spot_img

Mavrična dežela poskrbela za mavrico doživetij za najmlajše

Letošnja novost je bil prikupni vlakec Miniexpress. (Foto: Maja Horvat)

Laško je najbrž – poleg zdraviliškega turizma – najbolj prepoznavno po festivalu Pivo in cvetje, ki je v mesto minuli vikend pritegnil številne obiskovalce. Že drugo leto zapored je v času festivala potekal tudi program za mlajše obiskovalce le-tega, Mavrična dežela, v organizaciji STIK-a Laško in z veliko podporo ŠMOCL-a.

Mavrična dežela je letos potekala od četrtka do nedelje, torej dan dlje kot lani, in kljub spremenljivemu vremenu je bil obisk še večji kot lansko leto, pravijo organizatorji.

Bogat program

Animatorke so poskrbele tudi za poslikavo obraza in prav posebne pričeske. (Foto: Maja Horvat)

Mavrična dežela je lansko leto vse dni potekala v Zdraviliškem parku, letos pa so jo organizatorji zaradi vremena občasno selili pred ali v Kulturni center. To kljub vsemu ni pretirano vplivalo na vsebino dogodka.

Otroci so tako lahko vsak dan ustvarjali z animatorkami iz Mavrične dežele in s Simonom Sando. Lahko so ustvarjali obročke za lase, porisali kozarček ali si poslikali majico, ustvarjali Robin Hoodove kape, risali in barvali. Domči balonči, ki je letos dobil celo pomočnika Blaža, je otrokom izdeloval čudovite oblike iz balonov. Mogoče si je bilo urediti pričesko in si poslikati obraz. Otroci in tudi njihovi starši so se lahko popeljali z Miniexpressom, prikupnim vlakcem, ki je bil letošnja novost. Vsak dan pa so si lahko ogledali tudi drugo lutkovno ali gledališko predstavo.

Oder Zasoliraj

Letos je bilo v Mavrični deželi poskrbljeno tudi za mlajše najstnike, ki so svoj talent lahko predstavili na odru Zasoliraj. Že s pogumom, da so nastopili, so si prislužili praktične nagrade, najboljši pa si je v finalu zaslužil kar tečaj solo petja v vrednosti 500€.

Na odru Zasoliraj se je predstavilo kup pevskih talentov. (Foto: Maja Horvat)

Na odru so nastopili otroci in mladi stari do 15 let. Najmlajša nastopajoča je bila stara zgolj 4 leta. Mladi so se pokazali predvsem s petjem, največkrat je zazvenela – morda presenetljivo – Kekčeva pesem, pa tudi s plesom.

Nastopajoči so vsakič nastopili pred parom ocenjevalcev. Vsak dan je bila ena od ocenjevalk Mateja Škorja, učiteljica glasbe in zborovodkinja na OŠ Primoža Trubarja Laško in POŠ Debro, njej pa se je pridružil vsakič drug ocenjevalec. Med drugim tudi pevka ManuElla, ki nas je pred časom zastopala na Evroviziji, in Dejan Krajnc, pevec ter voditelj, oba domačina.

Na koncu je zmagala Laščanka, Brina Maček, ki se je dobro znašla v skladbah popularne glasbe.

Sobotna mavrica doživetij

Višek je Mavrična dežela vsekakor doživela v soboto, ko je trajala ves dan in je edinkrat lahko potekala v Zdraviliškem parku. Takrat so se animatorjem, ki so v programu sodelovali vsak dan, pridružili še številni drugi akterji.

Razvajati se je bilo mogoče v Mini wellness kotičku, kjer so poskrbeli za make up in masažo rok. Izdelati si je bilo mogoče odlične karikature, katere so si zaželeli tako starši kot otroci. Otroci so lahko uživali v kar dveh predstavah. Otroški predstavi Žabica Ema in otroškem muzikalu Vila Flora. Mladi obiskovalci so lahko zajezdili čudovitega konja ali se preizkusili v lokostrelstvu. Knjižničarki Martina in Valentina sta otrokom povedali in zaigrali slovensko ljudsko pravljico O pastirčku in debeli uši ter pripravili kratko ustvarjalno delavnico na to temo. Potekal pa je tudi finale mini talent showa Zasoliraj. Na njem je sodelovalo kar 19 finalistov.

Za odrom, na katerem so potekali finale Zasoliraj in obe otroški predstavi, je bil postavljen športni kotiček, kjer so vse generacije lahko igrale mini nogomet, se podajale z žogami in se ohladile z »vodnimi pištolicami«. Tam je bila postavljena tudi plezalna stena, preizkusiti pa je bilo mogoče celo zemeljsko veslanje.

Pri Domčiju balončiju je bila vedno gneča. (Foto: Maja Horvat)

Obisk večji kot lani

Skratka, Mavrična dežela je postregla z veliko dogajanja, ki je pritegnilo otroke in mlade različnih starosti, organizatorji pa so z dogodkom zadovoljni.

»Ne glede na vreme, ki je bilo izredno nepredvidljivo, smo program Mavrične dežele izpeljali po planu in veseli smo, da je bil obisk še večji kot preteklo leto. Že letos je bilo videti kar nekaj novosti. Otroci so bili navdušeni nad miniexpress vlakcem, ki jih je ves čas brezplačno prevažal po zdraviliškem parku. Ravnodušni niso bili niti do predstav, ustvarjalnic in ostalih športnih ter drugih delavnic, ki smo jih pripravili. Letos pa smo dodali še Mini talent show in s tem ponudili tudi program za najstnike,« je za TV Laško povedala Janja Urankar Berčon, direktorica STIK-a Laško.

Še posebej se je zahvalila ožjemu organizacijskemu odboru, ki so ga skupaj z njo sestavljali Barbara Penič, Tina Belej, Metka Mavri, Urška Samec, Jurij Šuhel in Simon Sanda. Pa tudi vsem, ki so program pomagali izpeljati.

Kako pa bo naslednje leto? »Tudi naslednje leto Mavrična dežela bo! Nekaj novih idej se že poraja, ampak za vse to je še prehitro,« je sklenila naša sogovornica. (MH)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik