spot_img

Godala so zavzela Laško

V teh dneh Laško gosti že 9. Festival Romanica Antiqua Laško, ki se bo zaključil 30. junija, z zaključnim koncertom Godalkanja v Vili Monet. Festival organizira Kulturno umetniško društvo Romanika Laško, v sklopu festivala pa se bo zvrstilo kar nekaj dogodkov.

Začelo se je v Otročjem centru Kino

Festival Romanica Antiqua Laško se je začel v Otročjem centru, s koncertom mentorjev poletne šole. (Foto: Tomaž Majcen)

Prvi v nizu dogodkov festivala Romanica Antiqua Laško se je zgodil včeraj, 26. 6., v Otročjem centru Kino Laško, ko so na Koncertu za Godalni kvartet nastopili mentorji poletne šole. Godalci so zaigrali 7 skladb različnih žanrov, med drugim tudi tistih, ki spadajo v popularno glasbo.

Na koncertu so nastopili Barja Drnovšek in Bojan Cvetrežnik na violini, Kristian Kolman na violi ter Aleksandar Kuzmanovski na violončelu. Ogledalo si ga je kar nekaj obiskovalcev, ki so uživali ob prijetnih zvokih godal.

Godalkanje in Poletna šola

V sklopu projekta bodo organizatorji izvedli mednarodno poletno šolo za violino, violo in violončelo. Predavala bosta ugledna mentorja, prof. Volodja Balžalorsky iz Ljubljanske Akademije za glasbo ter Aleksandar Kuzmanovski. Šola bo podprta s klavirsko spremljavo pianista Benjamina Govžeta.

Poletna šola je namenjena aktivnim in pasivnim udeležencem, učencem, dijakom, študentom in pedagogom violine, viole in violončela.

Festival Romanica Antiqua Laško bo že petič ponudila še posebno obliko seminarja za vsa godala – Godalkanje. Mentorja seminarja bosta ponovno idejni vodja Godalkanja, Bojan Cvetrežnik in Barja Drnovšek. Mladi udeleženci bodo igrali zanje atraktivne skladbe, s tem pa bodo utrdili tehnično stabilnost, občutek za pulz, samozavest pri nastopanju ter veselje do igranja.

V sklopu Godalkanja pa mladi udeleženci programa ne bodo spoznavali le tehnik igranja, temveč se bodo zabavali tudi ob igri, saj bo letos prvič organizirano varstvo za mladoletne udeležence.

Pestro koncertno dogajanje

Zadnje dni junija se bo po Laškem pogosto razlegala prijetna glasba, saj bo v sklopu projekta Romanica Antiqua Laško organiziranih kar nekaj koncertov.

  • Sreda, 27. 6. ob 19.30h, Cerkev Matere Božje v Marija Gradcu: Glasbena freska z rebekom in lutnjo; na rebek bo zaigral Kristian Kolman, na lutnjo pa Matjaž Piavec.
  • Četrtek, 28. 6. ob 18h, Thermana: Godalkanje v Thermani Laško; Godalkanje bosta vodila Bojan Cveteržnik in Barja Drnovšek.
  • Petek, 29. 6. ob 20h, Občinsko dvorišče: 3 violin 3os.
  • Sobota, 30. 6. ob 16h, dvorana Glasbene šole v Laškem: Zaključni koncert udeležencev poletne glasbene šole; mentorstvo bo prevzel Aleksandar Kuzmanovski, na klavirju pa bo nastopil Benjamin Govže.
  • Sobota, 30. 6. ob 18h, Vila Monet: Zaključni koncert Godalkanja.
Na prvem v nizu dogodkov festivala so nastopili Barja Drnovšek, Bojan Cvetrežnik, Kristian Kolman in Aleksandar Kuzmanovski. (Foto: Tomaž Majcen)

Vabljeni, da tudi letos začutite in prisluhnete raznolikim zvrstem odlične glasbe, ki vam bo zagotovo še bolj približala klasične instrumente. (MH)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik