spot_img

Kulturni center Laško že 25 let v galopu zlatega konjiča

Nekdo je nekoč dejal, da umetnost reproducira vse, kar v življenju zanima človeka. V Laškem hramu kulture umetnost reproducirajo že vse od 30. let prejšnjega stoletja, ko je na mestu današnjega Kulturnega centra zrasel Sokolski dom.

V soboto, 13. septembra, pa so z umetnostjo v Laškem slavili 25-letnico Kulturnega centra.  Na slavnostni akademiji namenjeni slavljenju tistemu, s čimer človek preslikuje lepoto, je sodelovalo več kot štirideset lokalnih ustvarjalcev, nastopajočih ter tistih, ki so skrbeli za organizacijo prireditve, kot je v Laškem še ni bilo.

Slavili so namreč umetnost, ter se posvečali njej sami in proslavo naredili v slogu vrhunskih proslav, ki jih dosegajo na državnem nivoju.

Obiskovalce in goste, med katerimi sta sedela tudi častna občana občine Laško, dr. Tomo Korošec in dddr.  Jože Maček,  je sprva v svojem govoru nagovorila direktorica Centra za šport, turizem informiranje in kulturo Laško, Janja Urankar Berčon, ki je poudarila, da so ljudje tisti, ki stojijo za ustvarjanjem kulture v Laškem.

Začetek in konec rdeče niti prireditve je v rokah skozi celoten večer držal Rok Matek, ki se je z umetnostjo prvič srečal prav na odru Kulturnega centra Laško.

Vse poglede pa je na večeru ukradla odlična vokalistka Saška Nemec, ki je na odru blestela v kreaciji Tine Belej.

Glasba je tako kot izbrana dela Tomaža Šalamuna, Antona Aškrca, Daneta Zajca in drugih, torej krojila težo umetnosti. V življenje jo je spravil lokalni skladatelj, sicer študent jazz petja in dirigiranja na London Centre of Contemporary music, Jaka Škapin, ki je v ta namen tudi komponiral nekaj del, ki smo jim bili priča v večeru Slavnostne akademije.

Gibanje telesa na melodijo in ritem je umetnost plesa. Za to je na odrskih deskah, kot že mnogokrat doslej poskrbela Špela Medved, s svojo skupino plesalcev plesnega programa glasbene šole Laško. Medvedova je namreč kreirala koreografijo celotnega večera, s katero je mojstrsko ujela »galop« tokratne simbolike večera.

Na slavnostni akademiji ob obletnici pa so del večera posvetili tudi dramski umetnosti. Magdalena Hrastnik je z dramsko skupino Lux Theatrum na oder postavila pisma Ivana Cankarja Anici Lušinovi, s katerimi so obeležili tudi letošnjo stoto obletnico smrti velikega pisatelja moderne.

Seveda pa ne smemo pozabiti na ljudi v ozadju, na osebe ki so zasnovale celoten koncept in izvedbo prireditve. Za to je poskrbela Tina Belej, ki je v ospredje postavila idejo »zlatega konjička«, simbol Kulturnega Centra Laško

Zlatega konjiča je v animaciji, ki je v ozadju potekala celoten večer izvrstno upodobila Sara Požin, za grafično podobo in dizajn je poskrbela Urška Samec, med tem ko je svetlobo odrskih luči upodobil Tomas Gorišek.

Umetnost torej išče izvor v lepoti in groteski, v stvareh, ki jim človek s svojimi mislimi  daje novo podobo. Znanosti ostane torej le iskanje zlate resnice.

Na oder so torej postavili različne uprizoritvene umetnosti: ples, petje, igro, glasbo ter pisano besedo skozi uporabljeno poezijo in prozo. Z animacijo so opozorili na film, likovni jezik pa prestavili skozi tiskovine, ki so vabile na dogodek.

Prireditev kot je v Laškem še ni bilo, v galopu zlatega konjiča Kulturnega centra Laško skozi galop petindvajsetih let umetnosti. (ŠJ)

 

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik