spot_img

Šentrupert in Svetina povezana z novo cesto

Prvi septembrski dan so se krajani Šentruperta lahko razveselili odprtja prenovljene ceste, ki povezuje njihov kraj  in Svetino. Do sedaj je tam namreč potekala trasa obstoječe makadamske ceste. Kot nova asfaltirana cesta, pa je le-ta prevzela vlogo predvsem povezovalne in dostopne ceste do stanovanjskih hiš in kmetij. 

Nova cesta Šentrupert – Svetina je tudi del laške kolesarske poti po mejah Laškega. Župan občine Laško, Franc Zdolšek, je za TV Laško povedal, da bi si laška občina v prihodnosti želela asfaltirati še preostanek te kolesarske poti. To bi v prihodnje občini omogočilo prirejanje kakšnih večjih kolesarskih prireditev.

Investicija Občine Laško je znašala približno 450.000 evrov, dolžina samega cestišča na laškem delu pa znaša približno 3 km. Poleg glavne ceste Svetina – Šentrupert so obnovili še del cest v samem kraju. Obnova je potekala dva meseca.

Sicer sta k investiciji pristopili občini Laško in Štore skupaj, ki sta se za projekt dogovarjali že dve leti. Za Štore je namreč to največja investicija v cestno infrastrukturo od nastanka občine leta 1994, saj njihov del znaša približno 3,5 km in je najdaljši del, ki so ga asfaltirali do sedaj.

Cesta z obema deloma skupaj meri nekaj manj kot 7 km in je pomembna za povezovanje tako krajev Šentruperta in Svetine kot občin Laško in Štore. Župana obeh občin sta prepričana, da bo ta investicija pomembna tudi za turizem na regijski ravni.

Slavnostna otvoritev

Za glasbeni program so poskrbeli godbeniki iz Vaške godbe Vrh nad Laškim in godba Kastao iz Opatije.

Otvoritev ceste, ki bo v resnici popolnoma končana v teh dneh, so z glasbo popestrili glasbeniki iz Vaške godbe Vrh nad Laškim, katerim so se pridružili tudi godbeniki iz Opatije, iz godbe Kastao. V drugem delu pa so nastopili še Šentrupertski pevci.

Na svečanosti ob odprtju je vse zbrane najprej pozdravil predsednik Krajevne skupnosti Šentrupert, Drago Pušnik, kasneje pa sta spregovorila še laški župan, Franc Zdolšek in štorski župan, Miran Jurkošek.

Cesto, ki jo Laščani imenujejo Kajunce – Sela – Šentrupert, je blagoslovil celjski škof, msgr. dr. Stanislav Lipovšek, pridružil pa se mu je še domači župnik iz Šentruperta, Iztok Hanžič.

Svečanost se je zaključila s prerezom traku, ki so ga prerezali Zdolšek, Jurkošek, Lipovšek in Pušnik, po prvih veselih trkih s kozarci, pa je sledila še pogostitev.

Cesta je pomembna pridobitev za krajane

Na cesto so sicer domačini, ki prebivajo med Šentrupertom in Svetino, čakali precej dolg, a ne zaman. Po besedah Draga Pušnika, predsednika Krajevne skupnosti (KS) Šentrupert, so dela potekala nemoteno, cesta pa je bila končana približno v dveh mesecih.

»Ta cesta za šentrupertsko krajevno skupnost pomeni kar precej,« pravi Pušnik, »saj je pomembna povezava, ki bo povezala ta dva kraja in ti dve občini. Za razvoj podeželskega turizma pa je to še kako pomembno.« Pušnik še dodaja, da je v zadnjem času KS Šentrupert kar precej izgubila. Trgovino, gostilno in pošto, zato upa, da bodo takšne povezave izboljšale bivalno kakovost na tem območju.

Nova cesta je tako postala pomembna pridobitev predvsem za domačine, po drugi strani pa tudi za turiste,  in upamo, da bo premikanje po njej čim bolj varno za vse uporabnike. (MH)

Nova cesta Šentrupert – Svetina bo povezala krajane obeh krajev in obe občini, Laško in Štore.

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik