spot_img

Na pot brez avtomobila – zakaj pa ne?

Že ta mesec nas med 16. in 22. septembrom čaka Evropski teden mobilnosti (ETM). Dnevi, ko posamezniki in organizacije opozarjajo na problematiko prometa. Letos ga bomo obeležili tudi v Laškem.

Skoraj ne mine dan, ko na cestah po Sloveniji ne pride do nobene nesreče. Te se sicer najpogosteje končajo zgolj z nekaj zvite pločevine, lahko pa se zgodi, da pripeljejo do lažjih ali hujših poškodb ter celo smrti. Promet je na drugi strani tudi eden največjih onesnaževalcev in kot tak soodgovoren za klimatske spremembe po svetu. Toda kako promet zmanjšati? K temu lahko pripomore prav vsak izmed nas.

Osrednja tema ETM se bo letos dotikala koristi prepletanja in dopolnjevanja različnih vrst potovanj, ki nas lahko pripeljejo do cilja, so zapisali na spletni strani ‘teden mobilnosti’. »Morda se bomo na telovadbo odpeljali s kolesom in se tako znebili še nekaj dodatnih kalorij. Se v službo peljali v prijetni družbi sopotnika, nazaj pa z vlakom, vmes prebrali dobro knjigo ter pozabili na skrbi s parkiranjem. Morda pa bomo na vlak vzeli kolo in tako potovali še učinkoviteje. Združevanje različnih oblik prevoza prinaša sodobno, dinamično in ozaveščeno potovanje, s katerim lahko neposredno prispevamo k izboljšanju okolja, z aktivnim slogom pa tudi h dvigu kakovosti življenja,« še pišejo.

V Laškem so nam na voljo vse te oblike mobilnosti – vlak, avtobus, po novem kmalu tudi izposoja koles, in seveda noge. Zakaj ne bi tako vsaj kdaj pa kdaj avtomobil pustili doma?

Teden mobilnosti v Laškem

Evropski teden mobilnosti so prvič organizirali že 20 let nazaj, leta 1998, v Franciji. Od takrat se je razširil že po vsej Evropi in tudi v Slovenijo. V Laškem bomo letos imeli kar nekaj aktivnosti povezanih z ETM.

Če se spomnite, smo nekaj mesecev nazaj poročali o obljubi Občine Laško o vzpostavitvi sistema izposoje javnih koles. Kot je za TV Laško povedal župan občine Laško, Franc Zdolšek, naj bi pri projektu  laška občina sodelovala s sosednjimi občinami – Celje, Žalec, Štore in Šentjur. Kot so povedali na novinarski konferenci sredi aprila, naj bi si bilo tako kolo npr. mogoče izposoditi v Laškem in ga pustiti v Šentjurju ali obratno. Kupili naj bi 24 električnih koles in 10 mehanskih.

Obljubo so tudi držali in tako se bo v ponedeljek, 17. 9., začela izposoja javnih koles najprej v Laškem, ob 10. uri dopoldne, opoldne pa še v Rimskih Toplicah.

Na isti novinarski konferenci je župan spregovoril še o investicijah povezanih z železniško progo. Tudi te besede počasi dobivajo svoj epilog. 21. septembra, ob 10. uri dopoldne, bodo namreč predali namenu hodnik za pešce na relaciji Vrtec Laško – cesta na Svetino.

V soboto, 22. septembra, pa bo v Laškem »dan brez avtomobila«. Ob 9. uri zjutraj se bo pričel pohod »Po poti treh cerkva«, isti dan pa bo od 9. do 13. ure zaprto staro mestno jedro, zaradi prireditve »Laško med obema vojnama«.

Udeležite se torej katere izmed prireditev ali pa kako drugače prispevajte k zmanjšanju prometa tudi vi. (MH)

  AKTIVNOSTI V SKLOPU TEDNA MOBILNOSTI V LAŠKEM
Ponedeljek, 17. 9. -ob 10h začetek izposoje javnih koles v Laškem

-ob 12h začetek izposoje javnih koles v Rimskih Toplicah

Petek, 21. 9. -ob 10h predaja namenu hodnika za pešče na relaciji

Vrtec Laško – cesta na Svetino

Sobota, 22. 9. »DAN BREZ AVTOMOBILA«

-ob 9h pohod »Po poti treh cerkva«

-9.00 – 13.00 zaprto staro mestno jedro, zaradi prireditve »Laško med obema vojnama«

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik