spot_img

Janez Nepomuk v Laškem dobil novo podobo

4. septembra je kip Janeza Nepomuka v Laškem dobil novo podobo.

Restavracija kipa je potekala pod okriljem javnega podjetja Komunala Laško.

Pa se za začetek sprehodimo po zgodovini. Janez Nepomuk je bil češki duhovnik, mučenec ter svetnik, živeč v 14. stoletju. Kasneje je postal praški nadškof v času vladavine Vencheslava IV., ki je bil znan po mučenju duhovnikov zaradi takratnega spora s cerkveno oblastjo.

Nepomuk je kot spovednik spovedoval tudi kraljevo ženo, Sofijo Bolgarsko, za katero so pravili, da naj ne bi bila zvesta svojemu možu. Kralj, ki je seveda želel izvedeti več o ženinih posteljnih aktivnostih, je o tem izprašal Nepomuka, kraljičinega spovednika. Ker je Nepomuka zavezovala spovedna molčečnost in kralju tako ni mogel izdati kraljičinih skrivnosti, ga je dal Vencheslav najprej mučiti, nato umoriti in na koncu mrtvega vreči v reko Vltavo.

Novo podobo je Nepomuku vdihnil lokalni akademski slikar in kipar, Matej Prihavec, ki si je za baročno izrezljan kip vzel kar nekaj časa, da se je s svojim mojstrskim delom uspel približati izvirniku.

Zaradi mučeniške smrti v reki je Nepomuk postal tudi zavetnik splavarjev, mitnin ter vseh poklicev povezanih z vodo. Kip je bil izdelan nekje v poznem baroku, med tem ko prvotni avtor ter namen ostajata neznana.

Kip Janeza Nepomuka je sprva stal na desni strani prejšnjega mostu, a so ga po postavitvi novega mostu leta 1989 prestavili na trenutno mesto ter mu v ta namen na novo obnovili še kapelico. Njegov namen je zavetništvo splavarjem, ki so v Laškem po Savinji nekdaj razvažali živež.

Nepomuk je torej zavetnik splavarjev, mitninarjev, ribičev ter poplav, ki Laško vse prevečkrat opustošijo. Hkrati pa opozarja na to, da je resnica samo ena, in da je laž tista, ki človeku odvzame dostojanstvo.

Njegov prst na ustnicah je torej opomin na obrekovanja, ki človeka spravijo v skušnjavo. Kdo bi vedel, morda pa poplave nastopijo ravno zaradi opomina na vrednote, na katere nas opozarja simbolika kipa Janeza Nepomuka.  (ŠJ)

 

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik