spot_img

Tabor mladih lovcev na Šmohorju

Planinska koča na Šmohorju je bila od 9. do 11. avgusta center dogajanja za mlade, ki so se že peto leto zapored udeležili tabora mladih lovcev pod krovno organizacijo Savinjsko- Kozjanske zveze lovskih družin Celje.
Tabora se je udeležilo kar 23 otrok, ki so se imeli vse od četrtka pa do sobote možnost izobraževati na loviščih v okolici Šmohorja pod strokovnim mentorstvom več kot 15 mentorjev specializiranih za različne aktivnostiv sklopu termina »lov«.
Poleg samega ozaveščanja mladih o naravi ter skrbi za eko sistem je pomembno, da se mladi zavedajo, da postati lovec zagotovo ne pomeni samo streljanja s puško.
Mladim so bile na taboru predstavljene različne discipline, s katerimi so se poučili vse od zgodovine lova z lovskimi šegami in običaji, pa do predstavitve divjadi, drevesnih vrst, gozdnega ekosistema, kinologije in nenazadnje prikazom dela lovskih psov po krvni sledi.
V Lovski zvezi Slovenije dajejo poudarek predvsem na izobraževanju mladih, saj imajo v ta namen tudi posebno organizacijo, ki skrbi za razpise in organizacijo delavnic ter taborov mladih po Sloveniji.
Lovstvo je torej disciplina, pri kateri je poleg lova primarna dejavnost skrb za naravo in ekosistem. Najbolj pomembno pa je, da o tem izobrazimo in podučimo mlade.
Lovske družine torej skrbijo za pomembno okoljevarstveno vzgojo naših najmlajših, jih pri tem vzpodbujajo in pomagajo.
Velika odgovornost, ki jo lovci prenašajo na mlade je torej zavedanje za naš planet. Neformalna izobrazba na tem področju je torej vrednota, s katero se bomo lahko, če jo bomo pravilno izkoristili, ponašali še dolgo po našem času. Lovci skrbijo za okoljsko raznolikost, čistočo naših gozdov, hkrati pa pomagajo lokalnemu prebivalstvu, ki živi na področju lovišč. Prav je, da so tovrstne geste opazne in da spoštujemo delo in trud, ki ga prenašajo na naše najmlajše. (ŠJ)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik