spot_img

9. Festival Romanica Antiqua Laško

Tudi letos je kulturno umetniško društvo Romanika Laško organiziralo tradicionalni Festival Romanica Antiqua Laško.

Letošnji fetsival je bil že 9. po vrsti in je, kakor vsako leto ponudil pester nabor koncertov ter nastopov, ki so se jih udeležili vse od najmlajšega udeleženca pa do mentorjev, ki so poskrbeli za glasbeno izobraževanje mladih »godalkarjev«.

V sklopu festivala se je poleg mnogih koncerov odvijalo tudi godalkanje ter mednarodna poletna šolo za violino, violo in violončelo. Letošnja mentorja poletne šole sta bila prof.  Bojan Cvetrežnik in Barja Drnovšek, ki sta skrbela za izpopolnjevanje mladih in nadebudnih glasbenikov.

Mladi glasbeniki na samem seminarju niso spoznavali zgolj tehnik igranja, ampak so se zabavali ob igri ter različnih animacijah, ki so namenjene predvsem sprostitvi ter vzajemnosti igre in glasbenega izobraževanja.

Letošnji festival je zavzemal kar pet koncertih sklopov. Prvi se je odvil 26.6., v prostorih Otročjega cebtra Kino, kjer je nastopil godalni kvartet v zasedbi Barje Drnovšek in Bojana Cvetrežnika na violini, Kristiana Kolmana na violi ter Aleksandra Kuzmanovskega na violončelu. Izvajali so znane klasike godalnih kvratetov, kot so Gardel ter Sandres, hkrati pa so se pozabavali tudi z modernimi priredbami Viva la Vida glasbene skupine Coldplay, evrovizijskega zmagovalca Aleksandra Rybaka ter mnogih drugih.

Zanimiv doprinos sta nam 27.6. v cerkvi Matere božje na Marija Gradcu pri Laškem pričarala tudi Kristian Kolman ter Matjaž Piavec, ki sta priredila glasbeno fresko za rebec in lutnjo, dva renesančna inštrumenta, s katerima smo se poglobili v glasbo od 12. pa vse do 17. stoletja. Značilni inštrument rebec, na katerem se nam je mojstrsko predstavil kristjan Kolman, je izdelal Ivan Milič kot kopijo po freski Michele-a Coltellinija in Ludovica Mazzolini-ja.

Poleg tega koncerta se je na občinskem dvorišču odvil še koncert 3 violin 3os. Festival Romanica Antiqua Laško se je tudi letošnje leto zaključil z zaključnim koncertom udeležencev poletne glasbene šole, katerega mentorstvo je prevzel Aleksander Kuzmanovski na klavirju pa je nastopil tudi prof. Benjamin Govže.

Za poslastico pa smo vsi skupaj lahko prisluhnili še zaključnemu koncertu Godalkanja, ki se je odvil v Vili Monet.

Glasba godal nas je torej popeljala vse od modernih izvajalcev sodobne glasbe, do najstarejših inštrumentov, preko katerih glasbena dela so se razprostirala vse od 12. pa do 18. stoletja. Najlepše pa je bilo skozi teden glasbenega izvajanja prisluhniti najmlajšim izvajalcem. Več o festivalu si lahko ogledate v prispevku, hkrati pa lahko prisluhnete tudi izvajalcem, ki s svojimi godali razsvetljujejo festivalski teden v Laškem.

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik