spot_img

Kako se bo kmalu dobro jedlo!

Gostilna Pavus na gradu Tabor je edina na Savinjskem s 3 srčki. (Foto: Maja Horvat)

Restavracija Pavus na gradu Tabor Laško je edina na Savinjskem, ki si je v sklopu ocenjevanja kulinaričnega kritika, Uroša Mencingerja, znotraj projekta Teden restavracij, prislužila tri srčke, ki jih ima tudi danes. Teden restavracij se bo kmalu ponovno začel in tudi letos nas v sklopu projekta vabijo v svoj romantični grajski ambient.

Projekt Teden restavraciji se je začel leta 2012 in je bil omejen na mariborsko regijo. Naslednje leto so projekt razširili na celo Slovenijo in v takšni obliki deluje še danes.

 

V Tednu restavracij lahko sodelujejo samo najbolje ocenjene restavracije z vse Slovenije, ki v sklopu dobrega tedna, dokler traja Teden restavracij, ponudijo svoj meni z vsaj tremi hodi po enotni ceni. Trenutno ta znaša 18€. Mnogi gostinci se ob tej priložnosti odločijo ponuditi tudi ugodnejši razširjeni meni ter vinsko spremljavo.

Teden restavracij trenutno poteka dvakrat letno, jeseni in spomladi. Letošnji jesenski se bo začel 12. oktobra in bo trajal do 21. oktobra.

Restavracija Pavus sodeluje v tem projektu že od njegovih začetkov, torej od kar se je Teden restavracij razširil na celotno Slovenijo. Ob tej priložnosti smo se tako pogovorili z Markom in Katjo Pavčnik, lastnikoma restavracije.

Dobre restavracije postanejo za kratek čas širše dostopnejše

Teden restavraciji promovira izvrstno kulinariko in na nek način vzgaja tako goste, kot tudi gostince, pravita zakonca Pavčnik, zato tudi ostajata del tega projekta.

S projektom dobre restavracije postanejo malo dostopnejše za širši krog ljudi, tudi za mlade in študente iz stroke, ki morajo spremljati kaj se dogaja v kulinariki, sta prepričana. Nekateri ljudje se v tem času celo odločijo obiskati več restavracij, ki jih potem lahko primerjajo, zgodi pa se tudi, da kdo obišče restavracijo, ki jo sicer morda sploh ne bi, saj je izven njegovih ustaljenih poti.

»Teden restavraciji usmeri žaromete na kulinariko, saj se zdi, da se vsi pogovarjajo o tem, kje so bili, kaj so jedli in kako dobro je bilo. Delajo načrte za obiske in predvsem uživajo,« pravita Marko in Katja Pavčnik.

In kakšen je odziv na Teden restavracij v restavraciji Pavus? »Prav neverjeten,« pravita. »Večina gostov si osnovni menu razširi na 5-hodnega. V 10-ih dneh nas obišče res ogromno ljudi in to tistih ta pravih, ki jih izvrstna kulinarika res zanima.«

Ponosni na svoje tri srčke

V omenjenem projektu sodeluje preko 100 gostiln in restavracij, od tega 18 restavraciji s 3 ali 4 srčki v celotni Sloveniji. Kot smo omenili že v uvodu, je restavracija Pavus edina na Savinjskem, ki se ponaša s tremi srčki.

»Čeprav kuhamo v prvi vrsti in predvsem za zadovoljstvo gostov, pa so te recenzije pomembne, saj te nekako umestijo v kulinarični prostor, ki ga tako imenovani foodiji oz. slovensko dobrojedci zelo pozorno spremljajo,« pojasnjujeta.

Kulinarični kritik, Uroš Menciger, ki piše za NeDelo in ocenjuje z oceno od 1 do 6, je na svoji spletni strani svoje recenzije označil s srčki (1 do 4). Gre za enega najpomembnejših kulinaričnih kritikov, ki svoje delo jemlje ekstremno resno in zato imajo njegove ocene posebno težo v Slovenskem prostoru. Lahko bi rekli, da morda enako kot Michelin v mednarodnem prostoru, pravita Pavčnika. Nič nenavadnega torej, da jima ta ocena toliko pomeni.

Tudi tokrat bo izjemno

Zanimalo nas je, kaj kuharski mojster, Marko Pavčnik s svojo ekipo pripravlja tokrat. »Restavracija je večina terminov polna, tako da bo prijetno vzdušje. Kot vedno imamo odličen menu in skrbno izbrano vinsko spremljavo. Letos smo se odločili, da ponudimo samo vina, ki so bila nagrajena tudi na Decanter ocenjevanju vin,« nam je povedal. Meni si lahko ogledate na spletni strani restavracije ali projekta Teden restavracij.

Sicer v Laškem in bližji okolici to jesen v projektu ne sodeluje nihče drug, v širši okolici pa imate kar nekaj možnosti. V Celju Hotel Evropa in gostilno Oštirk. V Novem Celju, v neposredni bližini Žalca, Galerijo okusov. V Zasavju pa gostilno Pr Čop v Podkumu in gostilno Ribnik v Zagorju ob Savi. Zmanjkalo vam je torej vseh izgovorov, da bi si vsaj enkrat privoščili vrhunsko kosilo ali večerjo izpod rok najboljših slovenskih kuharskih mojstrov. (MH)

Jedi na Tednu restavracij so vedno izjemne. (Foto: spletna stran Teden restavracij, Pavus)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik