spot_img

Kdo bo rešil Friderika in Veroniko?

Zgodovina ima v sebi skrite mnoge privlačne zgodbe, ki burijo domišljijo in nam včasih povzročijo željo, da bi jih tudi mi doživeli ali jih celo uspeli spremeniti.

Z napredkom tehnologije je po svoje to vse bolj mogoče. In tako bo predvidoma od sredine oktobra dalje tudi v Laškem možno na svojstven način vstopiti v zgodbo znamenitih Friderika in Veronike iz rodbine Celjskih grofov.

Nov produkt: »Spremeni tok zgodovine!«

»Spremeni tok zgodovine!« je nov turistični produkt, ki ga je zasnovala delovna ekipa z Laškega. Produkt zajema virtualno doživetje barvitega srednjega veka, skozi omenjeno zgodbo Friderika in Veronike, zgodba pa je umeščena v avtentično podobo Starega gradu Celje, ki s pomočjo VR očal resnično zaživi.

V igri se igralec samostojno sooči z različnimi nalogami. Premagati mora grajskega stražarja, rešiti Veroniko pred utopitvijo v vodnjaku, osvoboditi Friderika iz stolpa, v katerega ga je zaklenil njegov oče, in še marsikaj.

»Odločitev za izbiro zgodbe je bila zelo enostavna, saj ljubezenska zgodba Friderika in Veronike pomembno zaznamuje naš prostor in je kot takšna najprimernejša za zgodbo 5-zvezdičnih doživetij kulturnega turizma. Igra je zasnovana kot igra v kateri prehajaš iz VR okolja v fizično okolje. Torej prvi del igre odigraš v VR okolju, ko pa odložiš VR očala, se igra nadaljuje z nalogami v fizičnem okolju. Ti prehodi se nato ponovijo z zaključkom igre v fizičnem okolju,« je za TV Laško igro predstavil Boštjan Vrščaj, član delovne skupine.

Trenutno je igra v fazi testiranja 1.dela-torej prvega dela v VR okolju, kjer se zgodba začne z Friderikom v ječi Friderikovega stolpa.

»Vodilo naše ideje je, da si vsak med nami včasih zaželi, da bi živel v drugem času in bil del zgodovinskih zgodb. Še bolj fascinantno pa je, če lahko lastnoročno spremeniš tok zgodovine. Na nek način smo s tem produktom prav to omogočili našim uporabnikom,« je za TV Laško dodala še Nina Pader Topole, predstavnica za stike z javnostmi v Thermani Laško in članica delovne skupine produkta.

Produkt navdušil na MOS-u

Na povabilo Slovenske turistične organizacije, je delovna ekipa produkt predstavila na nedavnem Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju. Predstavili so ga na stojnici Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo na dan otvoritve sejma in kasneje še v nedeljo, na zadnji dan sejma.

Obiskovalci, ki so na MOS-u uspeli preizkusiti omenjeno doživetje, so bili nad njim večinoma navdušeni, kar je ustvarjalcem dalo dodatni zagon za nadaljevanje.

Doživetje bo sicer predvidoma mogoče preizkusiti od 15. oktobra dalje v Thermani Laško in na Celjskem gradu.

Produkt »Spremeni tok zgodovine!« so predstavili tudi na letošnjem MOS-u. (Foto: ekipa »Spremeni tok zgodovine!«)

Še je prostor za napredek

Ekipa si želi celotno doživetje še nadgrajevati in ga širiti na druge lokacije ter destinacije. Saj, kot pravi Pader Topoletova, so zgodbo Friderika in Veronike mnogi vzeli za svojo – tudi izven regije in celo izven naše države.

Razvoj bo predvidoma še naprej osnovan in se bo razvijal v okvirih čudovite ljubezenske zgodbe.

Ideja se je porodila v Kranjski Gori

Delovna skupina produkta »Spremeni tok zgodovine!«. (Foto: ekipa »Spremeni tok zgodovine!«)

Osnovna zamisel se je delovni ekipi, ki v veliki meri ne pa povsem prihaja iz Thermane Laško, porodila na lanskih Dnevih slovenskega turizma v Kranjski Gori in je bila izbrana za eno od zmagovalnih na “hakathonu” za nova 5-zvezdična turistična doživetja, ki ga je organizirala Slovenska turistična organizacija.

Pod okriljem le-te in mentorstvom ABC pospeševalnika ter s podporo Thermane Laško se je kasneje razvil testni demo produkt, ki omogoča izjemno virtualno doživetje in predstavlja prvi korak v sklopu načrtovanega razvoja.

Ekipo sicer sestavljajo Boštjan Vrščaj, Metka Krivec, Valerija Kufner, Nina Pader Topole in Blaž Kukovič. Omenjena ekipa je zasnovala celotno zgodbo in izzive, pri postavljanju le-te v VR doživetje pa so jim pomagali partnerji iz tujine. (MH)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik