spot_img

Otroci z Vrha nad Laškim v prvi šolski dan s prenovljeno šolo

Novo šolsko leto bo za otroke iz Vrha nad Laškim letos prav posebno! Vanj namreč vstopajo skozi vrata popolnoma prenovljene šole, ki je bila zadnji izmed projektov energetskih sanacij v občini Laško.

Letošnje leto bo šolo obiskovalo kar 15 šoloobveznih otrok, pridružilo pa se jim bo še 17 predšolskih malčkov, ki bodo v prostorih nove šole obiskovali enoto vrtca.

Otroci so šolo preteklo leto obiskovali v gasilskem domu, a se je za voljo ugodja in veselja ob prenovljeni šoli splačalo počakati.

Šola sama je stara več kot 120 let in je bila več kot potrebna obnove. V letošnjem letu je Občina Laško uredila in energetsko sanirala vse podružnične šole, ki so bile potrebne energetske sanacije. Poleg podružničnih šol Rečica, Sedraž, Rimske Toplice, Zidani Most, Jurklošter ter Vrh nad Laškim, so na novo zgradili tudi podružnico v Šentrupertu.

Krajani so se za prenovo stare in betežne šole zavzemali že vse od leta 2010, a je bilo za sanacijo šole na Vrhu potrebno malce več potrpljenja, saj je bila prenova ena izmed najbolj zahtevnih. Šola je namreč zaščitena pod spomeniškim varstvom, za prenovo pa so morali zbrati tudi kar nekaj sredstev, saj je investicija vseh šol v občini znašala kar 5 milijonov evrov, od katerih je občina zagotovila polovico vseh sredstev. Krajani so za vztrajnost, da se je projekt energetska sanacija šole odvil, hvaležni tudi predsedniku Stanku Seliču.

Ob otvoritvi šole, so krajani in krajanke iz krajevne skupnosti Vrh nad Laškim priredili dogodek, na katerem so nastopili otroci iz podružnične šole Vrh, mažorete pod mentorstvom Majde Marguč ob spremljavi Vaške godbe Vrh nad Laškim, za pravo poslastico smeha in humorja pa so poskrbeli še Ljudski pevci Šentlenarčani.

Pomembno je, da otroke ohranjamo v kraju, saj s tem kraju dovoljujemo, da ohranja svojo dušo. Otroci so nad šolo več kot navdušeni, ob enem pa obljubljajo, da se bodo v novem šolskem letu še posebej potrudili. Naši najmlajši so tisti, ki bodo v krajih in vaseh ohranjali življenje. Če otrokom zapremo šole in jih prestavimo v mesta, s tem izgubimo podarjeni zaklad. (ŠJ)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik