Kri je življenje

Jutri je svetovni dan krvodajalstva. V Sloveniji vsakih 5 minut nekdo potrebuje kri, zato je ta tako zelo pomembna. Krvodajalci z darovanjem svoje krvi naredijo ogromno, rešujejo življenja.

Laško pri vrhu po številu krvodajalcev

V Laškem se število krvodajalcev vsako leto vrti okrog 1.100. Lani jih je bilo 1.150, letos pa jih je 1.080. S tem se Laško uvršča na vrh lestvice po deležu krvodajalcev glede na število prebivalcev. V Laškem je namreč ta delež dosegel 6,13%, v nekaterih krajevnih skupnostih pa se je ustavil na kar 9%. Sicer je v Sloveniji povprečni delež krvodajalcev na število prebivalcev okrog 5,1%.

»S stanjem smo v Laškem zadovoljni, še vedno pa se ob različnih priložnostih trudimo nagovarjati ljudi, še posebej mlade, da bi tudi oni začeli darovati kri,« je povedal za TV Laško Vlado Marot iz OZ Rdečega križa Laško.

Dodal je še, da je na področju Laškega sicer 10 krvodajalskih akcij na leto. Prva, ki prihaja, bo 12. 7. v OŠ Šentrupert nad Laškim, naslednja pa 23. 8. v Rečici pri Laškem, v sindikalnem domu.

Potrebna je »prava črka«

4. junija, leta 1945, smo v Sloveniji odvzeli in konzervirali prvih 19 steklenic krvi, zato ta dan velja za slovenski krvodajalski dan. Svetovni krvodajalski dan pa se praznuje 14. junija po vsem svetu. Namen praznika je širi zavedanje o pomembnosti varne krvi in krvnih pripravkov ter se zahvaliti vsem prostovoljnim krvodajalcem, ki s svojim nesebičnim dejanjem rešujejo življenja. Teh je v Sloveniji zelo veliko, vendar je vsak krvodajalec – tudi nov, še kako dobrodošel. Potrebujemo namreč v povprečju okoli 300 do 350 krvodajalcev na dan, da bolnikom zagotovimo potrebno količino krvi.

Slovenija se je letos pridružila mednarodni krvodajalski kampanji MISSING TYPE (Manjkajoča črka),  katere osrednji namen je ozavestiti javnost o vsakodnevni potrebi po oskrbi bolnikov s krvjo ustrezne krvne skupine, poročajo na Zavodu Republike Slovenije za transfuzijsko medicino (ZTM).

V izvirni kampanji so pobudniki pozvali podjetja, da iz svojih logotipov odvzamejo črke A, 0, B in AB, ki predstavljajo krvne skupine. Na ta način so opozorili na pomembnost le-teh in zagotavljanje zadostnih količin krvi.

Pri nas je kampanja nastopila bolj poosebljeno. Na spletnih straneh ZTM so objavili fotografije darovalcev krvi in iz njihovih imen umaknili črke, ki predstavljajo krvne skupine.

Najbolj primanjkuje tipa A+

Trenutno najbolj primanjkuje krvi tipa A+. (Foto: daruj-kri.si)

Na spletni strani daruj-kri.si lahko redno spremljamo, kakšno je stanje količin različnih tipov krvi. Trenutno skoraj noben tip ni dosegel meje zadovoljive količine, ravno na meji sta samo kri tipa B+ in B-. Najmanj je trenutno krvi tipa A+.

V juniju po vsej Sloveniji poteka kar nekaj krvodajalskih akcij, jutri pa bo ena od teh relativno blizu, v Preboldu, v Gasilskem domu. Vsekakor pa ne pozabite na že omenjeno krvodajalsko akcijo v Šentrupertu nad Laškim, 12. 7..

Kri lahko sicer daruje vsaka oseba, ki je stara od 18 do 65 let, tehta vsaj 50 kg in je dobrega zdravja. Moški lahko darujejo kri vsake 3 mesece, ženske pa vsake 4 mesece. (MH)

Sorodni prispevki

Pomisliti je potrebno tudi na starostnike

Vse več zadnje čase govorimo o šolanju na daljavo in problemih otrok in mladostnikov, a pozabili smo na tiste, ki nekako tudi...

Občinska seja v znamenju financ

Kljub razmeram v katerih so tovrstna srečanja sicer omejena so se včeraj že dvanajstič sestali svetniki in zaposleni na Občini in v...

Martinovo tokrat v krogu družine

Danes po Sloveniji pa tudi drugod po Evropi praznujemo praznik, za katerega smo lahko zahvalni Martinu Tourskemu...

Tifernusov dnevnik

Kako je kulturni molk udaril občino Laško

Z besedo predaja človek človeku svoje misli, z umetnostjo pa ljudje drug drugemu predajajo svoja čustva, je dejal Plehanov. A kaj se zgodi, ko kultura...

Festivalnost s Cvetjem in pivom splavala po vodi, STIK ohranil simbolično obeležitev

Korona kriza je Laščanom letos odnesla nekaj neprecenljivega, Festival Pivo in Cvetje, ki bi potekal drugi vikend v juliju in bi ponovno postregel z...

PRAZNIK DELA V SENCI DVIGA BREZPOSELNOSTI IN KRŠENJU DELAVSKIH PRAVIC

PREBUJALI SE BOMO TUDI V LAŠKEM Bliža se prvi maj, praznik dela in delavskih pravic, ki so, vsaj v zadnjih dneh, ko se spopadamo z...

Zgodba o Božičku in o tem kako je “nastal” božič

Nisem Grinch, ki bi uničil božič in to ni samo še eden izmed božičnih člankov, ki ste jih neštetokrat prežvečili. Ste postavili smreko, zakurili v...

Mednarodni dan piva

Danes, na prvi petek v avgustu obeležujemo mednarodni dan piva. To je praznik vseh ustvarjalcev piva, pivovarjev, ki pivo varijo, hmeljarjev, lastnikov pivnic, barov,...

Ostanimo povezani

955OboževalciVšečkaj
621SledilciSledite
439NaročnikovNaročite se