spot_img

Živahno poletje za mlade

Dolgo pričakovano poletje je tu, z njim pa šolske počitnice, ki kar vabijo k aktivnemu preživljanju prostega časa. Preverili smo, kaj vse lahko počnejo mladi v Laškem in okolici v teh zabavnih poletnih dneh.

Brezplačne delavnice

Kljub temu, da se veliko mladih s svojimi starši preko poletja odpravi na morje ali na potovanja, pa nekateri ostajajo doma. Prav zaradi tega so se tako v Hiši generacij Laško kot v Knjižnici Laško odločili organizirati nabor brezplačnih delavnic.

V Hiši generacij Laško tudi to poletje pripravljajo poletne kuharske delavnice. (Foto: Hiša generacij Laško)

V Hiši generacij bodo delavnice organizirane v drugi polovici julija, ob ponedeljkih, torkih, četrtkih in petkih, od 16. do 27. 7., ter v drugi polovici avgusta, od 20. do 31. 8., iste dni. Julija se bo tako, med drugim, izdelovalo poletne obeske za ključe, naramne bombažne vrečke, igrali bodo družabne igre in kuhali. V četrtek, 26. 7., se bodo z vlakom odpravili na potep, v Center POD VRBCO v Šentjurju. Avgusta bodo izdelovali lončke za pisala, okvirje za slike in ustvarjali še marsikaj zanimivega. V četrtek, 30. 8., pa se bodo peš odpravili v Dom starejših Laško, kjer si bodo ogledali gledališko predstavo presenečenja. Vse delavnice potekajo med 10. in 12. uro, v dvorani Hiše generacij Laško.

Živahno bo tudi v knjižnicama Laško in Rimske Toplice, kjer pripravljajo po dve delavnici v juliju in avgustu. Delavnice se bodo zvrstile v obeh knjižnicah druge za drugo.

18. julija bo v laški knjižnici delavnica »Pletemo zapestnice prijateljstva«. Ista delavnica bo v Rimskih Toplicah dan za tem. 25. julija pa bodo oblikovali in izdelovali skrivnostne morske živali. Tudi ta delavnica se bo naslednji dan ponovila v Rimskih Toplicah. V sredo, 1. 8., bo v Knjižnici Laško delavnica »Kako diši les«, kjer bodo ustvarjali lesene izdelke. Tudi ta se bo dan za tem ponovila še v Rimskih Toplicah. Vse delavnice se začnejo ob 10. uri.

V sredo, 29. 8., tik pred koncem počitnic, pa se bodo tako mladi iz Laškega kot tisti iz Rimskih Toplic lahko s knjižničarkami in knjižničarji odpravili na zaključni izlet v ljubljanski živalski vrt. Za izlet bo prispevek znašal 14€, prijave pa se zbirajo od 1. do 20. avgusta.

Skok v vodo

Mladi iz Laškega in okolice imajo to prednost, da lahko poletje preživijo tudi na različnih bazenih.

Thermana Laško bo ob petkih pri Grajskih igralih pripravljala tematske ustvarjalnice. (Foto: Thermana Laško)

Thermana Laško vabi na svoje vodne površine, za vse starše, ki potrebujejo varstvo za otroke, pa pripravljajo počitniško varstvo. To bo zagotovljeno vsak ponedeljek v juliju in avgustu, ostale dni pa se bo počitniško varstvo izvajalo ob prijavi 5 in več otrok. Varstvo je organizirano vsak delovnik, med 7. in 16. uro, za otroke med 6. in 15. letom starosti.  V počitniško varstvo je vračunana prehrana – 2 malici in kosilo.

Večino časa varstva otroci preživijo v bazenskem kompleksu, med sproščeno in organizirano vodno zabavo. Z animatorji izvajajo razne vodne igre, sestavljajo podvodne sestavljanke, se naužijejo voženj po toboganih… Za otroke pa so pripravljene tudi mirnejše ustvarjalnice. Zjutraj je poskrbljeno za krepitev motoričnih spretnosti na raznovrstnih poligonih v telovadnici, otroke pa obišče tudi Vodomček. Cena počitniškega varstva znaša 16€.

Otroci se bodo lahko zabavali še na Grajskih igralih v Zdraviliškem parku, kjer se bodo ob petkih dogajale tematske ustvarjalnice.

Za zanimive aktivnosti za otroke in mlade bodo poskrbeli tudi v Rimskih termah. Te bodo potekale skozi vse poletje. Imeli bodo denimo čisto svoje tekmovanje »Rimske terme imajo talent«, po ruski stezi bodo iskali skriti zaklad, kuhali bodo, izvajali otroško jogo, plesali in še marsikaj. Potekala bo tudi raziskovalna-piknik delavnica za otroke, v sklopu katere se bodo podali na sprehod po hotelu, ruski stezi, si ogledali rastline in živali v naravi, privoščili pa si bodo celo piknik.

Na kopanje in uživanje na njihovih vodnih in obvodnih površinah vabi tudi Aqua Roma.

Tudi kmečka opravila so lahko zabavna

To poletje bo poskrbljeno tudi za tiste otroke, stare 5 do 10 let, ki si želijo okusiti življenje na kmetiji. Turistična kmetija Pirc namreč organizira poletne počitnice, v 3 različnih terminih. Od 23. do 27. julija, od 30. julija do 3. avgusta ter od 6. do 10. avgusta.

Otroci bodo dneve začenjali z različnimi kmečkimi opravili, preko dneva pa bodo ustvarjali, se igrali in skupaj tudi kaj skuhali. Sprehodili se bodo po gozdu, streljali z loki, poslušali pravljice in še marsikaj. Organiziran bo tudi celodnevni izlet, zadnji večer počitnic pa bodo organizirali spanje na senu. Cena počitnic za 5 dni je 100€ na otroka.

V Martinovi izbi v Jagočah, pa preko poletja organizirajo jahalno šolo. Trenutno že poteka prvi letošnji otroški poletni tabor, če bo dovolj prijavljenih, pa bo ta organiziran še avgusta, nam je povedala Mirjam Vesenjak.

Na taboru se mladi učijo ježe, skrbijo za hlev in se na različne načine ukvarjajo s konji. Podajo se na kakšen izlet, se grejo kopat in še marsikaj. Na taboru lahko tudi prespijo, lahko pa se odpravijo domov.Tabor poteka od ponedeljka do petka, od 8h zjutraj do poznega popoldneva. Prijave so mogoče po dnevu, kar stane 35€, otroke pa je mogoče prijaviti tudi za vseh pet dni skupaj. Če bodo prespali, je cena tabora 250€, če ne bodo, pa 150€.

V Laškem in okolici se torej to poletje dogaja ogromno za otroke in mlade, zato ni nobenega razloga, da le-ti poletnih počitnic ne bi preživeli aktivno in si jih – tudi, če ostanejo doma – napolnili z dogodivščinami. (MH)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik