spot_img

V Laškem že skoraj 740 učencev

Jutri je Svetovni dan jezikov. V naši deželi – najbrž zaradi majhnosti, morda pa tudi kar tako – že dolgo velja, da je znanje tujih jezikov pomemben kapital s katerim novopečeni diplomant, pogosto pa tudi že študent pri študentskem delu, stopi na trg dela.

Mnoge študije kažejo, da se jezikov najlažje naučimo, če se jih začnemo učiti zelo mladi. Posledično bi morda lahko rekli, da je nova uredba, ki je za nekatere osnovne šole začela veljati s tem šolskim letom, da se ponekod že prvošolčki začnejo učiti 1. tujega jezika, v zadnji triadi osnovnošolskega izobraževanja, pa naj bi se na nekaterih šolah učenci učili že kar dva tuja jezika, dobra. Spet drugi bi rekli, da je to prevelika obremenitev za tako majhne otroke. Kakor koli že, spremembe so se začele in letošnje »testno« leto bo pokazalo, če so šle v pravo smer.

Kako pa je s spremembami, ki so jih za nekatere šole napovedovali pred pričetkom šole, v Laškem? O tem in še o mnogočem drugem smo se pogovarjali z Markom Sajkom, ravnateljem OŠ Primoža Trubarja Laško.

Viden je trend naraščanja vpisa

V Osnovno šolo Primoža Trubarja Laško, z vsemi podružničnimi šolami vred, je bilo v začetku septembra letos vpisanih 734 učencev. Največ otrok se je, pričakovano, vpisalo v »glavno« laško šolo – 396, vendar v podružnični šoli v Debru ne zaostajajo veliko. Tam je v šolo vpisanih kar 266 učencev. Precej manjši vpis je zabeležen v podružničnih šolah Šentrupert – 37 učencev, Rečica – 20 učencev in Vrh nad Laškim – 15 učencev. Število vpisanih učencev pa iz leta v leto raste.

Kot je povedal ravnatelj, so lansko leto končali s 715 učenci. Devetošolcev je bilo 72, na novo pa so vpisali 93 prvošolcev. Kot vsako leto je bilo tudi nekaj priselitev in odselitev.

»Že nekaj časa se nakazuje podoben trend naraščanja vpisanih, po približno 10 do 20 učencev na leto,« je dodal Sajko.

V Laškem ni bilo sprejetih veliko novosti

Kot smo omenili že v začetku, so s šolskim letom 2018/2019 napovedovali kar nekaj novosti, ki pa za enkrat naj ne bi bile sprejete na vseh šolah. Kako je torej z novostmi v Laškem?

»Uradno se v 1. razredu ponudi tuji jezik kot izbirna vsebina. Le ta se lahko izvaja, če je v skupino vključenih najmanj 8 učencev. Tako je zakonsko določeno. Lahko pa rečem, da vedno najdemo rešitve in so tudi učenci podružničnih šol deležni zgodnjega učenja tujega jezika,« je pojasnil ravnatelj OŠ Primoža Trubarja Laško.

Sicer pa je poleg sprememb, povezanih z učenjem tujih jezikov, začela veljati še ena sprememba, ki se dotika odredbe, da naj bi učenkam in učencem v osnovnih šolah omogočili dodatne dejavnosti na področju gibanja in zdravja.

Kot je povedal Sajko, Zavod za šolstvo RS že dolgo najavlja spremembo koncepta podaljšanega bivanja. Zadeve so dolgo čakale na podpis ministrstva, na koncu je ostalo v poskusni izvedbi prenovljenega podaljšanega bivanja vključenih okrog 140 šol. »Mislim, da jih manj kot deset testno izvaja vse tri vsebine, ki naj bi jih ponujal prenovljeni OPB v prihodnosti,« je še dodal.

Kako pa je v Laškem? »Laške šole v letošnjem letu ni zraven iz več razlogov, kar pa ne pomeni, da se naši učenci v podaljšanem bivanju kaj manj gibljejo kot njihovi vrstniki v šolah vključenih v projekt,« je zaključil naš sogovornik.

Poleg sprememb, ki so še najbolj vplivale na učence, je kar nekaj prahu dvignila tudi sprememba, ki je povezana predvsem z učitelji. Po novem naj bi tako učitelji imeli točno 40-urni delavnik.

»Ne dvomim, da se bo pokazalo, da učitelj v Laškem opravi svoj 40-urni delavnik. Na žalost pa vsi ti pravilniki samo birokratizirajo delo učitelja. Namesto, da bi se ukvarjali z vsebino, z učenci, se bodo učitelji ukvarjali še z evidenco delovnega časa. To nikogar od nas ne bo delalo boljšega na področju izobraževanja,« je zaključil ravnatelj, ki nam je povedal, da je v šolah že sedaj 2800 pravilnikov in predpisov, ki urejajo delo v njej.

»Šola je mnogo več, kot samo učenje.«

Za konec smo Marka Sajka zaprosili, da preko našega medija preda svoje sporočilo ob začetku šolskega leta vsem svojim učencem.

»Šola je mnogo več kot samo učenje, zato ne pozabite, kako pomembni so – tako kot v življenju tudi v šoli – medsebojno razumevanje, spoštovanje, sodelovanje, strpnost in razumevanje različnosti. Zato ponudite pomoč drug drugemu, kadar je to potrebno, krepite prijateljstvo, sodelujte drug z drugim in bodite spoštljivi. Vsem želim ustvarjalno in optimistično, navdušujoče in uspešno šolsko leto.«

Njegovim željam se pridružujemo tudi mi in v duhu Svetovnega dneva jezikov dodajamo: »The beautiful thing about learning is nobody can take it away from you. (B.B. King)« (MH)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik