spot_img

Odprli so sistem izposoje javnih koles na območju Laškega

V začetku tega tedna so v Laškem in  Rimskih Toplicah otvorili sistem izposoje javnih koles. Kolesa si bo tako mogoče izposoditi na štirih lokacijah v Laškem – na Trubarjevem nabrežju, pri železniški postaji, Thermani in pri dvorani Tri Lilije. Postaja pa je postavljena tudi pri bodočem Turistično informacijskem centru v Rimskih Toplicah, v bližini Rimskih term.

Občina Laško je skupaj z Mestno občino Celje in s šestimi drugimi Občinami v Savinjski regiji – Žalec, Šentjur, Štore, Zreče, Slovenske Konjice in Polzela, stopila v projekt in z javnim naročilom izbrala izvajalca Nomago d.o.o., skupaj s podizvajalcem Nextbike iz Zagreba. Po pooblastilu občin je bil naročnik podjetje Simbio d.o.o.. Trenutno ima vsaka postaja 6 priklopnih mest, na njih pa sta za enkrat predvideni po 2 mehanski in 2 električni kolesi.

Kako si kolo izposoditi?

Kolo si je mogoče izposoditi na tri načine. Svojo telefonsko številko in številko, ki ste jo prejeli ob registraciji, vnesete v terminal, vnesete še številko kolesa in kolo je sproščeno. Če si nabavite kartico, ki jo je, mimogrede, mogoče dobiti v TIC-u Laško, le-to samo prislonite ob terminal, vnesete številko kolesa in si izposodite kolo. Če si na telefon naložite mobilno aplikacijo, na gumbu pritisnete »najemi kolo«, poskenirate kodo na kolesu in kolo je sproščeno. Ko kolesa ne rabite več, ga vrnete na uradno postajališče in postavite na postajo. Na aplikaciji, spletu ali terminalu se vam pokaže čas najema, koliko kilometrov ste prekolesarili, koliko kalorij porabili. Tako navodila za najem koles kot cene, lahko najdete tudi na terminalu.

Sistem za izposojo koles je sicer sestavljen iz mreže postaj in prirejenih koles, ki bo uporabnikom omogočil izposojo, uporabo in vračilo le-teh na drugi možni postaji znotraj sistema. Posledično je gotovo pomembna pridobitev za Laško in vsi sodelujoči verjamejo, da se bo s tem zvišala možnost za mobilnost krajanov.

Gradnja kolesarske poti poteka po načrtih

Da bo ta sistem resnično zaživel, bo vsekakor pripomogla izgradnja kolesarske poti na relaciji Laško – Celje, ki za enkrat poteka po načrtih.

“Če prištejemo še deževne dni, bo kolesarska pot odprta do tega dela, ki se ga vidi od mosta, pravzaprav še naprej proti Laškem, po načrtih. Naprej je pot speljana po spodnji rifengozdski cesti. Želimo si, da država čim prej pridobi zemljišča ob sami Savinji, in da se gradnja te poti nadaljuje. Obljuba je, da se bo to naredilo v naslednjih dveh letih,” je pojasnil župan občine Laško, Franc Zdolšek.

Slavnostna prireditev tako v Laškem kot v Rimskih Toplicah

Prireditev, ki je potekala ob otvoritvi, je povezovala Mojca Knez Jovan. Program je popestrila veteranska godba Gambrinos, v Laškem pa so nastopile še učenke Osnovne šole Primoža Trubarja Laško, iz skupine Šolski plesni festival, pod mentorstvom Majde Marguč.

V Rimskih Toplicah so trak prerezali laški župan, Franc Zdolšek, direktorica občinske uprave, Tina Rosina Košir in predsednik KS Rimske Toplice, Matjaž Knez. (Foto: Maja Horvat)

Vse zbrane sta pozdravila župan občine Laško, Franc Zdolšek in Darko Šafarič iz podjetja Nomago. Trak pa so slavnostno prerezali župan, direktorica občinske uprave Občine Laško, Tina Rosina Košir in predsednik krajevne skupnosti Laško, Martin Kokotec. Prav ti pa so bili tudi prvi, ki so kolesa preizkusili.

Bolj ali manj isti program se je ponovil tudi v Rimskih Toplicah, kjer so sicer v programu nastopili učenci Osnovne šole Antona Aškerca Rimske Toplice, ki so spregovorili o mobilnosti. Trak pa je poleg župana in direktorice občinske uprave prerezal še predsednik krajevne skupnosti Rimske Toplice, Matjaž Knez.

V Rimskih Toplicah so prvi kolesa preizkusili učenci, kasneje so se jim pridružili še omenjeni veljaki. Na tem mestu pa je potrebno omeniti, da otroci stari do 14 let ne bodo mogli sami najeti kolesa.

Na novo vzpostavljen sistem izposoje koles v Rimskih Toplicah sicer daje upanje krajanom, da bo napovedani TIC res relativno kmalu stal v njihovem kraju.

Kolesa si lahko odslej torej izposodi kdor želi. V prvi fazi bo sistem vključeval navadna kolesa, v roku 1 meseca pa bo možna tudi izposoja električnih koles. Kolesa bodo tako široko dostopna, mobilnost povečana, zaključimo lahko torej le še z besedami učencev iz Rimskih Toplic, »brž na kolo, za zdravo telo«. (MH)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik