spot_img

Poletje je odličen čas za branje

Poletje je idealni čas za branje. Prostega časa je navadno več, plaže, bazeni ali drugi kotički v naravi, pa kar kličejo k temu, da se zleknemo, z dobro knjigo v roki in se prepustimo črkam na papirju. Knjige in njihove zgodbe, ki nas ponesejo v različne svetove, tja lahko odnesejo tako mlajše kot starejše.

Poletni bralec

Lani je bralo kar 150 mladih poletnih bralcev. (Foto: Knjižnica Laško)

Da bi mlade še bolj spodbudili k branju so v laški knjižnici, skupaj s knjižnicami Rimske Toplice, Radeče in Zidani Most, že četrtič pripravili projekt »Poletni bralci«. Prvič je v projektu sodelovalo okrog 70 otrok, lani pa jih je bralo kar 150.

V projektu tudi to poletje lahko sodelujejo mladi, stari od 7 do 15 let. Berejo lahko karkoli želijo, kar preberejo, pa zapišejo v za ta projekt posebej pripravljen kartonček. V projektu mladi sodelujejo tako, da si izberejo 30 dni med poletnimi počitnicami, ko vsaj 30 minut na dan berejo, ob enem pa vsaj petkrat obiščejo katero od naštetih knjižnic. Izpolnjen kartonček podpišejo in ga po pošti ali v živo dostavijo v izbrano knjižnico, z njim pa tako sodelujejo v nagradnem žrebanju in si lahko prislužijo prav posebno nagrado.

Zaključna prireditev z nagradnim žrebanjem bo 11. septembra, ob 17. uri. Prav vsak »poletni bralec« bo dobil manjšo praktično nagrado, vsi pa bodo sodelovali v zaključnem žrebanju za 15 knjižnih nagrad in eno glavno nagrado.

Jerica Horjak iz Knjižnice Laško je za TV Laško povedala, da se pri njih najde ogromno knjig za vse okuse. Kaj pa mladi najraje berejo? »Kljub temu, da otroci zelo radi posežejo po knjigah, ki so že dolga leta mladinske uspešnice,  nas vedno znova razveseli, da imajo radi tudi slovenske avtorje,« nam je zaupala naša sogovornica.

Bralna značka za odrasle

Minuli teden se je začela nova sezona Bralne značke za odrasle. (Foto: Knjižnica Laško)

V laški knjižnici so minulo sredo začeli z 11. sezono Bralne značke za odrasle, ki traja vsako leto od junija do aprila. Odrasli bralci, ki sodelujejo v projektu, imajo zgibanko z različnimi knjižnimi naslovi. Letos je med njimi tudi, kot pritiče letošnjemu »Cankarjevemu« letu, znaten nabor del Ivana Cankarja.  Odrasli morajo za osvojitev priznanja prebrati vsaj 5 knjig iz seznama.

»Letošnja novost so knjižne kazalke v vsaki knjigi Bralne značke za odrasle, na katere bodo lahko bralci zapisali svoje mnenje o knjigi in si morebiti izpisali kakšno misel,« je povedala Horjakova.  Zaključna osrednja proslava bo oktobra, v Kulturnem centru Laško.

»V knjižnici prav vsem želimo, da bi v poletnih mesecih našli bralne užitke ob knjigah, ki bi jih sprostile, zabavale in navduševal,« je zaključila naša sogovornica. (MH)

Sorodni prispevki

Tifernusov dnevnik