Godala so zavzela Laško

V teh dneh Laško gosti že 9. Festival Romanica Antiqua Laško, ki se bo zaključil 30. junija, z zaključnim koncertom Godalkanja v Vili Monet. Festival organizira Kulturno umetniško društvo Romanika Laško, v sklopu festivala pa se bo zvrstilo kar nekaj dogodkov.

Začelo se je v Otročjem centru Kino

Festival Romanica Antiqua Laško se je začel v Otročjem centru, s koncertom mentorjev poletne šole. (Foto: Tomaž Majcen)

Prvi v nizu dogodkov festivala Romanica Antiqua Laško se je zgodil včeraj, 26. 6., v Otročjem centru Kino Laško, ko so na Koncertu za Godalni kvartet nastopili mentorji poletne šole. Godalci so zaigrali 7 skladb različnih žanrov, med drugim tudi tistih, ki spadajo v popularno glasbo.

Na koncertu so nastopili Barja Drnovšek in Bojan Cvetrežnik na violini, Kristian Kolman na violi ter Aleksandar Kuzmanovski na violončelu. Ogledalo si ga je kar nekaj obiskovalcev, ki so uživali ob prijetnih zvokih godal.

Godalkanje in Poletna šola

V sklopu projekta bodo organizatorji izvedli mednarodno poletno šolo za violino, violo in violončelo. Predavala bosta ugledna mentorja, prof. Volodja Balžalorsky iz Ljubljanske Akademije za glasbo ter Aleksandar Kuzmanovski. Šola bo podprta s klavirsko spremljavo pianista Benjamina Govžeta.

Poletna šola je namenjena aktivnim in pasivnim udeležencem, učencem, dijakom, študentom in pedagogom violine, viole in violončela.

Festival Romanica Antiqua Laško bo že petič ponudila še posebno obliko seminarja za vsa godala – Godalkanje. Mentorja seminarja bosta ponovno idejni vodja Godalkanja, Bojan Cvetrežnik in Barja Drnovšek. Mladi udeleženci bodo igrali zanje atraktivne skladbe, s tem pa bodo utrdili tehnično stabilnost, občutek za pulz, samozavest pri nastopanju ter veselje do igranja.

V sklopu Godalkanja pa mladi udeleženci programa ne bodo spoznavali le tehnik igranja, temveč se bodo zabavali tudi ob igri, saj bo letos prvič organizirano varstvo za mladoletne udeležence.

Pestro koncertno dogajanje

Zadnje dni junija se bo po Laškem pogosto razlegala prijetna glasba, saj bo v sklopu projekta Romanica Antiqua Laško organiziranih kar nekaj koncertov.

  • Sreda, 27. 6. ob 19.30h, Cerkev Matere Božje v Marija Gradcu: Glasbena freska z rebekom in lutnjo; na rebek bo zaigral Kristian Kolman, na lutnjo pa Matjaž Piavec.
  • Četrtek, 28. 6. ob 18h, Thermana: Godalkanje v Thermani Laško; Godalkanje bosta vodila Bojan Cveteržnik in Barja Drnovšek.
  • Petek, 29. 6. ob 20h, Občinsko dvorišče: 3 violin 3os.
  • Sobota, 30. 6. ob 16h, dvorana Glasbene šole v Laškem: Zaključni koncert udeležencev poletne glasbene šole; mentorstvo bo prevzel Aleksandar Kuzmanovski, na klavirju pa bo nastopil Benjamin Govže.
  • Sobota, 30. 6. ob 18h, Vila Monet: Zaključni koncert Godalkanja.

Na prvem v nizu dogodkov festivala so nastopili Barja Drnovšek, Bojan Cvetrežnik, Kristian Kolman in Aleksandar Kuzmanovski. (Foto: Tomaž Majcen)

Vabljeni, da tudi letos začutite in prisluhnete raznolikim zvrstem odlične glasbe, ki vam bo zagotovo še bolj približala klasične instrumente. (MH)

Sorodni prispevki

Praznično Laško tudi letos prižgalo luči

Koronska realnost je dobro spremenila naše navade, odnose in nam zamajala življenje. Takšni, drugačni, bodo letos tudi prazniki. Da pa bodo krajani...

Rdeči križ Laško: Povečano povpraševanje po humanitarnosti zaradi krize s COVIDOM -19

Korona kriza je terjala svoj davek. Tako na področju zdravstva, kot tudi na področju humanitarnih organizacij, ki beležijo vse večje povpraševanje po...

Mladi skozi korona krizo

Mladi. Tisti prekrškarji, ki so največkrat na udaru kritikov, predvsem starejših, ki nemalokrat pozabljajo, da so tudi sami nekoč razmišljali z drugačnimi...

Tifernusov dnevnik

Kako je kulturni molk udaril občino Laško

Z besedo predaja človek človeku svoje misli, z umetnostjo pa ljudje drug drugemu predajajo svoja čustva, je dejal Plehanov. A kaj se zgodi, ko kultura...

Festivalnost s Cvetjem in pivom splavala po vodi, STIK ohranil simbolično obeležitev

Korona kriza je Laščanom letos odnesla nekaj neprecenljivega, Festival Pivo in Cvetje, ki bi potekal drugi vikend v juliju in bi ponovno postregel z...

PRAZNIK DELA V SENCI DVIGA BREZPOSELNOSTI IN KRŠENJU DELAVSKIH PRAVIC

PREBUJALI SE BOMO TUDI V LAŠKEM Bliža se prvi maj, praznik dela in delavskih pravic, ki so, vsaj v zadnjih dneh, ko se spopadamo z...

Zgodba o Božičku in o tem kako je “nastal” božič

Nisem Grinch, ki bi uničil božič in to ni samo še eden izmed božičnih člankov, ki ste jih neštetokrat prežvečili. Ste postavili smreko, zakurili v...

Mednarodni dan piva

Danes, na prvi petek v avgustu obeležujemo mednarodni dan piva. To je praznik vseh ustvarjalcev piva, pivovarjev, ki pivo varijo, hmeljarjev, lastnikov pivnic, barov,...

Ostanimo povezani

955OboževalciVšečkaj
621SledilciSledite
439NaročnikovNaročite se