spot_img

V Laškem ni nobene »Varne točke«

»Varne točke« so točke oz. lokacije na katere se otroci lahko zatečejo, če se srečajo z manjšimi ali večjimi težavami. V Sloveniji jih je preko 600, na področju Laškega pa uradno ni nobene.

»Varne točke so različni javni prostori, kot so knjižnice, zavarovalnice, lekarne, cvetličarne, mladinski centri, trgovine, vulkanizerski servisi in podobno, v katerih so ljudje, ki nudijo otrokom trenutno zaščito, pomoč ali zgolj nasvet v stiski. Ti so usposobljeni za pomoč otrokom, saj se udeležijo posebnega izobraževanja, ki ga zanje organiziramo v UNICEF-u Slovenija in jih seznanimo, kako pomagati otrokom v stiski,« lahko preberemo na spletni strani UNICEF-a.

Otroci se največkrat obrnejo na nekoga, ki mu zaupajo

Sredi avgusta smo, kot smo vam sicer v enem od prejšnjih prispevkov že povedali, praznovali Svetovni dan mladih. Letošnja rdeča nit le-tega so bili varni prostori za mlade, zato smo se odločili, da preverimo, kako je z »Varnimi točkami« na področju Laškega. Med tem, ko jih je denimo v Celju več kot 20, v Trbovljah skoraj 15, v Žalcu pa npr. 12, na področju Laškega za enkrat ni niti ene.

»Glede »Varne točke« drži, da je v Laškem trenutno ni. V preteklosti so se o tem sicer pogovarjali, vendar do realizacije ni prišlo,« je za TV Laško potrdila Urška Gradišnik iz Centra za socialno delo (CSD) Laško.

Po njenih besedah se otroci lahko po nasvet, pomoč oz. zaščito obrnejo na osebe v svojem okolju, kot so  učitelji, svetovalna služba v šoli ali vrtcu, druge odrasle osebe, ki jim zaupajo, itd.. »S tem, na koga se lahko obrnejo, so seznanjeni v šoli – v okviru pouka in osveščanja s strani Policije,«  je še dodala naša sogovornica.

Gradišnikova je pojasnila, da se otroci lahko obrnejo tudi na CSD Laško, vendar je slednje v praksi zelo redko. »Za pomoč otroci ponavadi najprej poiščejo nekoga, ki ga že poznajo in mu zaupajo,« je zaključila Urška Gradišnik. (MH)

Otroci se po pomoč oz. zaščito lahko obrnejo na odrasle osebe v svojem okolju.

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik