spot_img

Nepremičnine so se občutno podražale

Se vam zdi, da so se cene nepremičnin v zadnjem času zvišale? Najbrž imate prav. Statistični urad Republike Slovenije (SURS) je namreč pred kratkim objavil, da so se cene novih stanovanjskih nepremičnin v 2. četrtletju 2018 glede na prejšnje četrtletje zvišale kar za 11%, cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin pa so se zvišale povprečno za 3,5%.  

Še večji skok cen lahko opazimo, če le-te primerjamo z lanskimi cenami v istem četrtletju. Cene stanovanjskih nepremičnin v 2. četrtletju 2018, so se namreč v povprečju zvišale za več kot 13 % glede na isto četrtletju prejšnjega leta.

Po podatkih SURS-a  so se najbolj zvišale cene novih stanovanj – za  več kot 30%. Visoko zvišanje cen so zabeležile tudi nove družinske hiše, več kot 20%. Cena za rabljene družinske hiše in rabljena stanovanja v preostali Sloveniji, če izvzamemo Ljubljano, pa so se zvišala v podobni meri. Prve so se podražale za skoraj 11%, druga pa za slabih 10%.

Nepremičninski trg v Laškem danes

Če se danes sprehodimo po najbolj znani spletni strani, na kateri ljudje iščejo nepremičnine, nepremicnine.net, lahko opazimo, da cene nepremičnin v Laškem in okolici zelo varirajo. Odvisne so od leta gradnje, velikosti in seveda lokacije.

Po pregledu prvih nekaj strani smo opazili, da je trenutno v Laškem in okolici na voljo veliko več hiš, kot stanovanj, cene tistih, ki so, pa seveda varirajo od okrog 40.000€ do okrog 68.000€, odvisno od velikosti stanovanja, leta gradnje in lokacije.

Pri hišah, ki jih je bilo več, pa smo lahko opazili tudi bolj konkretne trende. Osredotočili smo se na hiše grajene od leta 1980 dalje.

Hiše smo razdelili na »večje«, z več kot 200 kvadrati, in »manjše«, do 200 kvadratov. Pri »večjih« lahko ugotovimo, da cene niso toliko odvisne od velikosti znotraj »kategorije«, kot od leta gradnje, predvsem pa same lokacije. Tako so hiše, ki se prodajajo v mestu Laško, večinoma dražje, kot hiše v podobni velikosti in s podobnim časom gradnje po drugih krajih laške občine. Še najbolj se mestu Laško približajo Rimske Toplice. Cene se sicer gibljejo nekje med 128.000€ in 350.000€.

Zagotovo pa nikogar ne bo presenetilo dejstvo, da so, ne glede na kraj, dražje tiste hiše, ki so bile zgrajene po 90. letu.  Te so po pravilu ne glede na to, kje so in kako so velike, dražje od 200.000€.

Pri »manjših« hišah je to odstopanje v ceni, če hiša stoji v mestu Laško, manjše. Pravzaprav so cene v mestu Laško in ostalih »večjih« krajih v laški občini precej podobne, so pa zato cene toliko nižje v bolj odročnih predelih laške občine. Tako smo npr. našli v Velikih Širjah hišo, veliko 159 kvadratov in zgrajeno leta 1989, za 68.000€. Cene hiš zgrajenih po letu 1980 in manjših od 200 kvadratov v drugih krajih, pa se gibljejo od 100.000€ do 185.000€.

Nepremičninski trg je torej razgiban, cene pa se v trenutnem obdobju zvišujejo. Če se boste odločali za nakup, imejte to v mislih. Lahko pa se odločite verjeti tudi tistim, ki pravijo, da se bodo cene počasi začele zniževati.

Enkrat se sicer najbrž bodo zagovoto, vprašanje pa je kdaj. (MH)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik