo smer. Predlani smo si prislužili 1. mesto za najlepše urejen zdraviliški kraj, letos 2.. Zadnja leta smo torej vedno v vrhu. Najpogosteje tekmujemo s Podčetrtkom. Seveda pa si želimo še več. Vsak si želi zmage,« je povedal župan za TV Laško.

Kakor nam je pojasnil, je bila komisija med ocenjevanjem še posebej presenečena nad železniško postajo, ki so jo označili za eno njlepših v Sloveniji. Čistost kraja je bila, kot pravi župan, po njihovem mnenju zavidljiva. Pritegnili so jih tudi vodomet sredi Savinje in čudoviti cvetlični aranžmaji. »To je delo vseh Občanov in društev,« poudarja Zdolšek, dodaja pa še, da so vse investicije, ki so potekale v bližnji preteklosti in bodo še potekale v prihodnosti, namenjene v prvi vrsti Občanom, seveda pa zagotavljajo tudi boljše počutje turistov.

Ocenjevanje je temeljito

Komisija projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna je pri svojem ocenjevanju krajev in destinacij precej natančna. V razpisni dokumentaciji, ki je bila na straneh TZS objavljena že junija, lahko preberemo, da so udeleženci tekmovanja vsi kraji v Sloveniji.

»Na tekmovalnem situ so turistična ponudba in urejenost  kraja (kot celote, pa tudi posameznih okolij in objektov),  kakovost turistične ponudbe, kakovost življenja v kraju za prebivalce in goste, varovanje naravne in kulturne dediščine, varovanje okolja in gostoljubnost. Ocenjuje se ulice in trge, objekte različnih dejavnosti, hortikulturo, skrb za dediščino, komunalno in turistično infrastrukturo, itd.. Med najpomembnejšimi prizadevanji za kakovost v zdravem – čistem okolju je skrb za pravilno zbiranje, odstranjevanje in deponiranje odpadkov ter skrb za ohranjanje in varovanje čiste vode in zraka,« je še zapisano v razpisu.

Tekmovalne kraje, trge, kampe in ostalo predlagajo različni subjekti. Kraji in destinacije, ki si prislužijo 1. mesto, pa naslednje leto ne morejo sodelovati.

Komisija si je sicer »tekmovalce« letos ogledovala v juliju in avgustu.

Laško kot zdraviliški kraj ima več prednosti kot slabosti

Komisija, ki je ocenjevala »tekmovalce«, se je na spletni strani TZS redno javljala s svojimi ugotovitvami. Ob ogledu Laškega so ugotovili, da se to odlikuje s sistematičnim razvojem turizma. Omenili so železniško postajo in po njihovo enkratno oblikovan razgledni most, ki je ob enem tudi zelo lepo ocvetličen. V njihovih zapiskih opazimo, da menijo, da so lokalne poti dobro označene, poskrbljeno pa je tudi za lokalno kulinarično ponudbo. Pohvalili so Kulturni center, park in TIC, omenjajo pa tudi pestro ponudbo izletov in rekreacije.

Seveda pa nikjer ni vse idealno, zato so izpostavili tudi nekaj črnih točk Laškega. Opazili so namreč nekaj neurejenih ekoloških otokov, niso pa mogli niti mimo zapuščenih hiš, ki jih je mogoče videti ob sprehodu po mestu.

Pohvala tudi Zdraviliški poti

Zdraviliška pot A8 je postala tretja najlepša tematska pot v Sloveniji. (Foto: Maja Horvat)

A8 Zdraviliška pot poteka po obeh bregih reke Savinje, med centrom mesta Laško na eni in mostom v naselju Jagoče na drugi strani. Povezuje številne naravne in kulturne zanimivosti. V predstavitvenem videu ob podelitvi nagrade so med drugim še posebej izpostavili znamenitosti, kot so maketa vodnega kolesa, »Žegnan studenec«, energijske točke in vrt medovitih rastlin. Omenili so tudi fitnes na prostem.

»Zdraviliška pot A8 ima vsebino, zato smo tudi dobili nagrado. Zanjo pa so zaslužni tudi Thermana, STIK Laško in Turistično društvo Laško,« je o nagradi za pot povedal laški župan in dodal, da smo turizem tako in tako v prvi vrsti ljudje.

Pomemben akter: Thermana Laško 

Glede na to, da sta obe nagradi, ki ju je tokrat dobilo Laško, (ne)posredno povezani s Thermano Laško, saj sta nagrajena Laško kot zdraviliški kraj in Zdraviliška pot, smo želeli slišati tudi komentar z njihove strani. Svoje veselje ob nagradi je izrazila Mojca Leskovar, članica uprave Thermane Laško.

»V Thermani Laško smo tovrstnih priznanj iskreno veseli. Nakazujejo namreč razvoj kraja kot takega, pa tudi to, da kot zdraviliški kraj pridobiva na veljavi. Seveda pa so takšna priznanja tudi obveza vseh lokalnih deležnikov, da bodo v bodoče še bolj skrbela za urejenost okolja in vlaganje v dodatne turistične produkte,« je povedala. Obljubila je tudi, da bodo v Thermani še v naprej skrbeli za odlično urejenost njihovih zmogljivosti, njihove okolice in zdraviliškega parka, trudili pa se bodo tudi za nova 5-zvezdična doživetja in povezovanje z lokalnim okoljem.

Zaključimo lahko, da gre Laško zagotovo v pravi smeri kar se turizma tiče, toda vseeno je potrebno še marsikaj postoriti, da bodo z njim resnično zadovoljni tako domačini kot turisti, na koncu koncev pa tudi ocenjevalci tega projekta.

Mimogrede, celotni posnetek zaključne prireditve Moja dežela- lepa in gostoljubna 2018, si lahko ogledate tukaj.  (MH)

Ključnega pomena za naslov je tudi Thermana Laško. (Foto: Maja Horvat)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik